Mango sticky rice (v)

Mango sticky rice czyli ekspresowa teleportacja do Tajlandii! Bez dalekich podróży, zmiany czasu oraz pakowania skarpet i sandałów. Miseczka egzotycznego słońca żółta od mango, słodyczy i kojącej przyjemności. Przepis na 2 solidne porcje. O czym należy pamiętać? Przepis jest prosty, ale cały sekret tego deseru / śniadania / małego co nieco / tkwi w odpowiednim przygotowaniu ryżu. Wszystkie szczegóły poniżej w recepturze.
mango sticky rice
mango sticky rice

MANGO STICKY RICE

  • 150 g suchego krótkiego ryżu
  • szklanka mleczka kokosowego
  • łyżka cukru
  • 1 mango
  • garść sezamu

Ryż płuczemy trzykrotnie, myjemy go w zimnej wodzie. Następnie namaczamy go przynajmniej na kwadrans (można go nawet wstawić na noc do lodówki, będzie idealny na śniadanko).

Gotujemy ryż pod przykrywką. Najlepiej w garnku z grubym dnem – nie będzie ryzyka, że się przypali. Kiedy zacznie się gotować, zmniejszamy ogień na najmniejszy i czekamy ok 6 minut nie ruszając pokrywki.

Po tym czasie dyskretnie i szybko pod nią zaglądamy. Jeśli na powierzchni ryżu zrobiły się dziurki, a cała woda już wyparowała, gasimy ogień i zostawiamy ryż pod przykryciem na kolejnych parę minut.

Kiedy będzie już gotowy, sięgamy po łyżkę albo drewnianą szpatułkę i delikatnie zeskrobujemy go warstwa po warstwie. To zapewni mu strukturę jak na zdjęciu.

Mleczko kokosowe zagotowujemy w rondelku, słodzimy, mieszamy, aż cukier się rozpuści. Redukujemy przez 2-3 minuty na małym ogniu, aż nieco zgęstnieje.

Mango obieramy i kroimy wzdłuż na cienkie plastry. Sezam prażymy na suchej patelni. Krótko! Bo szybko się pali. Ryż nakładamy do miseczek, dekorujemy mango i oblewamy zredukowanym mleczkiem kokosowym. Oprószamy prażonym sezamem i podajemy.

Zjadamy na ciepło lub zimno, ja wolę na ciepło!

Dajcie znać, czy tym prostym sposobem udało się zaprosić nieco słońca do kuchni?

 

NAKARMIONA STARECKA JEST RÓWNIEŻ NA FACEBOOKU I INSTAGRAMIE. ZAPRASZAM!