Pieczona owsianka z czekoladą i ciasteczkiem (v)

Pieczona owsianka z czekoladą i ciasteczkiem (v)

Rozgrzewająca, sycąca, pieczona owsianka z niespodzianką. Do środka możecie włożyć dowolny krem orzechowy czy czekoladowy, efekt niespodzianki można również osiągnąć wciskając jej do środka owoce. Ja na wierzchu układam jeszcze ciasteczko, fajnie chrupie nim łyżka...
Azjatyczna sałatka ze śliwek i pomidorów

Azjatyczna sałatka ze śliwek i pomidorów

Sezon na śliwki w wersji azjatycznej owocowej sałatki. W lecie używam brzoskwiń a teraz śliwek, które wspaniale uzupełniają się z pomidorami i przyprawą pięciu smaków. 2 porcje 1 łyżeczka cukru lub innego słodzika 1 łyżka octu winnego 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka...
Co dobrego zjadłam? Sierpień 2022

Co dobrego zjadłam? Sierpień 2022

Kurki! W lesie są kurki! Sierpień przywitaliśmy żółtymi grzybami. Spać trudno było na tym naszym Podlasiu, bo człowiek nie mógł się już doczekać poranka i grzybobrania. Zbieranie grzybów to lokalny sport powiatowy, kto pierwszy i szybszy ten lepszy. Tu grzybowa...
Lecisz do Bari? Poznaj jego malowniczą okolicę!

Lecisz do Bari? Poznaj jego malowniczą okolicę!

Zapomnijcie o zadeptanym Rzymie, rozgorączkowanym Neapolu, dystyngowanej Florencji i głośnym Palermo. Okolice Bari, stolicy regionu Apulia, to zupełnie inne Włochy. Będziecie zaskoczeni, jeśli zdawało się wam, że znacie je już na wylot. Tu możecie znaleźć święty...
Wietnamska zupa pomidorowa (v)

Wietnamska zupa pomidorowa (v)

Smak tej zupy chodził za mną od momentu powrotu z Wietnamu. To właśnie tam, a dokładniej nad ujściem rzeki Mekong do Morza Południowochińskiego, przygotowuje się zupę canh chua. To intensywna, słodko-kwaśna zupa, zaskakująca swoją treściwą i nietypową jak na nasze...
Zazjatyzowane gołąbki z tofu (v)

Zazjatyzowane gołąbki z tofu (v)

Do gotowania a potem pieczenia gołąbków wracam regularnie. To zajęcie niemal medytacyjne, bo opanowanie sztuki gotowania głąba wymaga skupienia. Jeśli tego jeszcze nie próbowaliście – z całego serca polecam. Nie jest to tak skomplikowane jak się wydaje. Głąba...
Co dobrego zjadłam? Lipiec 2022

Co dobrego zjadłam? Lipiec 2022

Mieszkanie rozpakowane, można wydawać bankiety. Po środku salonu stanął stół, który podróżuje ze mną po Warszawie od 15 lat. A sam ma już o wiele więcej. Jesionowy wypaczony już nieco fornir pamięta przedwojenną Warszawę. Stół zakupiła siostra mojego dziadka do...
Pikantny chłodnik pomidorowy (v)

Pikantny chłodnik pomidorowy (v)

Słodki, orzeźwiający chłodnik doprawiony odrobiną chili. Kiedy robi się gorąco nie ma lepszego obiadu. Szczególnie, kiedy na bazarkach są już pełne smaku, bo dojrzałe w słońcu pomidory. Pomidory należą do tych niezwykłych produktów, które jak np parmezan, mają...
Gdzie są najlepsze jagodzianki w Warszawie w 2022 r. ?

Gdzie są najlepsze jagodzianki w Warszawie w 2022 r. ?

Jagodzianki. Słodka bułka nadziewana jagodami. Sentymentalny symbol końca roku szkolnego i początku wakacji. A dla cukierników? Nadchodzących wielkich emocji wśród klientów i wytężonej pracy. Narastające od kilku lat zamieszanie wokół jagodzianek nie dla wszystkich...
Sałatka z brzoskwiń i pomidorów w przyprawie 5 smaków (v)

Sałatka z brzoskwiń i pomidorów w przyprawie 5 smaków (v)

Połączenie brzoskwiń z pomidorami to dla mnie kwintesencja wakacji. Dwa soczyste, pełne smaku i słodyczy owoce wspaniale się uzupełniają. Razem tworzą całkiem sycące i orzeźwiające połączenie, które cieszy zarówno podniebienie jak i oko. Chiński akcent w sałatce To co...
Wietnamska sałatka z ogórkowym dressingiem (v)

Wietnamska sałatka z ogórkowym dressingiem (v)

Coś orzeźwiającego i zazjatyzowanego. Oto chrupiąca i orzeźwiająca wietnamska sałatka, do której dressing zgapiłam z mojej ukochanej wegańskiej azjatycznej stołówki Loving Hut. Kojarzycie to ich zielone mazidło na surówkach? Mamy to! Wietnamska sałatka z ogórkowym...
Yuba (tofu skin) w azjatyckiej sałatce z makaronem (V)

Yuba (tofu skin) w azjatyckiej sałatce z makaronem (V)

Yuba, inaczej zwana tofu skin, to nic innego jak sojowy kożuch. Słowo „kożuch” w języku polskim kojarzy się z jakimś koszmarem z dzieciństwa. W tym przypadku jest jednak zdecydowanie inaczej. Yuba rzeczywiście smakuje nieco mlecznie ale ze wspomnianą traumą niewiele...
Papaya salad wersja bieda, czyli z kalarepy

Papaya salad wersja bieda, czyli z kalarepy

Papaya salad wersja bieda na miarę naszych możliwości. Papaja jak na razie w Polsce nie rośnie, a ta, którą czasami można dostać w naszych sklepach, smakuje raczej kartonem. O wiele więcej smaku ma za to nasza swojska kalarepa. I o dziwo papaję z egzotycznych krajów z...
Zazjatyzowany Kolesław (v)

Zazjatyzowany Kolesław (v)

Od swojej klasycznej wersji mój coleslaw różni się paroma szczegółami. Ten zazjatyzowany Kolesław jest z dwóch rodzajów kapusty: pekińskiej i czerwonej. Ale przede wszystkim ma fantastyczny i całkowicie roślinny sos – wspaniały sezamowy dressing! Zacznijmy zatem od...
Surówka z marchewki jak z „Chińczyka” (v)

Surówka z marchewki jak z „Chińczyka” (v)

Kule w żelu a do nich surówka z marchewki i kapusty pekińskiej. Przeboje barów typu „Chińczyk” z kuchnią pol-vietu, które powstawały na początku lat 90. Kule w żelu czyli kurczaka w cieście usmażonego w głębokim tłuszczu i podawanego z fosforyzującym różowym kisielem...
Wegańskie naleśniki z tofu i banana

Wegańskie naleśniki z tofu i banana

Pyszne, elastyczne i całkowicie wegańskie naleśniki na bazie tofu i bananów. Możecie je zjadać z ulubionymi dodatkami lub przenieść się w wyższy egzotyczny wymiar i doprawić je… malezyjskim sambalem. Truskawki wyśmienicie komponują się z chili, dlatego...
Co dobrego zjadłam? Czerwiec 2022

Co dobrego zjadłam? Czerwiec 2022

Jagodzianki. Słodka bułka nadziewana czarnymi jagodami. Symbol końca roku szkolnego i początku wakacji. Wielkie emocje jakie towarzyszą jej oczekiwaniu porównać można tylko z tymi przed Tłustym Czwartkiem. To dwa bardzo ważne i zarazem bardzo wymagające wydarzenia dla...
Bobu soba czyli bób z makaronem na zimno (v)

Bobu soba czyli bób z makaronem na zimno (v)

Jem od wczoraj taki sycący i przyjemnie chłodzący obiad, więc podzielę się przepisem. Nagotujcie bobu i makaronu soba. To japoński wynalazek z mąki gryczanej, przyjemnie śliski i pożywny, w Japonii często podawany na zimno. Ale bez fiksacji, może być jakiś inny. Do...
Japońska sałatka sunomono z ogórków i wodorostów (v)

Japońska sałatka sunomono z ogórków i wodorostów (v)

Jestem od niej uzależniona. Przepis na sunomono czyli japońską sałatkę z ogórków to jeden z lepszych suwenirów, jaki przywiozłam z Tokio. Był moment, że jadałam ją codziennie. Teraz wolę poczekać na nasze przyjemnie chrupiące i orzeźwiające ogórki gruntowe. Są idealne...
5 restauracji pilnie do odwiedzenia w Santiago De Compostela

5 restauracji pilnie do odwiedzenia w Santiago De Compostela

O kuchni Galicji trzeba rozprawiać w kategoriach ostatecznych, czyli boskich i nieziemskich. I to nie tylko ze względu na bliskie sąsiedztwo licznych zabytków sakralnych. Jesteśmy przecież na jednej z najsłynniejszych tras pielgrzymek na świecie, a właściwie u jej...

Pin It on Pinterest