Nawet najpyszniejsze jagodzianki z cukierni nie mogą się równać z tymi zrobionymi samodzielnie! Dlaczego? Bo satysfakcja z ich przygotowania sprawia równie dużą frajdę co zachwycający efekt końcowy. Spodziewajcie się pysznych drożdżówek! Miękkich, obłocznych, puszystych i sycących wszystkie zmysły! Pachnących masłem, tryskających świeżymi jagodami i chrupiących obfitą kruszonką. Ja w dodatku polewam moje jagodzianki po upieczeniu jeszcze lukrem. Nie tylko dlatego, że lubię barok w wypiekach. Ciasto w tym przepisie specjalnie nie jest zbyt słodkie i lukier w połączeniu z kwaskowatymi jagodami (nie dodaję do owoców ani cukru ani, tfu, żadnej skrobi) doskonale je równoważy słodyczą. Przepis poniżej przeszedł wiele testów i będzie idealny zarówno dla wprawionych jaki i początkujących JAGODZIAN!
Obejrzyj film z przepisem

Domowe jagodzianki z kruszonką od serca
(5 sztuk)
Ciasto:
- 270 g mąki
- 3 g drożdży instant
- 50 g cukru (ja użyłam trzcinowego)
- duża szczypta soli
- 2 żółtka
- 110 g mleka (użyłam tłustego 3,2%)
- 70 g masła w temperaturze pokojowej
Kruszonka:
- 100 g mąki
- 100 g cukru (ja użyłam trzcinowego)
- 60 g masła
Jagodzianki:
- 1 jajko do posmarowania jagodzianek przed pieczeniem
- 400 g jagód
- 4 łyżki cukru pudru na lukier
- 1 mała łyżeczka wody

PRZYGOTOWANIE CIASTA
Mąkę, drożdże, cukier i szczyptę soli łączymy w dużej misie. Dodajemy żółtka i mleko, mieszamy, zagniatamy ręcznie lub z pomocą robota. W trakcie dodajemy masło – partiami, podzielone na mniejsze kawałki. Zagniatamy do momentu, aż wszystkie składniki się połączą w gładką całość. Gotową kule ciasta odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu pod ściereczką na ok 2 godziny. Ewentualnie możemy rozłożyć przygotowanie jagodzianek na dwa dni – ciasto przygotować wieczorem i wstawić je na noc do lodówki. Wtedy najlepiej ciasto postawić na górnej półce gdzie jest najwyższa temperatura w lodówce.
PRZYGOTOWANIE KRUSZONKI
Przygotowujemy kruszonkę. W misce łączymy mąkę pszenną z cukrem. Następnie dodajemy masło pokrojone w kostkę lub starte na tarce – łatwiej będzie je rozetrzeć z resztą składników w palcach na kruszonkę.

PRZYGOTOWANIE JAGODZIANEK
Jagody myjemy, dokładnie osuszamy na sitku i na ręczniku.
Wyrośnięte wcześniej ciasto dzielimy na 5 równych części. Formujemy z każdej krągłą kuleczkę. Rozwałkowujemy je na grubość ok 2-3 mm. Dobieramy miseczkę, w której będziemy układać rozwałkowane ciasto, a na jego środek jagody, tak będzie nam łatwiej. Na każdą jagodziankę potrzebujemy 80 g jagód, czyli ok 4-5 łyżek jagód. Niczym ich nie doprawiamy. Po ułożeniu jagód na cieście zawijamy jagodzianki. Najłatwiejszą metodą jest ta przypominająca lepienie pierogów. Sklejamy ze sobą ciasto. Jeśli martwimy się, że rozklei się nam w trakcie pieczenia – możemy krawędzie ciasta przed zlepieniem delikatnie przesmarować białkiem. Po zlepieniu jagodzianek nadajemy im delikatnie wrzecionowaty kształt i układamy je na przygotowanej wcześniej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia – zlepieniem do góry lub dołu. Gotowe zlepione jagodzianki smarujemy jeszcze z wierzchu rozbełtanym jajkiem i obsypujemy hojnie kruszonką.
PIECZENIE JAGODZIANEK
Przygotowane jagodzianki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 C (z termoobiegiem). Pieczemy ok 20 minut ( +/- 3 minuty, obserwujemy jak wyglądają z wierzchu i czy się już ładnie przyrumieniły). Upieczone jagodzianki dekorujemy lukrem: cukier puder łączymy z wodą, dokładnie mieszamy, aż powstanie lejąca się masa. Polewamy nią wypieki, odstawiamy do wystygnięcia. Jagodzianki możemy podać z kleksem kwaśnej śmietany. Uśmiechamy się, zjadamy! Domowe jagodzianki wyśmienicie smakują także na drugi dzień.
Korzystasz z moich przepisów? Oznacz mnie na zdjęciu, będzie mi miło zajrzeć do Twojej kuchni. Szukasz przepisów, rekomendacji i pomysłów, jak delektować się życiem? Zajrzyj na moje profile społecznościowe. Nakarmiona Starecka to instagram, facebook i podcast „Uczta Nakarmionej Stareckiej” do słuchania na Spotify i oglądania na YouTube RMF SHOW. Życie jest za krótkie na złe jedzenie i warto je przeżyć z pełnymi ustami!