utworzone przez AKUadmin | mar 16, 2021 | Przepisy
Pierwsze okonomiyaki zjadłam w Tokio. Pamiętam, że wybrałam się sama do baru, w którym zamiast stołów zamontowane były teppanyaki. To płyty grillowe, gładka stal rozgrzana do wysokiej temperatury. Zamówienie złożyłam przyciskając jakiś tajemniczy guziczek. Już po...
utworzone przez AKUadmin | lut 26, 2021 | Przepisy
To świetny patent na resztki ugotowanego ryżu znalezione na dnie lodówki. Oczywiście ryż do tej przekąski możecie ugotować na potrzeby tego dania. Ja do koreańskich kulek Jumeok-bap użyłam mieszanki 15 ziaren, którą możecie kupić w sklepie WawaMart. To ryż wymieszany...
utworzone przez AKUadmin | lut 17, 2021 | Przepisy
To moje najmilsze kulinarne wspomnienie z Wietnamu. Szalenie soczyste tofu w słodkim sosie pomidorowym. Jadałam je na śniadanie w Hội An, Hồ Chí Minh, Đà Nẵng i Hanoi. To była jedna z niewielu opcji w pełni roślinnych, ale w połączeniu z ryżem starczała mi za...
utworzone przez AKUadmin | lut 14, 2021 | Blog
Wszystko się zaczęło w ostatnie święta. W prezencie pod choinkę sprawiłam Kuchcikowi zestaw do dripa. Pojechałam do kawiarni CoffeeDesk, w której jest też duży wybór herbat (m.in. mój ulubiony rooibos spakowany do puszki z Muminkiem. I z pewną nieśmiałością zagadnęłam...
utworzone przez AKUadmin | lut 10, 2021 | Przepisy
Może się trochę rozpędziłam z tymi lizakami, bo w końcu koreańskie algamja-jorim się gryzie a nie liże. Niemniej karmelizowane w lepkim sosie na bazie sosu sojowego, obsypane sezamem ziemniaczki, wspaniale prezentują się nabite na patyczki od szaszłyków. W takiej...
utworzone przez AKUadmin | lut 7, 2021 | POLSKA, Przewodniki, Recenzje
Wybór najlepszego pączka stolicy co roku budzi wiele emocji. Nie będę zatem wyrokować, który z pączków zasługuje na miano najlepszego. Jest to rzecz gustu i spór ten jest praktycznie nie do rozstrzygnięcia. Co roku bowiem frakcja klasycystów ściera się z grupą...
utworzone przez AKUadmin | lut 1, 2021 | Przepisy, Przewodniki, tajlandia
Pad thai: najsłynniejsze tajskie danie i najczęściej zamawiany posiłek przez telefon na świecie. Często robiony na skróty. W najbardziej oszukanej wersji z octem i ketchupem. Poleciałam do Bangkoku sprawdzić, jak smakuje prawdziwy pad thai. Na miejscu było różnie,...
utworzone przez AKUadmin | sty 20, 2021 | Przepisy
Jogurt z miodem to słodki śniadaniowy klasyk rodem z Grecji. Ja dodaję do niego jeszcze oliwę i odrobinę soli. Połączenie tych składników sprawia, że całość jest ciekawsza i bardziej złożona w smaku. Podoba się zarówno łasuchom jak i tym, którzy nie przepadają za...
utworzone przez AKUadmin | sty 18, 2021 | Przepisy
Brytyjski klasyk, czyli fish and chips, ale w wegańskim wydaniu. Co zamiast ryby? Banany! A dokładniej – kwiatostany bananowca usmażone w chrupiącym a jednocześnie puszystym cieście piwnym. Prawdziwe banana fish. Ha! Pierwszy raz na pąki bananowca natknęłam się...
utworzone przez AKUadmin | sty 14, 2021 | POLSKA, Przewodniki
Muszę się wam do czegoś przyznać. Kiedy nie mogę zasnąć, albo wybudzam się w nocy, a w obecnej sytuacji zdarza się to dość często, idę do kuchni i z zamkniętymi oczami kroję sobie kawałek chleba. Taki kojąco pachnący mokry chleb z paroma wiórkami masła działa na mnie...
utworzone przez AKUadmin | sty 13, 2021 | Przepisy
Czcigodna Jeong Kwan mieszka obok świątyni Baegyang-sa. Buddyjski klasztor powstał w 632 roku i jest jednym z najstarszych w Korei Południowej. Ona sama zaś jest jedną z najbardziej uznanych szefowych kuchni na świecie. Kim jest mniszka z Netflixa? Jeong Kwan...
utworzone przez AKUadmin | sty 2, 2021 | Przepisy
Polska zupa na kaca to najczęściej rosół. W Korei jada się podobnie, tylko bez udziału zwierząt, bo zupa z kiełków jest w stu procentach roślinna. Jej podstawą są kiełki fasoli mung. W Polsce są również powszechnie dostępne oraz tanie. Mają niewiele kalorii, ale za to...
utworzone przez AKUadmin | gru 20, 2020 | Blog, Przepisy
Natto to sfermentowana soja o japońskim rodowodzie. Ziarna soi najpierw się dokładnie płucze, potem namacza na wiele godzin, a na koniec gotuje na parze. Po tych ceregielach przychodzi czas na spotkanie z bakterią Bacillus Subtilis Natto. To pod jej wpływem soja...
utworzone przez basia | gru 14, 2020 | Przepisy
4 jabłka arkusz pergaminu do pieczenia 4 patyczki do szaszłyków 250 g cukru 1 łyżeczka czerwonego barwnika spożywczego 4 łyżki wody Jabłka myjemy, wyjmujemy z nich ogonki, osuszamy, nadziewamy na patyczki. Odcinamy kawałek pergaminu, na który będziemy odkładać jabłka...
utworzone przez basia | gru 11, 2020 | Przepisy
1 brioszka lub chałka 5 jajek „zerówek” ¾ szklanki mleka ¼ szklanki brandy 2 łyżeczki brązowego cukru szczypta przyprawy piernikowej ¼ kostki masła opakowanie białego, kremowego serka maliny w syropie lub inne domowe słodkie przetwory Kroimy brioszkę w kromki. Do...
utworzone przez basia | gru 5, 2020 | Przepisy
Pomysł na ten przepis przyszedł mi do głowy podczas wizyt w Kazimierzu Dolnym. Jest tam, a przynajmniej mam nadzieję, że dalej działa, restauracja „U Fryzjera”. Odwiedzałam ją regularnie, by skosztować właśnie tej zupy. Na tyle często, że dosyć wiernie...
utworzone przez AKUadmin | lis 25, 2020 | Recenzje
Jestem autentycznie wzruszona! Nie dość, że w Warszawie wciąż przybywa roślinnych restauracji, to wreszcie pojawiło się Vege Asian Story, które serwuje moją ukochaną yubę! Pamiętacie? Pisałam o niej TUTAJ. Przypomnę w telegraficznym skrócie. Yuba zwana jest z...
utworzone przez AKUadmin | lis 24, 2020 | Przepisy
Tteok-kkochi przygotowuje się z ciastek ryżowych. Hm, to dosłowne tłumaczenie angielskiej nazwy „rice cakes” może być dla nas mylące. Produkt bowiem z ciastkami nie ma nic wspólnego. Najbliżej mu do polskich… kopytek! Ciastka mają podobną do nich,...
utworzone przez AKUadmin | lis 4, 2020 | Przepisy
Japchae to zlepek dwóch słów: „jap” czyli „zmieszaj” i „chae” – warzywa”. Mieszaj warzywa! Danie, które znamy dzisiaj z koreańskich biesiad, kiedyś rzeczywiście polegało na odpowiednim zmieszaniu warzyw. Początkowo w japchae nie było bowiem ani mięsa, ani makaronu,...
utworzone przez AKUadmin | paź 26, 2020 | Przepisy
Największy przebój kulinarny Korei Południowej ostatnich lat to połączenie dwóch zupek instant. Chapaguri to proste, sycące i pyszne danie. Powstaje z dwóch potraw instant: Chapagetti oraz Neoguri. Stąd jego nazwa będąca połączeniem „chapa” i „guri”. Chapagetti to...
Strona 7 z 19<<<...678...>>>