Głową w tort, czyli felieton o warszawskich cukierniach

Głową w tort, czyli felieton o warszawskich cukierniach

Nazywam się Basia Starecka i kocham desery. Tak bardzo, że jakiś czas temu włożyłam głowę w tort. Najchętniej bym w nim została na dłużej, bo było to doświadczenie namacalnie transcendentne, ale cały urok takich perwersji tkwi jednak w ulotności chwili. To wydarzenie...
Zazjatyzowane awokado (v)

Zazjatyzowane awokado (v)

Znacie tego mema, w którym tłuściutkie awokado przegląda się w lustrze? To trochę o samoakceptacji, a trochę o jego walorach zdrowotnych. Mówi tam do siebie: „Ej, jesteś tłusty, ale to dobry tłuszcz!”. Bo awokado rzeczywiście jest tłuste, ale. Zawiera...
Pieczona owsianka z malinami (v)

Pieczona owsianka z malinami (v)

Klasyczne połączenie owsianki z malinami. Smakuje jak najmilsze wspomnienie z dzieciństwa. Kto jadł babcine zupki mleczne z malinowym sokiem? Ręka w górę! Tym razem jednak struktura jest inna, bardziej gęsta, ciasteczkowa, bo owsiankę zapiekamy w miseczce, a do środka...
Zupa z kiełków (v)

Zupa z kiełków (v)

Kiełki fasoli mung! Powszechnie dostępne oraz tanie. Mają niewiele kalorii, ale za to bardzo dużo składników odżywczych. W Korei podobną zupkę jada się na kaca, bo kiełki to źródło potasu, magnezu, żelaza, fosforu, jodu, cynku + witamin (w tym wit. B). Ponieważ ledwo...
Co dobrego zjadłam w 2021?

Co dobrego zjadłam w 2021?

Po okresie stołowania się tylko we własnej kuchni wcale nie brakowało mi dobrego jedzenia. Wręcz przeciwnie. Dawno tak dobrze sobie nie podjadłam jak właśnie w czasie pandemii. Zdziczałam więc gastronomicznie na tyle, że kiedy pod koniec maja 2021 otwarto wreszcie...
Szwajcaria w parę dni – rekomendacje

Szwajcaria w parę dni – rekomendacje

Przemieszczanie się po Szwajcarii to atrakcja sama w sobie. Dziwnie to brzmi z naszej perspektywy. Bo czy transport może być atrakcyjny? Takie PKP stojące w polu, z opóźnieniami i gadającymi ludźmi w wagonie...
Apfelstrudel, strudel z jabłkami

Apfelstrudel, strudel z jabłkami

Przerwa na apfelstrudel to klasyczny narciarski rytuał. Podaje się go wszędzie tam, gdzie w kuchni można jeszcze znaleźć wyraźny posmak imperium Habsburgów, na terenach byłych Austro-Węgier. W Austrii, Południowym Tyrolu, a nawet we Włoszech. Raz ma grube, raz kruche...
Podlaskie tofu czyli przepis na kisiel owsiany

Podlaskie tofu czyli przepis na kisiel owsiany

Kisiel z owsa to bardzo tradycyjna regionalna podlaska potrawa. Kiedyś przepis był bardziej wymagający, bo kisiel powstawał z owsa. Od kiedy pojawiły się płatki owsiane, danie jest nieco prostsze w wykonaniu, i jeśli wierzyć podlaskim gospodyniom, a należy, to również...
Mango sticky rice (v)

Mango sticky rice (v)

Mango sticky rice czyli ekspresowa teleportacja do Tajlandii! Bez dalekich podróży, zmiany czasu oraz pakowania skarpet i sandałów. Miseczka egzotycznego słońca żółta od mango, słodyczy i kojącej przyjemności. Przepis na 2 solidne...
Koreański smażony kalafior

Koreański smażony kalafior

Inspiracja jest oczywista. To roślinna wersja słynnego KFC. I nie mam na myśli flagowego produktu amerykańskiej sieci fast food, ale koreańskiego kurczaka. Słodkiego, tłustego i pikantnego. To danie idealne na kaca...
Dyniowy krem jaglany z grzybami (v)

Dyniowy krem jaglany z grzybami (v)

Dynia z grzybami to duecik marzeń. Przypomniałam sobie o nim podczas ostatniej wizyty na naszym Podlasiu. Grzybów tu mamy mnóstwo, wystarczy wsadzić nos do lasu, i wyciągnąć po nie rękę. Droga pomiędzy drzewami jest iście...
Rumuńskie frytki z mamałygi

Rumuńskie frytki z mamałygi

By zakochać się w Rumunii, wystarczy spróbować mamałygi. Kaszy z kukurydzy z bryndzą i śmietaną. Po rumuńsku – mamaliga cu branza si smantana. To najbardziej popularne i emblematyczne danie kuchni rumuńskiej,...
Piklowana kapusta z curry a la Ottolenghi

Piklowana kapusta z curry a la Ottolenghi

Kolejne szybkie i kolorowe pikle do zrobienia z zamkniętymi oczami. Tym razem w roli głównej nasza swojska kapusta. I przepis na marynatę zgapiony z książki Ottolenghiego (z ostatniej strony jego bestsellerowej...
Szybkie koreańskie pikle z rzodkiewek

Szybkie koreańskie pikle z rzodkiewek

Ten przepis to świetny pomysł na lekko zwiędnięte warzywa, które zostały gdzieś na dnie lodówki i marnieją w oczach. Zamiast czekać aż dokonają żywota, zróbcie szybko marynatę, wrzućcie do słoika warzywne resztki i cieszcie się...
Okonomiyaki: japońska pizza z patelni (v)

Okonomiyaki: japońska pizza z patelni (v)

Pierwsze okonomiyaki zjadłam w Tokio. Pamiętam, że wybrałam się sama do baru, w którym zamiast stołów zamontowane były teppanyaki. To płyty grillowe, gładka stal rozgrzana do wysokiej temperatury. Zamówienie złożyłam przyciskając jakiś tajemniczy guziczek. Już...

Pin It on Pinterest