utworzone przez AKUadmin | lut 3, 2025 | Przepisy, tajlandia
Pad thai: najsłynniejsze tajskie danie i najczęściej zamawiany posiłek przez telefon na świecie. Często jednak robiony na skróty. W najbardziej oszukanej wersji – z octem i ketchupem. Poleciałam do Bangkoku sprawdzić, jak...
utworzone przez AKUadmin | lut 2, 2025 | Przepisy
Japchae to zlepek dwóch słów: „jap” czyli „zmieszaj” i „chae” – warzywa”. Mieszaj warzywa! Danie, które znamy dzisiaj z koreańskich biesiad, kiedyś rzeczywiście polegało na odpowiednim zmieszaniu warzyw. Początkowo w japchae nie było bowiem ani mięsa, ani makaronu,...
utworzone przez basia | sty 30, 2025 | Przepisy
Zima nie sprzyja zajadaniu się surową zieleninką. Chce się jeść potrawy ciepłe, miłe i kojące. Szukając kompromisu, by jednak nie pozbawić się sałaty w codziennym odżywianiu, przypomniałam sobie o jej cudownej odmianie. Sałata rzymska! Ta mięsista, jędrna, gruboskórna...
utworzone przez AKUadmin | sty 22, 2025 | Przewodniki
Nie sądziłam, że dostąpię kiedyś takiego zaszczytu, ale mogę to już oficjalnie bez żadnych wątpliwości potwierdzić. Łączy mnie coś z Księciem Karolem! Pardon, Królem! Królem Karolem. Oboje lubimy spędzać zimę na nartach...
utworzone przez basia | sty 21, 2025 | Przepisy
Bardzo przepraszam, ale ja już jestem zmęczona. Przepis zatem tylko z 4 składników. Będziecie potrzebować: ziemniaków, oleju, jogurtu i chili. Porcja jest na dwie zmęczone osoby. 1 kg ziemniaków trochę oleju mały jogurt (klasyczny lub roślinny) trochę oleju chili...
utworzone przez AKUadmin | sty 20, 2025 | Przewodniki
Długa, śnieżna, mroźna zima? Kiedy byłam mała wydawała się oczywistością. Dzisiaj trzeba jej trochę poszukać. Wielbiciele minusowych temperatur i bajkowych widoków znajdą ją w Scuol i okolicach, w jednej z dolin Gryzoni jaką jest Dolna Engadyna. Tu zima potrafi czekać...
utworzone przez basia | sty 15, 2025 | Przepisy
Obłoczne, puszyste, ukryte pod chrupiącą warstewką skarmelizowanych bananów. Wykorzystajcie te co zalegają, są już dojrzałe i nie wiadomo co z nimi zrobić – podsmażcie je tylko na masełku. Niech w tym czasie rośnie sobie ciasto, to najprostsze, na drożdżach....
utworzone przez AKUadmin | sty 15, 2025 | Przepisy
„Dupczoj!” – triumfalnie obwieścił kelner podając mi coś, co istotnie zawierało kapustę chińską. Wydarzenie miało miejsce z dekadę temu, w pewnym eleganckim warszawskim hotelu. Nowością wówczas była jajka w koszulce, nie mówiąc już o wspomnianej...
utworzone przez AKUadmin | sty 8, 2025 | Przepisy
Smażony ryż z kimchi. Jedno z popularniejszych dań, które jada się w koreańskich domach. Dlaczego? Bo to świetny pomysł na zagospodarowanie resztek ryżu! Taki przeschnięty i suchy ryż jest zresztą do smażenia najlepszy. Możecie oczywiście ugotować ryż na potrzeby tego...
utworzone przez AKUadmin | sty 7, 2025 | Przewodniki
Zapraszam na kulinarną wycieczkę trasą moich ulubionych miejsc. To głównie bary, w których jadają stare dziady. Takie mam już zboczenie, że lubię miejsca, w których stołuje się lokalna starszyzna. Dlaczego? Bo tam jedzenie zawsze jest proste, prawdziwe i powtarzalne,...
utworzone przez AKUadmin | sty 6, 2025 | Przepisy
Największy przebój kulinarny Korei Południowej ostatnich lat to połączenie dwóch zupek instant. Chapaguri to proste, sycące i pyszne danie. Powstaje z dwóch potraw instant: Chapagetti oraz Neoguri. Stąd jego nazwa będąca połączeniem „chapa” i „guri”. Chapagetti...
utworzone przez basia | sty 4, 2025 | Przepisy
Najmodniejsze śniadanie w Tokio i najbardziej obłoczne: japoński omlet grzybek! Zjadłam i przepadłam. Fluffy japanese pancake robi furorę w internecie i teraz już wiem dlaczego. Nie musicie wcale lecieć do Tokio, by go spróbować. Taką słodką chmurkę można sobie zrobić...
utworzone przez AKUadmin | sty 3, 2025 | Przepisy
Do zacnego grona turbo prostych i poprawiających nastrój przepisów na azjatyczne makarony dołącza kolejny. Ma ten sam urok co Chapaguri, makaron znany z koreańskiego filmu Parasite. Ten przepis w przeciwieństwie do tamtego nie wymaga jednak użycia konkretnej...
utworzone przez AKUadmin | sty 2, 2025 | Przepisy
Najważniejszym elementem tego dania jest gęsty kremowy orzechowy sos. W połączeniu z dużą ilością świeżo zmielonego czarnego pieprzu daje prawdziwego kopa! Jeśli polubiliście wcześniej moje kluski spajsi-koko czy też azjatyczny makaron...
utworzone przez basia | sty 2, 2025 | Przewodniki
Uwielbiam Kraków. Zachwycił mnie już w liceum, podczas jakiejś pierwszej wycieczki szkolnej, czyli zdecydowanie wcześniej niż zajęłam się pisaniem o jedzeniu i jedzeniem zawodowo. Zawsze imponował prężnie działającą pełną fantazji i autorskich pomysłów gastronomią....
utworzone przez basia | sty 2, 2025 | Przepisy
Ziemniaki w mundurkach, czy to z wody czy z piekarnika, to najprostszy sposób na bankiet dla większej ilości osób. Nie trzeba ich obierać. Ufff. Zamiast stać nad kubłem z obieraczką można się w tym czasie wyszykować. Skórka zresztą zdrowa. Ma dużo błonnika i związków...
utworzone przez AKUadmin | sty 1, 2025 | Przepisy
Bezwstydnie wbijcie w jej środek widelec, bo jest cała dla was! Kto powiedział, że z bezy ma być od razu wielki tort i wielki bankiet? Zróbcie sobie bezę dla siebie, z przepisu, który zawsze wychodzi. To deser...
utworzone przez basia | sty 1, 2025 | Przepisy
Pierwszy ramen w Tokio można było zjeść już ponad sto lat temu. Z początku ramen nazywany był chińskimi kluskami (shina noodles). Jego dzisiejsza nazwa „ramen” dalej odnosi się do samego makaronu a nie całego dania. Japończycy wcześniej jadali głównie...
utworzone przez AKUadmin | sty 1, 2025 | Przepisy
Kremowe, rozgrzewające i w pełni roślinne curry. Nie wymaga użycia pasty curry, bo bazuje na paru przyprawach i dodatku mleczka kokosowego. Curry na skróty, ale nie w smaku. Tu poczujecie prawdziwe bogactwo. Podajcie je z dowolnym ulubionym ryżem, świeżą kolendrą i...
utworzone przez AKUadmin | gru 28, 2024 | Przepisy
Kocham kimchi. Wyciągam je ze słoika i zjadam w przeróżnych konfiguracjach. Jest świetne jako dodatek do ryżu, komosy czy kaszy jaglanej. Nic więcej nie trzeba, całość jest wystarczająco pyszna i satysfakcjonująca. Lubię jeść kimchi z jajecznicą, tofucznicą, omletem,...
Strona 3 z 20<<<...234...20...>>>