Azjatyczna sałatka ze śliwek i pomidorów

Sezon na śliwki w wersji azjatycznej owocowej sałatki. W lecie używam brzoskwiń a teraz śliwek, które wspaniale uzupełniają się z pomidorami i przyprawą pięciu smaków.

2 porcje

  • 1 łyżeczka cukru lub innego słodzika
  • 1 łyżka octu winnego
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
  • 2 pomidory
  • 6 śliwek
  • odrobina świeżej tajskiej bazylii, kolendry lub natki pietruszki
sałatka ze śliwek

Najpierw robimy sosik. Mieszamy ze sobą cukier, ocet z przyprawą i oliwą. Następnie zalewamy sosikiem umyte i pokrojone wcześniej śliwki i pomidory. Odstawiamy na chwilę, żeby smaki się przegryzły, a owoce puściły nieco soku. Podajemy, a całość dekorujemy wybraną zieleninką. Można zjadać od razu lub zostawić na kolejny dzień. Będzie jeszcze pyszniejsza.

Pin It on Pinterest