utworzone przez basia | sie 2, 2023 | Blog, Przewodniki
Jak zaplanować piękną i obfitującą w atrakcje rowerową wycieczkę na Podlasie? Za pierwszym razem można skorzystać z wytyczonych już tras. Przez Podlasie wije się długi i malowniczy Szlak Bociani. Liczy 400 km, zaczyna się w okolicach Suwałk przechodzi przez Tykocin,...
utworzone przez AKUadmin | lip 31, 2023 | Przepisy
Ogórek w kuchni azjatyckiej to istna sensacja. Pojawia się bowiem jako ważny składnik głównych dań. Zupełnie inaczej niż w naszej kuchni, gdzie jest sezonowym dodatkiem w formie sałatki czy przekąski. W Chinach przed pokrojeniem ogórki się „rozbija” płaską...
utworzone przez AKUadmin | lip 22, 2023 | Przepisy
Młody bób skórkę ma miękką i niewinną. Nie bójcie się jej! Młody bób można zjadać w całości, szczególnie jeśli go wcześniej uprażycie. Od lat jadam go w ten sposób i szczerze mówiąc, nic mnie później w bobowym sezonie już tak nie cieszy, jak ten pierwszy raz jedzony...
utworzone przez basia | lip 1, 2023 | Przepisy
Jem od wczoraj taki sycący i przyjemnie chłodzący obiad, więc podzielę się przepisem. Nagotujcie bobu i makaronu soba. To japoński wynalazek z mąki gryczanej, przyjemnie śliski i pożywny, w Japonii często podawany na zimno. Ale bez fiksacji, może być jakiś inny. Do...
utworzone przez basia | cze 20, 2023 | Przewodniki, WŁOCHY
Uwielbiam Palermo. To jedno z moich ulubionych miast na świecie – obok Bukaresztu, Belgradu czy Neapolu. Pierwszy raz trafiłam tu niemal dekadę temu. Było brudno, dziko, ale pięknie. Palermo nie ma już tamtego temperamentu, bo przez ostatnie lata spokorniało pod...
utworzone przez basia | cze 1, 2023 | Blog, Recenzje
– Znalazłam swój szczęśliwy port – zwierzyła się ostatnio kuma, która mogłaby żywić się tylko i wyłącznie owocami morza oraz rybami. Trudnym do zaimplementowania jadłospisem w naszych warunkach. Magda na co dzień jada więc wędzone makrele, a na wakacje wybiera tylko...
utworzone przez basia | maj 28, 2023 | Przewodniki
Co czułam wsiadając do samolotu lecącego do Zurichu? Wielką ekscytację i lekkie przerażenie. Tak, bo najbliższe dni miałam spędzić na rowerze pokonując słynną Alpejską Trasę Panoramiczną. Tego jeszcze nie było. Dziennikarki kulinarnej, która dopiero co wstała od stołu...
utworzone przez basia | maj 9, 2023 | Przepisy
Szkoda życia na wymęczone zbyt długo gotowane szparagi. Czy spotykacie je na swojej drodze? Można je poznać już z daleka – słaniają się na miękkich nogach i kolor mają daleki od pierwszej wiosennej rześkości. Zbyt długo gotowane szparagi tracą kolor, wigor i jędrność,...
utworzone przez basia | maj 1, 2023 | Przepisy
Wiosenne i orzeźwiające danie – dodatek kefiru, koperku i rzodkiewek sprawia, że szparagi smakują jak pierwszy posiłek na świeżym powietrzu w sezonie. Młode, zieloniutkie i jędrne szparagi nie potrzebują garnków, by je przygotować. Można je przecież zjadać nawet na...
utworzone przez AKUadmin | maj 1, 2023 | Przepisy
Kocham szparagi. Szczególnie zielone! Mogę je zjadać od razu na surowo, ale najbardziej lubię takie lekko obgotowane na parze. Poniżej znajdziecie fajny pomysł, jak dodać im azjatyckiego animuszu za pomocą japońskiej pasty miso. To bardzo wszechstronny produkt, nie...
utworzone przez basia | maj 1, 2023 | Przepisy
Szparagi z jajkiem to klasyczne i bardzo dobre połączenie. Ten duet kocha się w sobie na zabój bez względu na stan skupienia jajka. Może być w koszulce, może być sadzone, może być na twardo. Szparagi docenią każdą formę jajecznego towarzystwa. Niemniej wydanie tego...
utworzone przez basia | kwi 29, 2023 | Przepisy
Ziemniaki w mundurkach, czy to z wody czy z piekarnika, to najprostszy sposób na bankiet dla większej ilości osób. Nie trzeba ich obierać. Ufff. Zamiast stać nad kubłem z obieraczką można się w tym czasie wyszykować. Skórka zresztą zdrowa. Ma dużo błonnika i związków...
utworzone przez AKUadmin | kwi 27, 2023 | POLSKA, Przewodniki, Recenzje
Najlepsze śniadania w Warszawie. Jeszcze dekadę temu ciężko było coś zjeść poza domem o świcie. Dziś lokali serwujących śniadania wciąż przybywa a na talerzach pojawiają się coraz to nowe wcielenia śniadaniowych klasyków. Lubicie ten wpis i często do niego wracacie,...
utworzone przez AKUadmin | kwi 26, 2023 | Przepisy
Pomysł zgapiony trochę z kuchni chińskiej a trochę z kuchni… Yotama Ottolenghiego. Nieco dziwaczny może wydawać się ten mariaż inspiracji, bo przecież izraelsko-brytyjski szef kuchni, autor wielu książek kucharskich i restaurator, specjalizuje się głównie w...
utworzone przez basia | kwi 26, 2023 | Przewodniki
Niech się schowa Rzym ze swoim lansem na Via Del Corso. Bolończycy mają coś lepszego. Najdłuższe na świecie arkady! Czterdziestokilometrowa trasa pod średniowiecznymi podcieniami. Latem znajdziemy tam schronienie przed upałem, a jesienią przed deszczem. Spacerując pod...
utworzone przez basia | kwi 10, 2023 | Blog, Recenzje
Marzec zaczęłam jak na babcię przystało. Dekorowałam mieszkanko, ustawiałam kwiaty w wazonikach i smażyłam grzanki z jajcem i serem. Byłam też babcią zagraniczną, bo umówiłam się na bingo z koleżankami. BINGO! Wieczory gier i zabaw regularnie organizuje teraz Paloma...
utworzone przez AKUadmin | kwi 9, 2023 | Przepisy
Kremowe, rozgrzewające i w pełni roślinne curry. Nie wymaga użycia pasty curry, bo bazuje na paru przyprawach i dodatku mleczka kokosowego. Curry na skróty, ale nie w smaku. Tu poczujecie prawdziwe bogactwo. Podajcie je z dowolnym ulubionym ryżem, świeżą kolendrą i...
utworzone przez basia | kwi 2, 2023 | HISZPANIA, HISZPANIA, Przewodniki
Industrialne, baskijskie Katowice, położone w malowniczej dolinie. Bilbao swój sukces turystyczny zawdzięcza jednej futurystycznej budowli z blachy tytanowej i szkła. Do tej pory „efekt Guggenheima” omawia się jako case study ruchu taktycznego miasta, które w 1997...
utworzone przez basia | mar 29, 2023 | Przepisy
Od czasu publikacji odcinka mojego podcastu „Z pełnymi ustami” poświęconego omletom, temat jaj nie znika za horyzontem mojego stołu jak i stołu moich słuchaczy. Większość po rozmowie z Mati Pichci ruszyła do kuchni szlifować umiejętność smażenia francuskiego omletu....
utworzone przez basia | mar 23, 2023 | Przepisy
Caciocavallo, jeden z najbardziej charakterystycznych serów z południa Włoch. Produkowany z pełnego mleka krowiego, o ciekawym owalnym kształcie i złocistym kolorze. W smaku słodkawy, podobny w tym nieco do provolone, różni się w zależności od czasu dojrzewania. Im...
Strona 3 z 20<<<...234...20...>>>