utworzone przez AKUadmin | kwi 18, 2025 | Przepisy
To mój sprawdzony przepis na „jajeczko”. Nie wyobrażam sobie już żadnego wiosennego spotkania przy stole bez tego półmiska. Możecie go podać jako przystawkę, jedno z wielu świątecznych czy bankietowych dań, albo jako smarowidło do pieczywa, którym łatwo się jest...
utworzone przez AKUadmin | kwi 17, 2025 | Przepisy
Czy można mieć wszystko? Deser tak obłoczny jak puch, lepki od cytrusów, pachnący migdałami, a w dodatku jeszcze bezglutenowy? To jedno z najłatwiejszych ciast jakie możesz sobie upiec. Przepis jest banalnie prosty: mieszasz...
utworzone przez basia | kwi 15, 2025 | Przepisy
Inflacja i inne okoliczności nie sprzyjają organizowaniu bankietów, niedzielnych obiadów i innych towarzyskich spędów. W cenie są zatem przepisy na dania efektowne i tanie. Taki jest mój dzisiejszy. Cena marchewek, jako jedna z niewielu, nie wznieca obecnie niepokoju....
utworzone przez AKUadmin | kwi 12, 2025 | Przepisy
Czy widzicie to wyrafinowanie i romantyzm? To propozycja dla osób o ziemniaczanych sercach, które od święta pragną jednak odrobiny elegancji. Moje wielkanocne tapas w składzie zupełnie jednak takie nie jest, bo bazuje na iście plebejskich gotowanych ziemniakach i...
utworzone przez AKUadmin | kwi 10, 2025 | Przepisy
Czy da się zazjatyzować sadzone jaja? A jak! Zaręczam, że taka wersja jaj wejdzie na stałe do Waszego śniadaniowego repertuaru! Chrupiące jaja po tajsku (2 porcje) 1 łyżka sosu rybnego 2 łyżki soku z limonki 1 łyżka ostrego sosu...
utworzone przez AKUadmin | kwi 10, 2025 | Przepisy
Roślinny, łatwy do zrobienia, najlepiej w towarzystwie, w grupie znajomych, z dzieciakami, zespołowo i z humorem. Inspiracja oczywista, to szwedzki klasyk smörgåstårta. Tam jednak tradycyjnie występują krewetki czy inne łososie. U mnie buraki, ziemniaki i awokado....
utworzone przez basia | kwi 1, 2025 | Przepisy
Moje serce jest z ziemniaka, ciągnie mnie do najprostszych przepisów. Taki jest ten ziemniaczany krem, który wygląda i smakuje jednak jakby luksusowo. Doprawiam go pieczonym czosnkiem, polskim złotem pieczarkowym i odrobiną kremowego camemberta. Tylko tyle i aż tyle –...
utworzone przez AKUadmin | mar 28, 2025 | Przepisy
Klasyczny pad thai to najczęściej zamawiana potrawa z dostawą do domu… na całym świecie. Zaskoczyły mnie te statystyki, nie spodziewałam się, że zrobiła aż taką międzynarodową karierę! Da się ją oczywiście przygotować...
utworzone przez basia | mar 27, 2025 | Przepisy
Lubię kolor w życiu i na talerzu. Szczególnie w taką plugawą pogodę jesienną jak teraz. Dlatego bardzo doceniam to co robi Joe Woodhouse, mąż Oli Hercules, znanej dobrze w Polsce autorki książek kucharskich. To także, jak jego małżonka, wytrawny kucharz, a w dodatku...
utworzone przez AKUadmin | mar 25, 2025 | Przepisy
My mamy nasze ziemniaki w mundurkach, a Brytyjczycy swoje „jacket potatoes”. Mam z nimi bardzo gorące wspomnienie sprzed wielu lat. Jeszcze sprzed matury. Spędzam właśnie wakacje w Londynie, pracując dorywczo w typowym tradycyjnym angielskim pubie. Jest nieopodal...
utworzone przez AKUadmin | mar 22, 2025 | Przepisy
Ogórek w kuchni azjatyckiej to istna sensacja. Pojawia się bowiem jako ważny składnik głównych dań. Zupełnie inaczej niż w naszej kuchni, gdzie jest sezonowym dodatkiem w formie sałatki czy przekąski. W Chinach przed pokrojeniem ogórki się „rozbija” płaską...
utworzone przez AKUadmin | mar 21, 2025 | Przepisy
Kocham czerwoną kapustę i dodaję ją do wszystkiego. Niedawno publikowałam przepis na zazjatyzowanego kolesława. To fajny miks świeżości, chrupiących kawałków czerwonej kapusty, podlany pysznym sezamowym dressingiem. Czerwoną kapustę dodaję również do spring rollsów,...
utworzone przez basia | mar 20, 2025 | Przepisy
Trochę włosko, trochę azjatycznie. Na jednej patelni mieszają się ze sobą dwie tradycje. Z pierwszej weźmiemy sobie jajka, parmezan i sam pomysł na zrobienie frittaty. To włoski jajeczny byt przypominający omlet. Jego nazwa pochodzi od słowa „smażony”....
utworzone przez AKUadmin | mar 17, 2025 | Przepisy
Papaya salad wersja bieda na miarę naszych możliwości. Papaja jak na razie w Polsce nie rośnie, a ta, którą czasami można dostać w naszych sklepach, smakuje raczej kartonem. O wiele więcej smaku ma za to nasza swojska kalarepa. I o dziwo papaję z egzotycznych krajów z...
utworzone przez basia | mar 12, 2025 | Blog, Przewodniki, Recenzje
Bakalarska to warszawski bazar niegdyś słynący z kwiatów ciętych. Dziś coraz częściej niż kolorowymi bukietami przyciąga aromatem pożywnego pho oraz obietnicą zrobienia azjatycznych zakupów spożywczych. Kuchnia wietnamska to nie tylko bardzo mięsne potrawy, to także...
utworzone przez basia | mar 3, 2025 | Przepisy
Prosty i tani przepis – jak cebulowy deal – ale wbrew pozorom szalenie elegancki. Wystarczy upiec cebulę, a potem ją zmiksować. Surowa cebula dla niektórych jest zbyt intensywna, ale już ta pieczona traci na charakterze i przepełniona jest subtelną aromatyczną...
utworzone przez AKUadmin | mar 2, 2025 | POLSKA, Przewodniki, Recenzje
Najlepsze śniadania w Warszawie. Jeszcze dekadę temu ciężko było coś zjeść poza domem o świcie. Dziś lokali serwujących śniadania wciąż przybywa a na talerzach pojawiają się coraz to nowe wcielenia śniadaniowych klasyków. Lubicie ten wpis...
utworzone przez AKUadmin | mar 1, 2025 | POLSKA, Przewodniki, Recenzje
Znajomi i czytelnicy pytają: mam tylko dwa dni w Warszawie, gdzie zjeść? Dokąd poszłabyś na randkę z chłopakiem? A na plotki z koleżankami? Warszawa ma tyle ciekawych miejsc, które wybrać? Poniżej więc znajdziecie...
utworzone przez AKUadmin | mar 1, 2025 | Przepisy
Zazjatyzowałam kluski śląskie! Ostatnio sąsiadka zapytała: Ty, a ty nie możesz czasami zjeść coś nieazjatycznego? Weź coś z polskiej kuchni, np takie ziemniaki na obiad? No to są, ale doprawiłam po swojemu!...
utworzone przez AKUadmin | lut 16, 2025 | Przepisy
Tteokbokki to danie na bazie koreańskich kopytek. Tyle że w porównaniu do naszych ziemniaczanych, te koreańskie zrobione są ze skrobi ryżowej. Można je kupić gotowe w sklepach z azjatycką żywnością, np. tutaj. Przeważnie na opakowaniu mają napis po angielsku „rice...
Strona 1 z 20123...20...>>>