Koreański smażony ryż z kimchi

Smażony ryż z kimchi. Jedno z popularniejszych dań, które jada się w koreańskich domach. Dlaczego? Bo to świetny pomysł na zagospodarowanie resztek ryżu! Taki przeschnięty i suchy ryż jest zresztą do smażenia najlepszy. Możecie oczywiście ugotować ryż na potrzeby tego dania. Pamiętajcie jednak o paru zasadach, które wyłuszczam poniżej w akapicie “jak przygotować ryż”. Nie zajmie Wam to więcej czasu, przełoży się natomiast na efekt końcowy.

Drugim podstawowym składnikiem tego dania jest oczywiście kimchi. Takie gotowe możecie kupić w sklepach z azjatyckimi produktami, np w Azjatce albo koreańskim Wawa mart. Jeśli chcecie zrobić kimchi od początku – TU znajdziecie mój przepis.

Jeśli nie jesteście wielbicielami pikantnych dań możecie pominąć jeden ze składników przepisu – pastę gochujang. Chociaż uważam, że nawet pół łyżeczki tego dodatku dodaje całości nie tylko animuszu, lecz także głębi smaku.

Zachęcam Was do obejrzenia filmu na kanale 20 minut spokoju. Razem z Justyną Kozłowską przygotowujemy tam właśnie ten przepis i rozmawiamy o potrzebnych do jego przygotowania produktach. Jestem pewna, że po spróbowaniu Kimchi Bokkeumbap będziecie wracać do niego regularnie i Korea na stałe zagości w Waszych domach! 🙂

Kimchi Bokkeumbap
Kimchi Bokkeumbap

Przepis na Kimchi Bokkeumbap 

(4 porcje)

  • 300 g suchego krótkiego ryżu
  • słoik kimchi z zalewą (ok 300 ml)
  • 3 pieczarki

sos:

  • reszta zalewy z kimchi
  • 1 łyżeczka pasty gochujang
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 2 łyżki stołowe cukru

 

  • olej do smażenia ryżu
  • parę Arkuszów suszonych wodorostów nori
  • 4 jaja sadzone w wersji wegetariańskiej

 

jak ugotować ryż do sushi
ryż po ugotowaniu rozkładamy na płaskim naczyniu
jak ugotować ryż do sushi
dzięki temu będzie miał lepszą strukturę po usmażeniu

Przygotowanie ryżu

Ryż płuczemy trzykrotnie, myjemy go w zimnej wodzie. Następnie namaczamy go na minimum piętnaście minut, a najlepiej na godzinę lub więcej. Można go nawet wstawić na noc do lodówki.

Ryż najlepiej gotować w garnku z grubym dnem – nie przypali się jak w garnku z cienkim dnem. Garnek z ryżem ustawiamy na ogniu i przykrywamy. Kiedy zacznie się gotować, zmniejszamy ogień na najmniejszy i czekamy ok 6 minut. Dyskretnie i szybko zaglądamy pod pokrywkę. Jeśli na powierzchni ryżu zrobiły się dziurki, a cała woda już wyparowała, gasimy ogień i zostawiamy ryż pod przykryciem jeszcze parę minut.

Kiedy będzie już gotowy, sięgamy po łyżkę albo drewnianą szpatułkę i delikatnie zeskrobujemy go warstwa po warstwie. Rozkładamy ryż do wystygnięcia i lekkiego obeschnięcia na jakimś płaskim naczyniu. Uwaga: możemy ten krok pominąć i od razu taki ciepły świeżo ugotowany ryż zacząć smażyć razem z kimchi. Etap suszenia jest dla tych, którym zależy na sypkiej strukturze ryżu w tym daniu. Dla ortodoksów takich jak ja!

Przygotowanie kimchi

Kimchi odsączamy na sitku, płyn zachowujemy. Przyda nam się później. Kimchi przekładamy na deskę i drobno siekamy, żeby było wygodnie jeść je razem z ryżem. Podobnie drobno kroimy umyte wcześniej pieczarki.

atak kimchi
atak kimchi
japoński olej sezamowy, koreański sos sojowy i koreańska pasta gochujang
japoński olej sezamowy, koreański sos sojowy i koreańska pasta gochujang

Przygotowanie sosu

Zalewę z kimchi, która została nam po odsączeniu koreańskiej fermentowanej kapusty, mieszamy z łyżeczką koreańskiej pasty gochujang. Jeśli lubimy pikantne potrawy, pasty dodajemy więcej (ta wersja z łyżeczką jest bardzo delikatna)! Do mikstury dodajemy jeszcze 2 łyżki sosu sojowego, bo potrzebujemy czegoś słonego. Oraz czegoś słodkiego do zbalansowania smaku, czyli 2 łyżki cukru lub innego słodzika (robiłam kiedyś to danie z użyciem miodu, też wyszło pyszne). Na koniec odrobinę, czyli 1 łyżkę oleju sezamowego, dla charakterystycznego koreańskiego aromatu dań. Dokładnie mieszamy ze sobą wszystkie składniki sosu, aż się połączą. Gotowe!

Smażenie bokkeumbap

Na patelnię wylewamy olej. Ma być go tyle, by pokrył całe dno patelni. Rozgrzewamy go mocno i dopiero wtedy zaczynamy smażyć na nim posiekane kimchi. Po chwili dodajemy pieczarki. Mieszamy, smażymy ok 2 minut. Dodajemy ryż, mieszamy. Najlepiej użyć do tego drewnianej a nie plastikowej szpachelki czy łyżki. Ta plastikowa niewygodnie się wygina, a my potrzebujemy tu dokładnie rozbić grudki ryżu i wszystko wymieszać. Po tym możemy już dodać sos. Ponownie wszystko mieszamy, żeby się ładnie podgrzało i połączyło.

Kimchi Bokkeumbap: koreański smażony ryż z kimchi
Kimchi Bokkeumbap w wersji z sadzonym jajkiem
Kimchi Bokkeumbap: koreański smażony ryż z kimchi
Kimchi Bokkeumbap w wersji roślinnej – tylko z suszonymi nori

Jak podawać bokkeumbap?

Podajemy ryż z wodorostami nori pokrojonymi w wygodne kwadraty. Zjadamy nakładając sobie po łyżce ryżu na wodorosty, zwijamy w dłoniach taki pakunek i wsuwamy go do buzi. W wersji wegetariańskiej, nie roślinnej, możemy na wierzch ryżu położyć sadzone jajo. Należy je wtedy poszarpać i dokładnie wymieszać z resztą. Całość możemy udekorować jeszcze sezamem i posiekanym szczypiorkiem.

NAKARMIONA STARECKA JEST RÓWNIEŻ NA FACEBOOKU I INSTAGRAMIE. ZAPRASZAM!