utworzone przez AKUadmin | sty 7, 2024 | Przepisy
To nie są ryżowe kleiki, które pamiętacie z dzieciństwa. „Congee” i „juk” to dania dla dorosłych. Prosto z egzotycznej Azji, a dokładniej z Chin i Korei. Odkryłam je, kiedy zaczęły się moje kłopoty z żołądkiem. Był tak przemęczony, że zupełnie zwariował. Lekarze...
utworzone przez basia | gru 29, 2023 | Przepisy
Bohaterem tego przepisu jest ser Gorgonzola. Jeden z najbardziej charakterystycznych i jeden z najstarszych serów na świecie. Pierwsze wzmianki o nim sięgają 879 roku n.e. Jego nazwa w połączeniu z miejscem produkcji chroniona jest znakiem DOP (Denominazione di...
utworzone przez basia | gru 25, 2023 | Przepisy
Gorąca lawa lepkiego sosu toffee, a pod nią równie lepki, wilgotny i sprężysty sticky toffee pudding, którego bazą są daktyle. Dużo daktyli. Przepis jest brytyjski ale wykonanie polskie, bo zaskakująco pysznie się tu odnajduje Inka – podkręca głęboki smak i...
utworzone przez basia | gru 22, 2023 | Przepisy
Na pierwszy rzut oka – bardzo klasyczne. Farsz na pierogi smakuje najlepszymi wspomnieniami polskich zapiekanek. Słodki jest od karmelizowanej cebulki i pieczarek. Całość nadzienia dopełnia tofu i odrobina sosu sojowego, sprawiając, że danie jest sycące i przy...
utworzone przez AKUadmin | gru 15, 2023 | portugalia, Przewodniki
Lubicie kogel-mogel? Alentejo to królestwo jajecznych deserów! Alentejo nie jest pierwszym, najbardziej oczywistym kierunkiem wakacyjnych wycieczek do Portugalii. Długo było najmniej rozwiniętą i najbiedniejszą prowincją kraju. Dziś wciąż panuje tu dość nieśpieszna...
utworzone przez basia | gru 7, 2023 | Przepisy
Moje serce jest z ziemniaka, ciągnie mnie do najprostszych przepisów. Taki jest ten ziemniaczany krem, który wygląda i smakuje jednak jakby luksusowo. Doprawiam go pieczonym czosnkiem, polskim złotem pieczarkowym i odrobiną kremowego camemberta. Tylko tyle i aż tyle –...
utworzone przez AKUadmin | gru 5, 2023 | Przepisy
Congee, czyli kleik ryżowy prosto z Chin. Jeśli jeszcze nie znacie jego muślinowej struktury i niezwykle kojących kiszki właściwości, skorzystajcie z tego przepisu. Ja jem congee od lat, bo z racji intensywnie kiedyś uprawianego zawodu dziennikarki kulinarnej, co rusz...
utworzone przez AKUadmin | gru 2, 2023 | POLSKA, Przewodniki, Recenzje
Śledź – kiedyś symbol postu, dziś bohater przedświątecznej tradycji. Gdzie w grudniu w Warszawie zjeść najlepszego śledzia? Oto kilka sprawdzonych adresów. Ze wszystkich słodyczy najbardziej kocham śledzie. Trzymam się tej miłości od lat, dlatego w grudniu z...
utworzone przez AKUadmin | lis 30, 2023 | Przepisy
Tteokbokki to danie na bazie koreańskich kopytek. Tyle że w porównaniu do naszych ziemniaczanych, te koreańskie zrobione są ze skrobi ryżowej. Można je kupić gotowe w sklepach z azjatycką żywnością, np. tutaj. Przeważnie na opakowaniu mają napis po angielsku „rice...
utworzone przez basia | lis 27, 2023 | Przepisy
Lubię kolor w życiu i na talerzu. Szczególnie w taką plugawą pogodę jesienną jak teraz. Dlatego bardzo doceniam to co robi Joe Woodhouse, mąż Oli Hercules, znanej dobrze w Polsce autorki książek kucharskich. To także, jak jego małżonka, wytrawny kucharz, a w dodatku...
utworzone przez basia | lis 7, 2023 | Blog
W życiu kieruję się jedną zasadą. Brzmi ona „more is more”. Kiedy więc Hotel Bristol zaprosił mnie do stworzenia autorskiego deseru postanowiłam maksymalnie wykorzystać niezwykłą okazję i zaszaleć. Teraz albo nigdy – przecież mogę wymyślić deser totalny, który...
utworzone przez AKUadmin | lis 3, 2023 | Przepisy
Kto ma w lodówce kimchi, może ulepić pierogi! Koreańskie pierogi, czyli mandu. Opychałam się nimi na targu Gwangjang w Seulu, o czym możecie poczytać tutaj. W oryginalnym przepisie mandu robi się z mięsem wieprzowym i tofu. Poniżej znajdziecie jednak całkowicie...
utworzone przez basia | paź 20, 2023 | Blog, Przewodniki, Recenzje
Bakalarska to warszawski bazar niegdyś słynący z kwiatów ciętych. Dziś coraz częściej niż kolorowymi bukietami przyciąga aromatem pożywnego pho oraz obietnicą zrobienia azjatycznych zakupów spożywczych. Kuchnia wietnamska to nie tylko bardzo mięsne potrawy, to także...
utworzone przez basia | wrz 4, 2023 | Przepisy
Kiedyś uważałam, że owies to pokarm dobry dla koni. Na starość zaczęłam doceniać jednak owsiankę. Szczególnie jesienią, kiedy plon owocowy jeszcze cieszy, ale gnaty już zaczynają marznąć od środka. Nie ma wtedy nic lepszego – no dobra, pardon, jest congee – od...
utworzone przez basia | wrz 3, 2023 | Blog
Torcik Nakarmionej Stareckiej łączy w sobie bajeczną fantazję z ponadczasowym retro szykiem. Zarówno cukierniczego rzemiosła jak i samego Hotelu Bristol. Wygląd deseru nawiązuje do secesyjnej architektury budynku oraz czasów, w których powstała ta perła secesji....
utworzone przez basia | wrz 1, 2023 | Przewodniki
Uwielbiam Kraków. Zachwycił mnie już w liceum, podczas jakiejś pierwszej wycieczki szkolnej, czyli zdecydowanie wcześniej niż zajęłam się pisaniem o jedzeniu i jedzeniem zawodowo. Zawsze imponował prężnie działającą pełną fantazji i autorskich pomysłów gastronomią....
utworzone przez basia | sie 25, 2023 | Przepisy
Najlepszy czas w roku to sezon na pomidory. Mogę jeść je bez przerwy, prosto z mojego podlaskiego krzaczka, ale czasami nabieram apetytu na eksperymenty. O tym jest ten przepis, chociaż bazę ma znajomą. Inspiracją jest bowiem kuchnia indyjska i jej gęste sosy, które...
utworzone przez basia | sie 2, 2023 | Blog, Przewodniki
Jak zaplanować piękną i obfitującą w atrakcje rowerową wycieczkę na Podlasie? Za pierwszym razem można skorzystać z wytyczonych już tras. Przez Podlasie wije się długi i malowniczy Szlak Bociani. Liczy 400 km, zaczyna się w okolicach Suwałk przechodzi przez Tykocin,...
utworzone przez AKUadmin | lip 31, 2023 | Przepisy
Ogórek w kuchni azjatyckiej to istna sensacja. Pojawia się bowiem jako ważny składnik głównych dań. Zupełnie inaczej niż w naszej kuchni, gdzie jest sezonowym dodatkiem w formie sałatki czy przekąski. W Chinach przed pokrojeniem ogórki się „rozbija” płaską...
utworzone przez AKUadmin | lip 22, 2023 | Przepisy
Młody bób skórkę ma miękką i niewinną. Nie bójcie się jej! Młody bób można zjadać w całości, szczególnie jeśli go wcześniej uprażycie. Od lat jadam go w ten sposób i szczerze mówiąc, nic mnie później w bobowym sezonie już tak nie cieszy, jak ten pierwszy raz jedzony...
Strona 2 z 20<123...20...>>>