Pikantny chłodnik pomidorowy (v)

Słodki, orzeźwiający chłodnik doprawiony odrobiną chili. Kiedy robi się gorąco nie ma lepszego obiadu. Szczególnie, kiedy na bazarkach są już pełne smaku, bo dojrzałe w słońcu pomidory. Pomidory należą do tych niezwykłych produktów, które jak np parmezan, mają imponującą zawartość naturalnego glutaminianu. Czuć to już po pierwszym kęsie, kiedy słodycz i pełnia smaku pomidorów rozlewają się na podniebieniu i zostają tam na dłużej. Kwintesencja umami, smaku potrafiącego wywołać lawinę przyjemności.

Przepis poniżej inspirowany jest nieco hiszpańskim gazpacho. Chłodnik z pomidorów uwypukla wszystkie ich walory, dodatkowo podkręcone orzeźwiającą mocą ogórków gruntowych i rześkością czerwonej papryki. Ja dorzucam do całości jeszcze odrobinę chili. Lubię wszystko azjatyzować a takie połączenie smaków podpatrzyłam w Korei. Latem serwuje się tam sporo dań, które łączą w sobie ogórki i chili.

Pikantny chłodnik pomidorowy

  • 3 pomidory
  • 2 ogórki gruntowe (albo inne w ilości ok 100 g)
  • ćwiartka czerwonej papryki (może być też żółta lub zielona)
  • ćwiartka czerwonej cebuli
  • ćwiartka pomarańczy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • łyżka octu
  • szczypta cukru (brązowego lub innego słodzika)
  • łyżeczka startego imbiru
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka płatków chili (lub koreańskiej pasty gochujang)
  • świeży koperek i sezam do dekoracji

Pomidory myjemy a następnie zalewamy wrzątkiem, żeby ściągnąć z nich skórkę. Dobrze jest wcześniej naciąć ją na krzyż – w ten sposób będzie łatwiej. Pomidory nie powinny leżeć w wodzie zbyt długo, bo stracą na swojej jędrności. Po obraniu kroimy je byle jak, całość i tak będziemy miksować. Podobnie ogórki, paprykę i cebulę. Kroimy je w mniejsze kawałki i przekładamy do naczynia, w którym będziemy je miksować. Dodajemy również ćwiartkę pomarańczy obraną ze skóry, sok z cytryny, ocet, cukier, imbir, oliwę i chili. Wszystko miksujemy na gładki krem. Próbujemy, czy nam smakuje. Powinno być lekko kwaśne, słodkie i pikantne. W razie potrzeby dodajemy więcej cukru, chili czy też soku z cytryny.

koreańskie gazpacho
koreańskie gazpacho

Pikantny chłodnik pomidorowy możemy podać ze świeżym koperkiem i odrobiną sezamu.

Porcelana: Look At Me Plates 

NAKARMIONA STARECKA JEST RÓWNIEŻ NA FACEBOOKU I INSTAGRAMIE. ZAPRASZAM!