Zupa z kiełków (v)

Zupa z kiełków (v)

Kiełki fasoli mung! Powszechnie dostępne oraz tanie. Mają niewiele kalorii, ale za to bardzo dużo składników odżywczych. W Korei podobną zupkę jada się na kaca, bo kiełki to źródło potasu, magnezu, żelaza, fosforu, jodu, cynku + witamin (w tym wit. B). Ponieważ ledwo...
Co dobrego zjadłam w 2021?

Co dobrego zjadłam w 2021?

Po okresie stołowania się tylko we własnej kuchni wcale nie brakowało mi dobrego jedzenia. Wręcz przeciwnie. Dawno tak dobrze sobie nie podjadłam jak właśnie w czasie pandemii. Zdziczałam więc gastronomicznie na tyle, że kiedy pod koniec maja 2021 otwarto wreszcie...
Szwajcaria w parę dni – rekomendacje

Szwajcaria w parę dni – rekomendacje

Przemieszczanie się po Szwajcarii to atrakcja sama w sobie. Dziwnie to brzmi z naszej perspektywy. Bo czy transport może być atrakcyjny? Takie PKP stojące w polu, z opóźnieniami i gadającymi ludźmi w wagonie ciszy. Sexy? Ałć. Tymczasem z paru dni, które spędziłam w...
Apfelstrudel, strudel z jabłkami

Apfelstrudel, strudel z jabłkami

Przerwa na apfelstrudel to klasyczny narciarski rytuał. Podaje się go wszędzie tam, gdzie w kuchni można jeszcze znaleźć wyraźny posmak imperium Habsburgów, na terenach byłych Austro-Węgier. W Austrii, Południowym Tyrolu, a nawet we Włoszech. Raz ma grube, raz kruche...
Podlaskie tofu czyli przepis na kisiel owsiany

Podlaskie tofu czyli przepis na kisiel owsiany

Kisiel z owsa to bardzo tradycyjna regionalna podlaska potrawa. Kiedyś przepis był bardziej wymagający, bo kisiel powstawał z owsa. Od kiedy pojawiły się płatki owsiane, danie jest nieco prostsze w wykonaniu, i jeśli wierzyć podlaskim gospodyniom, a należy, to również...
Mango sticky rice (v)

Mango sticky rice (v)

Mango sticky rice czyli ekspresowa teleportacja do Tajlandii! Bez dalekich podróży, zmiany czasu oraz pakowania skarpet i sandałów. Miseczka egzotycznego słońca żółta od mango, słodyczy i kojącej przyjemności. Przepis na 2 solidne porcje. O czym należy pamiętać?...
Koreański smażony kalafior

Koreański smażony kalafior

Inspiracja jest oczywista. To roślinna wersja słynnego KFC. I nie mam na myśli flagowego produktu amerykańskiej sieci fast food, ale koreańskiego kurczaka. Słodkiego, tłustego i pikantnego. To danie idealne na kaca i większy głód na grzeszki. Chociaż w mojej wersji,...
Koreańskie sprężynki czyli tanie instant noodle (v)

Koreańskie sprężynki czyli tanie instant noodle (v)

Do zacnego grona turbo prostych i poprawiających nastrój przepisów na azjatyczne makarony dołącza kolejny. Ma ten sam urok co Chapaguri, makaron znany z koreańskiego filmu Parasite. Ten przepis w przeciwieństwie do tamtego nie wymaga jednak użycia konkretnej...
Szwajcaria: najpiękniejszy piknik w winnicy

Szwajcaria: najpiękniejszy piknik w winnicy

O wyprawie do Szwajcarii marzyłam od dawna. Szwajcaria była jednym z ostatnich punktów na mojej „bucket list”. Zakładałam jednak, że kiedyś wybiorę się tam na narty. Tymczasem Madame Edith, wielka admiratorka i propagatorka walorów Szwajcarii w Polsce, zaproponowała...
Dyniowy krem jaglany z grzybami (v)

Dyniowy krem jaglany z grzybami (v)

Dynia z grzybami to duecik marzeń. Przypomniałam sobie o nim podczas ostatniej wizyty na naszym Podlasiu. Grzybów tu mamy mnóstwo, wystarczy wsadzić nos do lasu, i wyciągnąć po nie rękę. Droga pomiędzy drzewami jest iście paradna, bo ciągnie się żółtym kobiercem....
Popieprzony makaron z masłem orzechowym (v)

Popieprzony makaron z masłem orzechowym (v)

Najważniejszym elementem tego dania jest gęsty kremowy orzechowy sos. W połączeniu z dużą ilością świeżo zmielonego czarnego pieprzu daje prawdziwego kopa! Jeśli polubiliście wcześniej moje kluski spajsi-koko czy też azjatyczny makaron ze smażonym ogórkiem, to może...
Rumuńskie frytki z mamałygi

Rumuńskie frytki z mamałygi

By zakochać się w Rumunii, wystarczy spróbować mamałygi. Kaszy z kukurydzy z bryndzą i śmietaną. Po rumuńsku – mamaliga cu branza si smantana. To najbardziej popularne i emblematyczne danie kuchni rumuńskiej, które jada się w każdym zakątku tego pięknego kraju....
Săpânta: tu powstają tradycyjne rumuńskie dywany

Săpânta: tu powstają tradycyjne rumuńskie dywany

Do Săpânty wracam regularnie od lat. To malutka wieś w górach na północy Rumunii. Słynie z Wesołego Cmentarza, osobliwego zabytku wpisanego na listę światowego dziedzictwa UNESCO. Zwiedzałam go już wielokrotnie, za każdym razem doceniając poczucie humoru z jakim...
Piklowana kapusta z curry a la Ottolenghi

Piklowana kapusta z curry a la Ottolenghi

Kolejne szybkie i kolorowe pikle do zrobienia z zamkniętymi oczami. Tym razem w roli głównej nasza swojska kapusta. I przepis na marynatę zgapiony z książki Ottolenghiego (z ostatniej strony jego bestsellerowej „Jerozolimy”). ŻÓŁTE PIKLE Z CURRY (2 l słoik...
Szybkie koreańskie pikle z rzodkiewek

Szybkie koreańskie pikle z rzodkiewek

Ten przepis to świetny pomysł na lekko zwiędnięte warzywa, które zostały gdzieś na dnie lodówki i marnieją w oczach. Zamiast czekać aż dokonają żywota, zróbcie szybko marynatę, wrzućcie do słoika warzywne resztki i cieszcie się pyszną przekąską już następnego dnia. Co...
Surówka z czerwonej kapusty (v)

Surówka z czerwonej kapusty (v)

Kocham czerwoną kapustę i dodaję ją do wszystkiego. Niedawno publikowałam przepis na zazjatyzowanego kolesława. To fajny miks świeżości, chrupiących kawałków czerwonej kapusty, podlany pysznym sezamowym dressingiem. Czerwoną kapustę dodaję również do spring rollsów, a...
Chrupiące jaja po tajsku

Chrupiące jaja po tajsku

Czy da się zazjatyzować sadzone jaja? A jak! Zaręczam, że taka wersja jaj wejdzie na stałe do Waszego śniadaniowego repertuaru! Chrupiące jaja po tajsku (2 porcje) 1 łyżka sosu rybnego 2 łyżki soku z limonki 1 łyżka ostrego sosu sriracha 2 łyżki brązowego cukru 2 jaja...

Pin It on Pinterest