Bolonia: świątynia tortellini

Bolonia: świątynia tortellini

Niech się schowa Rzym ze swoim lansem na Via Del Corso. Bolończycy mają coś lepszego. Najdłuższe na świecie arkady! Czterdziestokilometrowa trasa pod średniowiecznymi podcieniami. Latem znajdziemy tam schronienie przed upałem, a jesienią przed deszczem. Spacerując pod...
Deska masła #butterboard, czyli bankietowa deska ratunku

Deska masła #butterboard, czyli bankietowa deska ratunku

Kolejny przepis z Tik Toka? Phi, co to za sztuka rozsmarować masło na drewnianej desce? Przyznam, że ten zamysł sztuką dla mnie jednak jest, ponieważ bliskie jest mi wszystko, co może wyglądać bardziej estetycznie niż zazwyczaj. Dla wielu tysięcy osób, które pod...
Podcast na żywo – Starecka i Kucińska przy torcie w Dziku

Podcast na żywo – Starecka i Kucińska przy torcie w Dziku

To był wyjątkowy odcinek mojego podcastu, w którym miałam przyjemność zasiąść na kanapie zarezerwowanej do tej pory dla moich gości. W roli gospodyni „Z pełnymi ustami” wystąpiła zaś niezrównana Angelika Kucińska, dziennikarka, także podcasterka,...
Zgniecione ziemniaki dla zmęczonych

Zgniecione ziemniaki dla zmęczonych

Bardzo przepraszam, ale ja już jestem zmęczona. Przepis zatem tylko z 4 składników. Będziecie potrzebować: ziemniaków, oleju, jogurtu i chili. Porcja jest na dwie zmęczone osoby. 1 kg ziemniaków trochę oleju mały jogurt (klasyczny lub roślinny) trochę oleju chili...
Śledzik: sposób na podsumowanie roku

Śledzik: sposób na podsumowanie roku

Tradycja spotykania się na grudniowego „śledzika” bazuje na fikcyjnej historii. Historia jest zatem o grudniowym rytuale, któremu dawno, dawno temu oddawała się pewna grupka mężczyzn. Opiera się na nieautentycznych faktach wymyślonych przez mojego ojca z tęsknoty za...
Śledzik w Warszawie: moje ulubione adresy

Śledzik w Warszawie: moje ulubione adresy

Śledź – kiedyś symbol postu, dziś bohater nowej, świeckiej tradycji. Gdzie w grudniu w Warszawie zjeść najlepszego śledzia? Oto kilka sprawdzonych adresów.   Ze wszystkich słodyczy najbardziej kocham śledzie. Trzymam się tej miłości od lat, dlatego w grudniu z...
Czego prócz cukru szukaliśmy w wyszukiwarce Google w 2022 roku?

Czego prócz cukru szukaliśmy w wyszukiwarce Google w 2022 roku?

Google opublikował właśnie zestawienie najpopularniejszych wyszukiwań 2022 roku w Polsce. Wśród haseł popularnych znalazło się sporo kulinarnych. Postanowiłam się im przyjrzeć. Co jedliśmy a może bardzo chcieliśmy zjeść w 2022 roku? Dlaczego cukier drożeje? Nasze...
Krem z grzybów na białym winie

Krem z grzybów na białym winie

W porównaniu z naszą polską swojską grzybową – to elegancki i szarmancki gurmandzista. Jest szykowny, wyrafinowany, a jego smak ma więcej niuansów. Zada szyku i zbierze entuzjastyczne recenzje na najbardziej eleganckich przyjęciach.  Krem ze świeżych i suszonych...
Świąteczny pęczak z brukselką i grzybami

Świąteczny pęczak z brukselką i grzybami

Aromatyczne, efektowne i sycące danie. Sprawdzi się zarówno w świątecznym menu jak i na co dzień. Urozmaici dietę w zimniejsze dni. Pęczak z karmelizowaną brukselką, grzybami i parmezanem (4 porcje) 100 g suszonych grzybów 2 łyżki miodu  4 łyżki oliwy 1 łyżka białego...
Pączki z grzybami

Pączki z grzybami

Puszyste, wciągające jak popcorn, pełne grzybowego pełnego smaku farszu. Fajna ciekawa przekąska na świąteczny stół o smaku znajomym ale formie nieco innej! Pączki z grzybami (około 25 szt.) 150 g namoczonych suszonych grzybów 50 g świeżych drożdży 500 ml mleka 20 g...
Florencja: sprawdzone adresy

Florencja: sprawdzone adresy

Piękna i niezwykła jest stolica Toskanii. Tu narodził się włoski renesans, a także język mający swoje źródło w dziełach florenckich pisarzy: Dantego, Petrarki czy Boccaccia. Przez wieki miasto przyciągało najwybitniejszych artystów, a dzieła wielu z nich można...
Mój podcast „Z Pełnymi Ustami” na ulicach Warszawy

Mój podcast „Z Pełnymi Ustami” na ulicach Warszawy

Dziennikarka kulinarna, Barbara Starecka, stworzyła nowy format podcastu – mlaszczące kulinarne słuchowisko. W każdy niedzielny poranek, można posłuchać nowych rozmów z zaproszonymi gośćmi. Teraz w otoczeniu słodkich deserów można zobaczyć Starecką na sieci...
Wywiad w „Wysokich Obcasach” – fragment

Wywiad w „Wysokich Obcasach” – fragment

Rozmawia Aleksandra Lubańska-Czubak Wysokie Obcasy, 09.11.2022 Fragment: Lubisz mlaskać. Mlaskanie jest dla mnie oddechem w świecie, w którym wszystko musi być na tip-top. Jest formą wolności i ekspresji, buntem przeciw konwenansom. Moje dzieciństwo przypada na lata...
Co dobrego zjadłam? Październik 2022

Co dobrego zjadłam? Październik 2022

Październik to mój miesiąc (pozdrawiam wszystkie wagi). Piękna złota jesień w tle, a na pierwszym planie wielki zbiór plonów. Pierwszy raz w życiu delektowałam się własnymi jabłkami. Jabłkami z paru jabłonek, które rosną wokół mojej podlaskiej chatki. Każde drzewo...
Pola laksa – mazowiecka wersja malezyjskiej zupy (v)

Pola laksa – mazowiecka wersja malezyjskiej zupy (v)

Moja mazowiecka wersja malezyjskiego klasyka jakim jest zupa laksa. Uwielbiam! Laksę jadłam w Singapurze i Malezji, ale moja wersja mi się bardziej podoba. Bo zamiast rybnego ciężkiego wywaru – kalarepa, jabłuszko, cebula i marchew. Parę prostych roślinnych...
Ateny: moje ulubione miejsca

Ateny: moje ulubione miejsca

Położone na wzgórzach i zielone od drzew pomarańczy. Ateny to miasto, które pachnie kawą i słodyczami – jedzenie deserów i picie frappe to grecki sport narodowy. Przed Państwem miasto grochu, gotowanych przepysznych buraczków i zielonej soczystej horty. Roślinożercy...
Pieczona owsianka z czekoladą i ciasteczkiem (v)

Pieczona owsianka z czekoladą i ciasteczkiem (v)

Rozgrzewająca, sycąca, pieczona owsianka z niespodzianką. Do środka możecie włożyć dowolny krem orzechowy czy czekoladowy, efekt niespodzianki można również osiągnąć wciskając jej do środka owoce. Ja na wierzchu układam jeszcze ciasteczko, fajnie chrupie nim łyżka...
Azjatyczna sałatka ze śliwek i pomidorów

Azjatyczna sałatka ze śliwek i pomidorów

Sezon na śliwki w wersji azjatycznej owocowej sałatki. W lecie używam brzoskwiń a teraz śliwek, które wspaniale uzupełniają się z pomidorami i przyprawą pięciu smaków. 2 porcje 1 łyżeczka cukru lub innego słodzika 1 łyżka octu winnego 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka...
Zazjatyzowane gołąbki z tofu (v)

Zazjatyzowane gołąbki z tofu (v)

Do gotowania a potem pieczenia gołąbków wracam regularnie. To zajęcie niemal medytacyjne, bo opanowanie sztuki gotowania głąba wymaga skupienia. Jeśli tego jeszcze nie próbowaliście – z całego serca polecam. Nie jest to tak skomplikowane jak się wydaje. Głąba...
Wietnamska zupa pomidorowa (v)

Wietnamska zupa pomidorowa (v)

Smak tej zupy chodził za mną od momentu powrotu z Wietnamu. To właśnie tam, a dokładniej nad ujściem rzeki Mekong do Morza Południowochińskiego, przygotowuje się zupę canh chua. To intensywna, słodko-kwaśna zupa, zaskakująca swoją treściwą i nietypową jak na nasze...

Pin It on Pinterest