Apfelstrudel, strudel z jabłkami

Apfelstrudel, strudel z jabłkami

Przerwa na apfelstrudel to klasyczny narciarski rytuał. Podaje się go wszędzie tam, gdzie w kuchni można jeszcze znaleźć wyraźny posmak imperium Habsburgów, na terenach byłych Austro-Węgier. W Austrii, Południowym Tyrolu, a nawet we Włoszech. Raz ma grube, raz kruche...
Podlaskie tofu czyli przepis na kisiel owsiany

Podlaskie tofu czyli przepis na kisiel owsiany

Kisiel z owsa to bardzo tradycyjna regionalna podlaska potrawa. Kiedyś przepis był bardziej wymagający, bo kisiel powstawał z owsa. Od kiedy pojawiły się płatki owsiane, danie jest nieco prostsze w wykonaniu, i jeśli wierzyć podlaskim gospodyniom, a należy, to również...
Mango sticky rice (v)

Mango sticky rice (v)

Mango sticky rice czyli ekspresowa teleportacja do Tajlandii! Bez dalekich podróży, zmiany czasu oraz pakowania skarpet i sandałów. Miseczka egzotycznego słońca żółta od mango, słodyczy i kojącej przyjemności. Przepis na 2 solidne...
Koreański smażony kalafior

Koreański smażony kalafior

Inspiracja jest oczywista. To roślinna wersja słynnego KFC. I nie mam na myśli flagowego produktu amerykańskiej sieci fast food, ale koreańskiego kurczaka. Słodkiego, tłustego i pikantnego. To danie idealne na kaca...
Dyniowy krem jaglany z grzybami (v)

Dyniowy krem jaglany z grzybami (v)

Dynia z grzybami to duecik marzeń. Przypomniałam sobie o nim podczas ostatniej wizyty na naszym Podlasiu. Grzybów tu mamy mnóstwo, wystarczy wsadzić nos do lasu, i wyciągnąć po nie rękę. Droga pomiędzy drzewami jest iście...
Rumuńskie frytki z mamałygi

Rumuńskie frytki z mamałygi

By zakochać się w Rumunii, wystarczy spróbować mamałygi. Kaszy z kukurydzy z bryndzą i śmietaną. Po rumuńsku – mamaliga cu branza si smantana. To najbardziej popularne i emblematyczne danie kuchni rumuńskiej,...
Piklowana kapusta z curry a la Ottolenghi

Piklowana kapusta z curry a la Ottolenghi

Kolejne szybkie i kolorowe pikle do zrobienia z zamkniętymi oczami. Tym razem w roli głównej nasza swojska kapusta. I przepis na marynatę zgapiony z książki Ottolenghiego (z ostatniej strony jego bestsellerowej...
Szybkie koreańskie pikle z rzodkiewek

Szybkie koreańskie pikle z rzodkiewek

Ten przepis to świetny pomysł na lekko zwiędnięte warzywa, które zostały gdzieś na dnie lodówki i marnieją w oczach. Zamiast czekać aż dokonają żywota, zróbcie szybko marynatę, wrzućcie do słoika warzywne resztki i cieszcie się...
Okonomiyaki: japońska pizza z patelni (v)

Okonomiyaki: japońska pizza z patelni (v)

Pierwsze okonomiyaki zjadłam w Tokio. Pamiętam, że wybrałam się sama do baru, w którym zamiast stołów zamontowane były teppanyaki. To płyty grillowe, gładka stal rozgrzana do wysokiej temperatury. Zamówienie złożyłam przyciskając jakiś tajemniczy guziczek. Już...
Jumeok-bap: koreańskie kulki z ryżu (v)

Jumeok-bap: koreańskie kulki z ryżu (v)

To świetny patent na resztki ugotowanego ryżu znalezione na dnie lodówki. Oczywiście ryż do tej przekąski możecie ugotować na potrzeby tego dania. Ja do koreańskich kulek Jumeok-bap użyłam mieszanki 15 ziaren, którą możecie...
Koreańskie lizaki z ziemniaków (v)

Koreańskie lizaki z ziemniaków (v)

Może się trochę rozpędziłam z tymi lizakami, bo w końcu koreańskie algamja-jorim się gryzie a nie liże. Niemniej karmelizowane w lepkim sosie na bazie sosu sojowego, obsypane sezamem ziemniaczki, wspaniale prezentują się nabite...
LENIWE I KOJĄCE ŚNIADANIE Z CBD

LENIWE I KOJĄCE ŚNIADANIE Z CBD

Jogurt z miodem to słodki śniadaniowy klasyk rodem z Grecji. Ja dodaję do niego jeszcze oliwę i odrobinę soli. Połączenie tych składników sprawia, że całość jest ciekawsza i bardziej złożona w smaku. Podoba się zarówno...

Pin It on Pinterest