Carpaccio z cukinii z oliwą i parmezanem

Carpaccio z cukinii z oliwą i parmezanem

Idealne na lato, chrupiące i rześkie – inspirowane moją podróżą do Istrii. Ipša to nazwa wioski i zarazem nazwisko rodziny, która produkuje oliwę i wina. Wioskę zamieszkuje niecałe 20 osób, nie dziwi zatem, że relacje sąsiedzkie są tu niezwykle bliskie. O wszystkim...
Pikantny chłodnik pomidorowy (v)

Pikantny chłodnik pomidorowy (v)

Słodki, orzeźwiający chłodnik doprawiony odrobiną chili. Kiedy robi się gorąco nie ma lepszego obiadu. Szczególnie, kiedy na bazarkach są już pełne smaku, bo dojrzałe w słońcu pomidory. Pomidory należą do tych niezwykłych produktów, które jak np parmezan, mają...
Risotto bianco

Risotto bianco

Byłam na diecie 5 tys. kalorii. Dzień zaczynałam serem i z serem kładłam się spać. I tak przez parę dni. Ale nie mogło być inaczej, bo wylądowałam w północno-wschodniej części Włoch, gdzie produkuje się słynny ser asiago. Mogłoby się zdawać, zwykły żółty ser krowi....
Gdzie są najlepsze jagodzianki w Warszawie w 2022 r. ?

Gdzie są najlepsze jagodzianki w Warszawie w 2022 r. ?

Jagodzianki. Słodka bułka nadziewana jagodami. Sentymentalny symbol końca roku szkolnego i początku wakacji. A dla cukierników? Nadchodzących wielkich emocji wśród klientów i wytężonej pracy. Narastające od kilku lat zamieszanie wokół jagodzianek nie dla wszystkich...
Sałatka z brzoskwiń i pomidorów w przyprawie 5 smaków (v)

Sałatka z brzoskwiń i pomidorów w przyprawie 5 smaków (v)

Połączenie brzoskwiń z pomidorami to dla mnie kwintesencja wakacji. Dwa soczyste, pełne smaku i słodyczy owoce wspaniale się uzupełniają. Razem tworzą całkiem sycące i orzeźwiające połączenie, które cieszy zarówno podniebienie jak i oko. Chiński akcent w sałatce To co...
Wietnamska sałatka z ogórkowym dressingiem (v)

Wietnamska sałatka z ogórkowym dressingiem (v)

Coś orzeźwiającego i zazjatyzowanego. Oto chrupiąca i orzeźwiająca wietnamska sałatka, do której dressing zgapiłam z mojej ukochanej wegańskiej azjatycznej stołówki Loving Hut. Kojarzycie to ich zielone mazidło na surówkach? Mamy to! Wietnamska sałatka z ogórkowym...
Yuba (tofu skin) w azjatyckiej sałatce z makaronem (V)

Yuba (tofu skin) w azjatyckiej sałatce z makaronem (V)

Yuba, inaczej zwana tofu skin, to nic innego jak sojowy kożuch. Słowo „kożuch” w języku polskim kojarzy się z jakimś koszmarem z dzieciństwa. W tym przypadku jest jednak zdecydowanie inaczej. Yuba rzeczywiście smakuje nieco mlecznie ale ze wspomnianą traumą niewiele...
Zazjatyzowany Kolesław (v)

Zazjatyzowany Kolesław (v)

Od swojej klasycznej wersji mój coleslaw różni się paroma szczegółami. Ten zazjatyzowany Kolesław jest z dwóch rodzajów kapusty: pekińskiej i czerwonej. Ale przede wszystkim ma fantastyczny i całkowicie roślinny sos – wspaniały sezamowy dressing! Zacznijmy zatem od...
Surówka z marchewki jak z „Chińczyka” (v)

Surówka z marchewki jak z „Chińczyka” (v)

Kule w żelu a do nich surówka z marchewki i kapusty pekińskiej. Przeboje barów typu „Chińczyk” z kuchnią pol-vietu, które powstawały na początku lat 90. Kule w żelu czyli kurczaka w cieście usmażonego w głębokim tłuszczu i podawanego z fosforyzującym różowym kisielem...
Raviolo con uovo

Raviolo con uovo

Raviolo con ouvo. Rubaszny włoski pierożek nadęty od smakowitego farszu z ricotty. Widok, który ukazuje się po przekrojeniu raviolo na pół, zostaje w pamięci na dłużej. Z jego środka zmysłowo wypływa lawa kremowego żółtka powoli rozlewająca się po talerzu i mieszająca...
Wegańskie naleśniki z tofu i banana

Wegańskie naleśniki z tofu i banana

Pyszne, elastyczne i całkowicie wegańskie naleśniki na bazie tofu i bananów. Możecie je zjadać z ulubionymi dodatkami lub przenieść się w wyższy egzotyczny wymiar i doprawić je… malezyjskim sambalem. Truskawki wyśmienicie komponują się z chili, dlatego...
Co dobrego zjadłam? Czerwiec 2022

Co dobrego zjadłam? Czerwiec 2022

Jagodzianki. Słodka bułka nadziewana czarnymi jagodami. Symbol końca roku szkolnego i początku wakacji. Wielkie emocje jakie towarzyszą jej oczekiwaniu porównać można tylko z tymi przed Tłustym Czwartkiem. To dwa bardzo ważne i zarazem bardzo wymagające wydarzenia dla...
Złoty brokuł czyli Vifon salad (v)

Złoty brokuł czyli Vifon salad (v)

Przedstawiam Państwu danie, które łączy w sobie sztukę wyższą z najniższą, fantazję i wyrafinowanie haute cuisine z najtańszym daniem instant w stylu retro. Jego historia sięga początków moich azjatycznych skłonności. Za dziecięctwa odkryłam złoty smak Vifona, co...
Co dobrego zjadłam? Maj 2022

Co dobrego zjadłam? Maj 2022

Co to był za maj! Być może wygląda tak co roku, ale tym razem cieszył i rozkwitał jakoś wyjątkowo. Apetyty dopisywały, smakowite i ciekawe towarzystwo również, a na stole wciąż było kolorowo i obficie. Równie mocno co kasztany i lilaki rozkwitała nam też gastronomia...
Głową w tort, czyli felieton o warszawskich cukierniach

Głową w tort, czyli felieton o warszawskich cukierniach

Nazywam się Basia Starecka i kocham desery. Tak bardzo, że jakiś czas temu włożyłam głowę w tort. Najchętniej bym w nim została na dłużej, bo było to doświadczenie namacalnie transcendentne, ale cały urok takich perwersji tkwi jednak w ulotności chwili. To wydarzenie...
Zazjatyzowane awokado (v)

Zazjatyzowane awokado (v)

Znacie tego mema, w którym tłuściutkie awokado przegląda się w lustrze? To trochę o samoakceptacji, a trochę o jego walorach zdrowotnych. Mówi tam do siebie: „Ej, jesteś tłusty, ale to dobry tłuszcz!”. Bo awokado rzeczywiście jest tłuste, ale. Zawiera...
Pieczona owsianka z malinami (v)

Pieczona owsianka z malinami (v)

Klasyczne połączenie owsianki z malinami. Smakuje jak najmilsze wspomnienie z dzieciństwa. Kto jadł babcine zupki mleczne z malinowym sokiem? Ręka w górę! Tym razem jednak struktura jest inna, bardziej gęsta, ciasteczkowa, bo owsiankę zapiekamy w miseczce, a do środka...
Zupa z kiełków (v)

Zupa z kiełków (v)

Kiełki fasoli mung! Powszechnie dostępne oraz tanie. Mają niewiele kalorii, ale za to bardzo dużo składników odżywczych. W Korei podobną zupkę jada się na kaca, bo kiełki to źródło potasu, magnezu, żelaza, fosforu, jodu, cynku + witamin (w tym wit. B). Ponieważ ledwo...
Co dobrego zjadłam w 2021?

Co dobrego zjadłam w 2021?

Po okresie stołowania się tylko we własnej kuchni wcale nie brakowało mi dobrego jedzenia. Wręcz przeciwnie. Dawno tak dobrze sobie nie podjadłam jak właśnie w czasie pandemii. Zdziczałam więc gastronomicznie na tyle, że kiedy pod koniec maja 2021 otwarto wreszcie...
Szwajcaria w parę dni – rekomendacje

Szwajcaria w parę dni – rekomendacje

Przemieszczanie się po Szwajcarii to atrakcja sama w sobie. Dziwnie to brzmi z naszej perspektywy. Bo czy transport może być atrakcyjny? Takie PKP stojące w polu, z opóźnieniami i gadającymi ludźmi w wagonie...

Pin It on Pinterest