Bananowe ciasto z patelni

Obłoczne, puszyste, ukryte pod chrupiącą warstewką skarmelizowanych bananów. Wykorzystajcie te co zalegają, są już dojrzałe i nie wiadomo co z nimi zrobić – podsmażcie je tylko na masełku. Niech w tym czasie rośnie sobie ciasto, to najprostsze, na drożdżach. Kiedy już wyrośnie wystarczy zalać nim banany i całą patelnię włożyć do piekarnika. Na koniec tylko odrobina syropu klonowego, albo i kuleczka lodów waniliowych, i można rozkręcać bankiecik!

bananowe ciasto z patelni
bananowe ciasto z patelni

Bananowe ciasto z patelni

Na 6 porcji:

  • 2 jajka „zerówki”
  • 60 g brązowego cukru 
  • 2 szczypty soli
  • 400 g napoju roślinnego lub mleka
  • 1 całe opakowanie (7 g) drożdży instant
  • 350 g mąki pszennej 
  • 40 g rozpuszczonego masła 
  • 3 dojrzałe banany
  • 40 g masła do smażenia bananów
  • łyżka syropu klonowego

 

Przygotowujemy najprostsze ciasto drożdżowe

Wbijamy jajka do miski, mieszamy je z cukrem, solimy, dodajemy napój roślinny, drożdże i mąkę. Mieszamy, dodajemy masło i znowu mieszamy do jednolitej konsystencji. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto można także przygotować wieczorem, włożyć na noc do lodówki i resztę zrobić o poranku. 

Karmelizujemy banany

Banany kroimy wzdłuż na pół. Rozpuszczamy masło na żeliwnej patelni. Smażymy na nim banany od wewnętrznej strony, a po minucie, kiedy się odrobinę skarmelizują, zalewamy je wcześniej przygotowanym wyrośniętym już odpowiednio ciastem. Wyrównujemy brzegi i od razu wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika.

Pieczemy

Ciasto pieczemy ok 20 minut. Możemy sprawdzić, czy jest gotowe, nakłuwając je drewnianym patyczkiem. Jeśli po wyjęciu będzie suchy – możemy wyjąć patelnię z piekarnika i serwować ciasto na stół polane syropem klonowym lub, w wersji bardziej deserowej, udekorowane lodami. Ciasto przekładamy na półmisek, bananami do góry, lub pozostawiamy na patelni. W końcu to ciasto z patelni.

Korzystasz z moich przepisów? Oznacz mnie na zdjęciu, będzie mi miło zajrzeć do Twojej kuchni.

Szukasz przepisów, rekomendacji i pomysłów, jak delektować się życiem?
Zajrzyj na moje profile społecznościowe.

Nakarmiona Starecka to instagramfacebook i podcast „Z pełnymi ustami” do słuchania na SpotifyTidal i Apple Podcasts

Życie jest za krótkie na złe jedzenie i warto je przeżyć z pełnymi ustami!

Podobne wpisy

Pin It on Pinterest