Piklowana kapusta z curry a la Ottolenghi

Kolejne szybkie i kolorowe pikle do zrobienia z zamkniętymi oczami. Tym razem w roli głównej nasza swojska kapusta. I przepis na marynatę zgapiony z książki Ottolenghiego (z ostatniej strony jego bestsellerowej „Jerozolimy”).

ŻÓŁTE PIKLE Z CURRY

(2 l słoik gotowych pikli)

  • 29 g soli
  • 170 g octu jabłkowego
  • 1 l wody
  • 5 płaskich łyżeczek przyprawy curry
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 kg białej kapusty
  • 300 g kalafiora
  • 1 marchewka
  • 6 ząbków czosnku

W garnku łączymy sól, ocet, wodę i curry. Dorzucamy ziele angielskie. Podgrzewamy i dokładnie mieszamy składniki. Studzimy. Kapustę, kalafiora i marchewkę kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do wyparzonych słoików, dorzucamy ząbki czosnku i zalewamy marynatą. Kiedy wystygnie, zakręcamy słoik i chowamy do lodówki. Żółte pikle gotowe są po ok 5 dniach ?

Sprawdź inny szybki przepis na pikle – tym razem z Korei!

NAKARMIONA STARECKA JEST RÓWNIEŻ NA FACEBOOKU I INSTAGRAMIE. ZAPRASZAM!
kapusta piklowana w curry

w taki sposób piklować można nie tylko kapustę

kapusta piklowana w curry

kapusta piklowana w curry – równie dobrze to może być kalafior, a marcheweczka zawsze spoko dla koloru!

Pin It on Pinterest