Tteokbokki: koreańskie kopytka w ostrym sosie (v)

Tteokbokki: koreańskie kopytka w ostrym sosie (v)

Tteokbokki to danie na bazie koreańskich kopytek. Tyle że w porównaniu do naszych ziemniaczanych, te koreańskie zrobione są ze skrobi ryżowej. Można je kupić gotowe w sklepach z azjatycką żywnością, np. tutaj. Przeważnie na opakowaniu mają napis po angielsku „rice...
Cobbler ze śliwkami

Cobbler ze śliwkami

Najsłodszy początek jesieni jaki można sobie wyobrazić i najprostszy pomysł na szybki deser. Gorące ciasto można podać z lodami, będzie jeszcze bardziej smakowite. Cobbler ze śliwkami 6 porcji, potrzebna będzie forma do tarty 26-28 cm Farsz 1 kg śliwek 1 łyżka miodu...
Wiralowy makaron w sosie z pieczonej papryki

Wiralowy makaron w sosie z pieczonej papryki

To jest przepis, za przeproszeniem, „wiralowy”. Dopadł mnie znienacka, wyświetlił się bez uprzedzenia, chociaż na pewno wcześniej podsłuchiwał, jak mówiłam, że papryka wreszcie za 5 zł, więc jem ją nawet trzy razy dziennie. Chciałam to mam. Pomidory,...
Kruche ciastka z lemon curd i bezą włoską

Kruche ciastka z lemon curd i bezą włoską

Gęsty i bardzo cytrynowy lemon curd oraz lekka beza włoska zamknięte w małych kruchych ciasteczkach. Słonecznych i do chrupnięcia na raz. Tak mogłyby smakować i wyglądać niekończące się sycylijskie wakacje. To przepis na piękne lato na stole, bez względu na pogodę za...
Tomato tonnato – bankiet z pomidora

Tomato tonnato – bankiet z pomidora

Spytałam niedawno moich czytelników o ich ulubiony przepis z pomidorami. W pomidorowym sezonie wygrywa jak zawsze prostota. Chcemy cieszyć się ich soczystą pełnią dojrzałego w słońcu smaku dlatego wiele nam nie potrzeba. Odrobina soli, szczypta pieprzu, kapka oliwy. W...
Sałatka z brzoskwiń, pomidorów i burraty

Sałatka z brzoskwiń, pomidorów i burraty

Uwielbiam połączenie brzoskwiń i pomidorów. Ten duet to dla mnie symbol smaku późnego dojrzałego w słońcu lata. Słodki i soczysty, ale doprawiony z fantazją. Od jakiegoś czasu sałatkę z owoców doprawiam odrobiną egzotyki. Poza dodatkiem klasycznym – oliwy i octu...
Krucha tarta z dynią, cebulą i serem pleśniowym

Krucha tarta z dynią, cebulą i serem pleśniowym

Pod koniec maja posadziłam dynię w moim warzywniku na Podlasiu. Sadzonki przywiozła Asia Żytkowska z Po Prostu Posadź, specjalistka od uprawy warzyw w każdych warunkach. Przywiozła ze sobą różne ciekawe rośliny takie jak bakłażan czy ostre papryczki. Jedne i drugie...
Wilno: moje ulubione miejsca

Wilno: moje ulubione miejsca

Piękne i urokliwe Wilno! Aż wstyd się przyznać, że chociaż położone tak blisko Polski, a jeszcze bliższe naszym sentymentom, zakorzenione tak mocno w naszej kulturze i historii, odwiedziłam dopiero pierwszy raz w życiu… Pretekst był oczywiście kulinarny! W tym...
Cytrynowy makaron z kwiatami cukinii

Cytrynowy makaron z kwiatami cukinii

Najbardziej romantyczny produkt w kuchni? Kwiaty! Czy warzywa mają kwiaty? Tak, chociaż nie wszystkie tak smaczne i eleganckie jak cukinia. Wyglądają jak wielkie słoneczne dzwonki. Mają podłużny kształt i długie płatki, a zatem całkiem spory kulinarny potencjał. Na...
Kurki z miodem, tymiankiem i płynącym camembertem

Kurki z miodem, tymiankiem i płynącym camembertem

Kocham gorący, płynący, rozpuszczający się ser. Ten krótki moment jego rozpłynięcia się w konturze. Chwilę przedtem nic nie zapowiada tej metamorfozy, chwilę później zaś w serze pojawia się opamiętanie, szybki powrót do tego, co jest normą, co bezpieczne jak i nudne....
Naleśniki z karmelizowanymi brzoskwiniami

Naleśniki z karmelizowanymi brzoskwiniami

Babciny klasyk ale w wydaniu wyrafinowanym. Babcine są naleśniki, mięciutkie, maślane i puszyste, a także typowy twarogowy środek. Poszalejmy jednak z dodatkami, które sprawią, że naleśniki będą smakować jak w najlepszej restauracji. Pomyślcie o brzoskwiniach,...
Ogórki małosolne dla niecierpliwych, w 1 dzień (v)

Ogórki małosolne dla niecierpliwych, w 1 dzień (v)

Doczekałam się warzywnika, a w nim dużych plonów, w tym paru kilogramów ogórków gruntowych. „Sezon ogórkowy” nabrał nowego znaczenia. Lipiec w ogrodzie, a także warzywniku, to teraz czas wypełniony pracą. Najlepszym sposobem na przerobienie takiego obfitego plonu jest...
Proste leniwe z jagodami, palonym masłem i bułeczką tartą

Proste leniwe z jagodami, palonym masłem i bułeczką tartą

Leniwe na śniadanie, leniwe na obiad, leniwe na deser! Zjedz je kiedy chcesz i zaszalej. Przez cały rok możesz jeść leniwe z maselkiem, cynamonem, karmelizowanym jałbkiem, orzechami, miodem, bułką tartą i innymi ulubionymi dodatkami. Ale taka okazja trafia się tylko...
Bardzo wiosenne spring rollsy ze szparagami (v)

Bardzo wiosenne spring rollsy ze szparagami (v)

Zdrowsza i lżejsza wersja sajgonek – bez smażenia i gotowania. Wystarczy zawinąć ulubione składniki w namoczony wcześniej w wodzie papier ryżowy. To bardzo proste! Spring rollsy można zjadać jako przekąskę albo pełnoprawne danie. To także super posiłek do zabrania ze...
Cebulotto czyli bardzo polskie risotto z cebulą

Cebulotto czyli bardzo polskie risotto z cebulą

Prosty i tani przepis – jak cebulowy deal – ale wbrew pozorom szalenie elegancki. Wystarczy upiec cebulę, a potem ją zmiksować. Surowa cebula dla niektórych jest zbyt intensywna, ale już ta pieczona traci na charakterze i przepełniona jest subtelną aromatyczną...
Japoński omlet grzybek (fluffy japanese pancake)

Japoński omlet grzybek (fluffy japanese pancake)

Najmodniejsze śniadanie w Tokio i najbardziej obłoczne: japoński omlet grzybek! Zjadłam i przepadłam. Fluffy japanese pancake robi furorę w internecie i teraz już wiem dlaczego. Nie musicie wcale lecieć do Tokio, by go spróbować. Taką słodką chmurkę można sobie zrobić...
Vegan Miso Ramen (v)

Vegan Miso Ramen (v)

Pierwszy ramen w Tokio można było zjeść już ponad sto lat temu. Z początku ramen nazywany był chińskimi kluskami (shina noodles). Jego dzisiejsza nazwa „ramen” dalej odnosi się do samego makaronu a nie całego dania. Japończycy wcześniej jadali głównie...
Cytrynowa frittata z krewetkami i kolendrą

Cytrynowa frittata z krewetkami i kolendrą

Trochę włosko, trochę azjatycznie. Na jednej patelni mieszają się ze sobą dwie tradycje. Z pierwszej weźmiemy sobie jajka, parmezan i sam pomysł na zrobienie frittaty. To włoski jajeczny byt przypominający omlet. Jego nazwa pochodzi od słowa „smażony”....
Barcelona: moje ulubione bary, kawiarnie i cukiernie

Barcelona: moje ulubione bary, kawiarnie i cukiernie

Zapraszam na kulinarną wycieczkę trasą moich ulubionych miejsc. To głównie bary, w których jadają stare dziady. Takie mam już zboczenie, że lubię miejsca, w których stołuje się lokalna starszyzna. Dlaczego? Bo tam jedzenie zawsze jest proste, prawdziwe i powtarzalne,...
Fasola Tikka Masala

Fasola Tikka Masala

Dorodna i jędrna fasola w pysznym, lśniącym i kremowym sosie. Lekko kwaskowym od pomidorów, słodkawym od cebuli i pełnym aromatów typowych dla indyjskiej mieszanki przypraw garam masala. To danie kompletne, pełne smaku i delikatnej elegancji. Przy „tikka masala” można...

Pin It on Pinterest