Fasola Tikka Masala

Fasola Tikka Masala

Dorodna i jędrna fasola w pysznym, lśniącym i kremowym sosie. Lekko kwaskowym od pomidorów, słodkawym od cebuli i pełnym aromatów typowych dla indyjskiej mieszanki przypraw garam masala. To danie kompletne, pełne smaku i delikatnej elegancji. Przy „tikka masala” można...
Bananowe ciasto z patelni

Bananowe ciasto z patelni

Obłoczne, puszyste, ukryte pod chrupiącą warstewką skarmelizowanych bananów. Wykorzystajcie te co zalegają, są już dojrzałe i nie wiadomo co z nimi zrobić – podsmażcie je tylko na masełku. Niech w tym czasie rośnie sobie ciasto, to najprostsze, na drożdżach....
Gorąca sałata pod serową zaspą

Gorąca sałata pod serową zaspą

Zima nie sprzyja zajadaniu się surową zieleninką. Chce się jeść potrawy ciepłe, miłe i kojące. Szukając kompromisu, by jednak nie pozbawić się sałaty w codziennym odżywianiu, przypomniałam sobie o jej cudownej odmianie. Sałata rzymska! Ta mięsista, jędrna, gruboskórna...
Klasyczne kimchi prosto z Korei

Klasyczne kimchi prosto z Korei

Kocham kimchi. Wyciągam je ze słoika i zjadam w przeróżnych konfiguracjach. Jest świetne jako dodatek do ryżu, komosy czy kaszy jaglanej. Nic więcej nie trzeba, całość jest wystarczająco pyszna i satysfakcjonująca. Lubię jeść kimchi z jajecznicą, tofucznicą,  omletem,...
Przepisy na kojące śniadaniowe kleiki congee

Przepisy na kojące śniadaniowe kleiki congee

To nie są ryżowe kleiki, które pamiętacie z dzieciństwa. „Congee” i „juk” to dania dla dorosłych. Prosto z egzotycznej Azji, a dokładniej z Chin i Korei. Odkryłam je, kiedy zaczęły się moje kłopoty z żołądkiem. Był tak przemęczony, że zupełnie zwariował. Lekarze...
Gorgonzola zapiekana z fasolą

Gorgonzola zapiekana z fasolą

Bohaterem tego przepisu jest ser Gorgonzola. Jeden z najbardziej charakterystycznych i jeden z najstarszych serów na świecie. Pierwsze wzmianki o nim sięgają 879 roku n.e. Jego nazwa w połączeniu z miejscem produkcji chroniona jest znakiem DOP (Denominazione di...
Sticky Toffee Pudding

Sticky Toffee Pudding

Gorąca lawa lepkiego sosu toffee, a pod nią równie lepki, wilgotny i sprężysty sticky toffee pudding, którego bazą są daktyle. Dużo daktyli. Przepis jest brytyjski ale wykonanie polskie, bo zaskakująco pysznie się tu odnajduje Inka – podkręca głęboki smak i...
Wegańskie pierogi azjatyczne z tofu i pieczarkami (v)

Wegańskie pierogi azjatyczne z tofu i pieczarkami (v)

Na pierwszy rzut oka – bardzo klasyczne. Farsz na pierogi smakuje najlepszymi wspomnieniami polskich zapiekanek. Słodki jest od karmelizowanej cebulki i pieczarek. Całość nadzienia dopełnia tofu i odrobina sosu sojowego, sprawiając, że danie jest sycące i przy...
Portugalia: moje ulubione cukiernie w Alentejo

Portugalia: moje ulubione cukiernie w Alentejo

Lubicie kogel-mogel? Alentejo to królestwo jajecznych deserów! Alentejo nie jest pierwszym, najbardziej oczywistym kierunkiem wakacyjnych wycieczek do Portugalii. Długo było najmniej rozwiniętą i najbiedniejszą prowincją kraju. Dziś wciąż panuje tu dość nieśpieszna...
Luksusowy krem z ziemniaka

Luksusowy krem z ziemniaka

Moje serce jest z ziemniaka, ciągnie mnie do najprostszych przepisów. Taki jest ten ziemniaczany krem, który wygląda i smakuje jednak jakby luksusowo. Doprawiam go pieczonym czosnkiem, polskim złotem pieczarkowym i odrobiną kremowego camemberta. Tylko tyle i aż tyle –...
Congee ze smażonymi boczniakami (v)

Congee ze smażonymi boczniakami (v)

Congee, czyli kleik ryżowy prosto z Chin. Jeśli jeszcze nie znacie jego muślinowej struktury i niezwykle kojących kiszki właściwości, skorzystajcie z tego przepisu. Ja jem congee od lat, bo z racji intensywnie kiedyś uprawianego zawodu dziennikarki kulinarnej, co rusz...
Śledzik w Warszawie: moje ulubione adresy

Śledzik w Warszawie: moje ulubione adresy

Śledź – kiedyś symbol postu, dziś bohater przedświątecznej tradycji. Gdzie w grudniu w Warszawie zjeść najlepszego śledzia? Oto kilka sprawdzonych adresów.   Ze wszystkich słodyczy najbardziej kocham śledzie. Trzymam się tej miłości od lat, dlatego w grudniu z...
Tteokbokki: koreańskie kopytka w ostrym sosie (v)

Tteokbokki: koreańskie kopytka w ostrym sosie (v)

Tteokbokki to danie na bazie koreańskich kopytek. Tyle że w porównaniu do naszych ziemniaczanych, te koreańskie zrobione są ze skrobi ryżowej. Można je kupić gotowe w sklepach z azjatycką żywnością, np. tutaj. Przeważnie na opakowaniu mają napis po angielsku „rice...
Słoneczna i światowa zupa jarzynowa

Słoneczna i światowa zupa jarzynowa

Lubię kolor w życiu i na talerzu. Szczególnie w taką plugawą pogodę jesienną jak teraz. Dlatego bardzo doceniam to co robi Joe Woodhouse, mąż Oli Hercules, znanej dobrze w Polsce autorki książek kucharskich. To także, jak jego małżonka, wytrawny kucharz, a w dodatku...
Torcik Nakarmionej Stareckiej – spotkanie dla prasy

Torcik Nakarmionej Stareckiej – spotkanie dla prasy

W życiu kieruję się jedną zasadą. Brzmi ona „more is more”. Kiedy więc Hotel Bristol zaprosił mnie do stworzenia autorskiego deseru postanowiłam maksymalnie wykorzystać niezwykłą okazję i zaszaleć. Teraz albo nigdy – przecież mogę wymyślić deser totalny, który...
Koreańskie pierożki z kimchi (v)

Koreańskie pierożki z kimchi (v)

Kto ma w lodówce kimchi, może ulepić pierogi! Koreańskie pierogi, czyli mandu. Opychałam się nimi na targu Gwangjang w Seulu, o czym możecie poczytać tutaj. W oryginalnym przepisie mandu robi się z mięsem wieprzowym i tofu. Poniżej znajdziecie jednak całkowicie...
Wege przewodnik po Bakalarskiej: gdzie i co zjeść?

Wege przewodnik po Bakalarskiej: gdzie i co zjeść?

Bakalarska to warszawski bazar niegdyś słynący z kwiatów ciętych. Dziś coraz częściej niż kolorowymi bukietami przyciąga aromatem pożywnego pho oraz obietnicą zrobienia azjatycznych zakupów spożywczych. Kuchnia wietnamska to nie tylko bardzo mięsne potrawy, to także...
Owsianka z karmelizowanymi śliwkami

Owsianka z karmelizowanymi śliwkami

Kiedyś uważałam, że owies to pokarm dobry dla koni. Na starość zaczęłam doceniać jednak owsiankę. Szczególnie jesienią, kiedy plon owocowy jeszcze cieszy, ale gnaty już zaczynają marznąć od środka. Nie ma wtedy nic lepszego – no dobra, pardon, jest congee – od...
Premiera Torciku Nakarmionej Stareckiej

Premiera Torciku Nakarmionej Stareckiej

Torcik Nakarmionej Stareckiej łączy w sobie bajeczną fantazję z ponadczasowym retro szykiem. Zarówno cukierniczego rzemiosła jak i samego Hotelu Bristol. Wygląd deseru nawiązuje do secesyjnej architektury budynku oraz czasów, w których powstała ta perła secesji....
Kraków: moje ulubione miejsca

Kraków: moje ulubione miejsca

Uwielbiam Kraków. Zachwycił mnie już w liceum, podczas jakiejś pierwszej wycieczki szkolnej, czyli zdecydowanie wcześniej niż zajęłam się pisaniem o jedzeniu i jedzeniem zawodowo. Zawsze imponował prężnie działającą pełną fantazji i autorskich pomysłów gastronomią....

Pin It on Pinterest