Azjatyczny makaron ze smażonym ogórkiem (v)

Ogórek w kuchni azjatyckiej to istna sensacja. Pojawia się bowiem jako ważny składnik głównych dań. Zupełnie inaczej niż w naszej kuchni, gdzie jest sezonowym dodatkiem w formie sałatki czy przekąski. W Chinach przed pokrojeniem ogórki się “rozbija” płaską częścią noża. Uważa się, że w ten sposób przygotowany ogórek zyskuje na smaku i aromacie. Podaje się go latem w głównych daniach, w zupach czy makaronach, często z lodem i w połączeniu z chili. Chłodzi wtedy lepiej niż niejedne waniliowe lody.

Makaron ze smażonym ogórkiem

Jeszcze większym odkryciem może być fakt, że ogórek w tych głównych daniach bywa smażony. Po prostu – wrzuca się go na patelnię razem z czosnkiem, a potem dorzuca resztę składników. Pod wpływem ciepła jego skórka mięknie, ale środek dalej pozostaje soczysty. Ogórek w takiej formie świetnie równoważy pikantne dania. Z własnego doświadczenia wiem, że pysznie smakuje np. ze smażonym ryżem i kimchi. Niemniej najlepszy jest makaron ryżowy ze smażonym ogórkiem.

Jak przygotować makaron ryżowy?

Nasz ogórek będziemy więc smażyć, a potem dorzucać do niego makaron ryżowy. Należy jednak pamiętać, by makaronu wcześniej nie gotować. Wystarczy go namoczyć w zimnej czy letniej wodzie na czas przygotowania reszty składników tego dania, a najlepiej na czas ok godziny. Ponieważ robi się je błyskawicznie, najważniejsze jest tzw mise en place – przyszykowanie wszystkiego co niezbędne, by póżniej nerwowo nie biegać po kuchni.

namaczanie makaronu ryżowego
namaczanie makaronu ryżowego
makaron ze smażonym ogórkiem
przygotowanie wszystkich składników makaronu przed jego smażeniem jest kluczowe, od góry: tofu pokrojone w kostkę, sos na bazie sojowego, octu, cukru i oleju sezamowego, czosnek, starty świeży imbir, koreańskie chili i ogórek

Przepis na makaron ze smażonym ogórkiem

Ten przepis miał swoją premierę podczas walentynkowego live cookingu na Instagramie polskiego Vogue. Ponieważ  nasz pokaz kulinarny cieszył się dużą popularnością, a sam przepis doczekał się wielu Waszych interpretacji, postanowiłam go prawilnie zapisać, by nie trzeba go było więcej szukać. Ze składników poniżej przygotujecie 2 duże porcje.

  • 150 g suchego makaronu ryżowego
  • 1 kostka tofu
  • 1 łyżka octu
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 150 g ogórka (1 duży ogórek lub 2 małe)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka startego świeżego imbiru
  • pół łyżki koreańskiego chili gochugaru (lub pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku i pół łyżeczki chili w proszku)
  • 2 łyżki wody po moczeniu makaronu
  • 2 łyżki oleju roślinnego do smażenia

Przygotowanie stanowiska

Przygotowanie makaronu zaczynamy od namoczenia makaronu ryżowego w zimnej lub letniej wodzie. Po namoczeniu odstawiamy go na bok (najlepiej na ok godzinę).

Teraz zabieramy się za tofu. Wyjmujemy je z opakowania, myjemy pod zimną bieżącą wodą i odciskamy na papierowym ręczniku. Układamy je na talerzu, po czym przyciskamy deseczką, lub drugim talerzem, na których stawiamy coś cięższego. W ten sposób pozbędziemy się nadmiaru wody z tofu.

Przygotowujemy sos do makaronu. Ocet, sos sojowy, cukier i olej sezamowy mieszamy dokładnie ze sobą w miseczce.

Ogórek myjemy, kroimy wzdłuż na 4 części, a każdą z nich w poprzek na małe trójkąciki. Czosnek siekamy na grubsze plastry. Imbir ścieramy na tarce i szykujemy pół łyżki koreańskiej papryki (ewentualnie pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku i pół łyżeczki chili w proszku). Odsączone tofu kroimy w kostkę. To wszystko! Możemy zacząć smażyć nasz makaron.

koreańskie chili gochugaru
koreańskie chili gochugaru – jeśli jej nie macie, można ją zastąpić zwykłym chili
makaron ze smażonym ogórkiem
nasz pyszny makaron ze smażonym ogórkiem 🙂

Finalne smażenie makaronu

Na patelni z grubym dnem mocno rozgrzewamy olej. Rzucamy na niego czosnek i nie czekając aż się mocno usmaży dorzucamy imbir, a następnie naszego ogórka. Mieszamy chwilę, po czym dodajemy tofu. Teraz czas na koreańskie chili gochugaru. Mieszamy wszystkie składniki przez chwilę, aż się ładnie połączą.

Makaron odcedzamy z wody (zostawiamy 2 łyżki wody po jego moczeniu) i dodajemy do reszty składników na patelni. Mieszamy intensywnie i dodajemy sos, który ukręciliśmy z octu, sosu sojowego, cukru i oleju sezamowego. Mieszamy dokładnie, żeby wszystkie składniki się ze sobą połączyły. Teraz dodajemy 2 łyżki wody po moczeniu makaronu, dzięki temu sos ładnie się zagęści. Po 2-3 minutach smażenia możemy zdejmować patelnię z ognia i podawać nasz makaron ze smażonym ogórkiem. Całość możemy posypać jeszcze sezamem.

Czekam na zdjęcia Waszego azjatycznego makaronu. Dajcie znać, czy smakował!

NAKARMIONA STARECKA JEST RÓWNIEŻ NA FACEBOOKU I INSTAGRAMIE. ZAPRASZAM!