Rabarbar pod kruchą maślaną kruszonką

Uwielbiam rabarbar. Jego nieoczywisty urok, kwaskowatą słodycz zamkniętą w efektownych czerwonych badylach. Kto by pomyślał, że skrywają tyle smaku i można z nich robić desery. Lubię łączyć rabarbar z różnym owocowym towarzystwem, balansując w ten sposób wspomnianą nieoczywistość. Tym razem towarzyszą mu maliny i truskawki – ale nie traktujcie ich obowiązkowo. Możecie dorzucić inne o podobnej słodyczy. Tu pierwsze skrzypce dalej grają czerwone łodygi!

Przykryjcie je kruszonką z dodatkiem mąki migdałowej. Od zwykłej, opartej jedynie na mące pszennej, różni ją wyjątkowy migdałowy posmaczek, a po upieczeniu, większa chrupkość. To wszystko zlepione masłem daje wyjątkowo błogi i satysfakcjonujący efekt. Oto przepis na rabarbar pod słodką kruchą maślaną kruszonką.

rabarbar pod kruszonką
rabarbar pod migdalowa kruszonka_

Rabarbar pod kruchą maślaną kruszonką

Przepis jest na całą blaszkę (moja miała wymiary 23 x 37 cm)

 

OWOCE:

  • 1 kg rabarbaru
  • 200 g malin
  • 250 g truskawek
  • 150 g cukru

 

KRUSZONKA:

  • 250 g mąki
  • 70 g mąki migdałowej
  • szczypta soli
  • 150 g cukru
  • 150 g masła

 

Rabarbar myjemy, tniemy w plasterki. Najlepiej gdyby miały grubość ok 1 – 2 cm. Maliny i truskawki również myjemy, pozostawiamy w całości, z truskawek usuwamy szypułki. Wszystkie owoce wrzucamy do blaszki do pieczenia. Zasypujemy cukrem. Mieszamy, wyrównujemy powierzchnię i odstawiamy na bok.

przepis z truskawkami na rabarbar
rabarbar pod kruszonką

Przygotowujemy kruszonkę. W misce łączymy mąkę pszenną z mąką migdałową, szczyptę soli i cukier. Następnie dodajemy masło pokrojone w kostkę lub starte na tarce – łatwiej będzie je rozetrzeć z resztą składników w palcach na kruszonkę. Rozkładamy ją równomiernie na wcześniej przygotowanych owocach.  

Pieczemy w 220 stopniach przez 15 minut. Dzięki temu kruszonka się ładnie przyrumieni. Następnie obniżamy nieco temperaturę do 190 stopni i pieczemy kolejne 25 minut. Po tym czasie wyjmujemy blaszkę z piekarnika, odstawiamy na chwilę, by przestygła. Rabarbar pod słodką kruchą maślaną kruszonką będzie pyszny zarówno na ciepło jak i na zimno, również następnego dnia!

zapiekany rabarbar pod kruszonka_

Korzystasz z moich przepisów? Oznacz mnie na zdjęciu, będzie mi miło zajrzeć do Twojej kuchni. Szukasz przepisów, rekomendacji i pomysłów, jak delektować się życiem? Zajrzyj na moje profile społecznościowe. Nakarmiona Starecka to instagramfacebook i podcast „Uczta Nakarmionej Stareckiej” do słuchania na Spotify i oglądania na YouTube RMF SHOW. Życie jest za krótkie na złe jedzenie i warto je przeżyć z pełnymi ustami!

Pin It on Pinterest