Smażony ryż z kimchi. Jedno z popularniejszych dań, które jada się w koreańskich domach. Dlaczego? Bo to świetny pomysł na zagospodarowanie resztek ryżu! Taki przeschnięty i suchy ryż jest zresztą do smażenia najlepszy. Możecie oczywiście ugotować ryż na potrzeby tego dania. Pamiętajcie jednak o paru zasadach, które wyłuszczam poniżej w akapicie „jak przygotować ryż”. Nie zajmie Wam to więcej czasu, przełoży się natomiast na efekt końcowy.
Drugim podstawowym składnikiem tego dania jest oczywiście kimchi. Takie gotowe możecie kupić w sklepach z azjatyckimi produktami, np w Azjatce albo koreańskim Wawa mart. Jeśli chcecie zrobić kimchi od początku – TU znajdziecie mój przepis.
Jeśli nie jesteście wielbicielami pikantnych dań możecie pominąć jeden ze składników przepisu – pastę gochujang. Chociaż uważam, że nawet pół łyżeczki tego dodatku dodaje całości nie tylko animuszu, lecz także głębi smaku.
![Kimchi Bokkeumbap Kimchi Bokkeumbap](https://nakarmionastarecka.pl/new/wp-content/uploads/2021/03/ryż-z-kimchi.jpg)
Przepis na Kimchi Bokkeumbap
(4 porcje)
- 300 g suchego krótkiego ryżu
- słoik kimchi z zalewą (ok 300 ml)
- 3 pieczarki
sos:
- reszta zalewy z kimchi
- 1 łyżeczka pasty gochujang
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 2 łyżki stołowe cukru
- olej do smażenia ryżu
- parę Arkuszów suszonych wodorostów nori
- 4 jaja sadzone w wersji wegetariańskiej
Przygotowanie ryżu
Ryż płuczemy trzykrotnie, myjemy go w zimnej wodzie. Następnie namaczamy go na minimum piętnaście minut, a najlepiej na godzinę lub więcej. Można go nawet wstawić na noc do lodówki.
Ryż najlepiej gotować w garnku z grubym dnem – nie przypali się jak w garnku z cienkim dnem. Garnek z ryżem ustawiamy na ogniu i przykrywamy. Kiedy zacznie się gotować, zmniejszamy ogień na najmniejszy i czekamy ok 6 minut. Dyskretnie i szybko zaglądamy pod pokrywkę. Jeśli na powierzchni ryżu zrobiły się dziurki, a cała woda już wyparowała, gasimy ogień i zostawiamy ryż pod przykryciem jeszcze parę minut.
Kiedy będzie już gotowy, sięgamy po łyżkę albo drewnianą szpatułkę i delikatnie zeskrobujemy go warstwa po warstwie. Rozkładamy ryż do wystygnięcia i lekkiego obeschnięcia na jakimś płaskim naczyniu. Uwaga: możemy ten krok pominąć i od razu taki ciepły świeżo ugotowany ryż zacząć smażyć razem z kimchi. Etap suszenia jest dla tych, którym zależy na sypkiej strukturze ryżu w tym daniu. Dla ortodoksów takich jak ja!
![jak ugotować ryż do sushi jak ugotować ryż do sushi](https://nakarmionastarecka.pl/new/wp-content/uploads/2021/03/jak-ugotować-ryż-do-sushi-722x1080.jpg)
![koreanski ryz jak ugotować ryż do sushi](https://nakarmionastarecka.pl/new/wp-content/uploads/2021/03/koreanski-ryz-722x1080.jpg)
Przygotowanie kimchi
Kimchi odsączamy na sitku, płyn zachowujemy. Przyda nam się później. Kimchi przekładamy na deskę i drobno siekamy, żeby było wygodnie jeść je razem z ryżem. Podobnie drobno kroimy umyte wcześniej pieczarki.
Przygotowanie sosu
Zalewę z kimchi, która została nam po odsączeniu koreańskiej fermentowanej kapusty, mieszamy z łyżeczką koreańskiej pasty gochujang. Jeśli lubimy pikantne potrawy, pasty dodajemy więcej (ta wersja z łyżeczką jest bardzo delikatna)! Do mikstury dodajemy jeszcze 2 łyżki sosu sojowego, bo potrzebujemy czegoś słonego. Oraz czegoś słodkiego do zbalansowania smaku, czyli 2 łyżki cukru lub innego słodzika (robiłam kiedyś to danie z użyciem miodu, też wyszło pyszne). Na koniec odrobinę, czyli 1 łyżkę oleju sezamowego, dla charakterystycznego koreańskiego aromatu dań. Dokładnie mieszamy ze sobą wszystkie składniki sosu, aż się połączą. Gotowe!
![atak kimchi atak kimchi](https://nakarmionastarecka.pl/new/wp-content/uploads/2021/03/atak-kimchi-722x1080.jpg)
![koreańskie produkty spożywcze japoński olej sezamowy, koreański sos sojowy i koreańska pasta gochujang](https://nakarmionastarecka.pl/new/wp-content/uploads/2021/03/koreańskie-produkty-spożywcze-722x1080.jpg)
Smażenie bokkeumbap
Na patelnię wylewamy olej. Ma być go tyle, by pokrył całe dno patelni. Rozgrzewamy go mocno i dopiero wtedy zaczynamy smażyć na nim posiekane kimchi. Po chwili dodajemy pieczarki. Mieszamy, smażymy ok 2 minut. Dodajemy ryż, mieszamy. Najlepiej użyć do tego drewnianej a nie plastikowej szpachelki czy łyżki. Ta plastikowa niewygodnie się wygina, a my potrzebujemy tu dokładnie rozbić grudki ryżu i wszystko wymieszać. Po tym możemy już dodać sos. Ponownie wszystko mieszamy, żeby się ładnie podgrzało i połączyło.
![smazony ryż z kimchi Kimchi Bokkeumbap: koreański smażony ryż z kimchi](https://nakarmionastarecka.pl/new/wp-content/uploads/2021/03/smazony-ryż-z-kimchi-722x1080.jpg)
![smazony ryż z kimchi i jajkiem Kimchi Bokkeumbap: koreański smażony ryż z kimchi](https://nakarmionastarecka.pl/new/wp-content/uploads/2021/03/smazony-ryż-z-kimchi-i-jajkiem-722x1080.jpg)
Jak podawać bokkeumbap?
Podajemy ryż z wodorostami nori pokrojonymi w wygodne kwadraty. Zjadamy nakładając sobie po łyżce ryżu na wodorosty, zwijamy w dłoniach taki pakunek i wsuwamy go do buzi. W wersji wegetariańskiej, nie roślinnej, możemy na wierzch ryżu położyć sadzone jajo. Należy je wtedy poszarpać i dokładnie wymieszać z resztą. Całość możemy udekorować jeszcze sezamem i posiekanym szczypiorkiem.
Korzystasz z moich przepisów? Oznacz mnie na zdjęciu, będzie mi miło zajrzeć do Twojej kuchni.
Szukasz przepisów, rekomendacji i pomysłów, jak delektować się życiem?
Zajrzyj na moje profile społecznościowe.Nakarmiona Starecka to instagram, facebook i podcast „Z pełnymi ustami” do słuchania na Spotify, Tidal i Apple Podcasts.
Życie jest za krótkie na złe jedzenie i warto je przeżyć z pełnymi ustami!