Sałatka z brzoskwiń i pomidorów w przyprawie 5 smaków (v)

Sałatka z brzoskwiń i pomidorów w przyprawie 5 smaków (v)

Połączenie brzoskwiń z pomidorami to dla mnie kwintesencja wakacji. Dwa soczyste, pełne smaku i słodyczy owoce wspaniale się uzupełniają. Razem tworzą całkiem sycące i orzeźwiające połączenie, które cieszy zarówno podniebienie jak i oko. Chiński akcent w sałatce To co...
Wietnamska sałatka z ogórkowym dressingiem (v)

Wietnamska sałatka z ogórkowym dressingiem (v)

Coś orzeźwiającego i zazjatyzowanego. Oto chrupiąca i orzeźwiająca wietnamska sałatka, do której dressing zgapiłam z mojej ukochanej wegańskiej azjatycznej stołówki Loving Hut. Kojarzycie to ich zielone mazidło na surówkach? Mamy to! Wietnamska sałatka z ogórkowym...
Yuba (tofu skin) w azjatyckiej sałatce z makaronem (V)

Yuba (tofu skin) w azjatyckiej sałatce z makaronem (V)

Yuba, inaczej zwana tofu skin, to nic innego jak sojowy kożuch. Słowo „kożuch” w języku polskim kojarzy się z jakimś koszmarem z dzieciństwa. W tym przypadku jest jednak zdecydowanie inaczej. Yuba rzeczywiście smakuje nieco mlecznie ale ze wspomnianą traumą niewiele...
Papaya salad wersja bieda, czyli z kalarepy

Papaya salad wersja bieda, czyli z kalarepy

Papaya salad wersja bieda na miarę naszych możliwości. Papaja jak na razie w Polsce nie rośnie, a ta, którą czasami można dostać w naszych sklepach, smakuje raczej kartonem. O wiele więcej smaku ma za to nasza swojska kalarepa. I o dziwo papaję z egzotycznych krajów z...
Zazjatyzowany Kolesław (v)

Zazjatyzowany Kolesław (v)

Od swojej klasycznej wersji mój coleslaw różni się paroma szczegółami. Ten zazjatyzowany Kolesław jest z dwóch rodzajów kapusty: pekińskiej i czerwonej. Ale przede wszystkim ma fantastyczny i całkowicie roślinny sos – wspaniały sezamowy dressing! Zacznijmy zatem od...
Surówka z marchewki jak z „Chińczyka” (v)

Surówka z marchewki jak z „Chińczyka” (v)

Kule w żelu a do nich surówka z marchewki i kapusty pekińskiej. Przeboje barów typu „Chińczyk” z kuchnią pol-vietu, które powstawały na początku lat 90. Kule w żelu czyli kurczaka w cieście usmażonego w głębokim tłuszczu i podawanego z fosforyzującym różowym kisielem...
Raviolo con uovo

Raviolo con uovo

Raviolo con ouvo. Rubaszny włoski pierożek nadęty od smakowitego farszu z ricotty. Widok, który ukazuje się po przekrojeniu raviolo na pół, zostaje w pamięci na dłużej. Z jego środka zmysłowo wypływa lawa kremowego żółtka powoli rozlewająca się po talerzu i mieszająca...
Wegańskie naleśniki z tofu i banana

Wegańskie naleśniki z tofu i banana

Pyszne, elastyczne i całkowicie wegańskie naleśniki na bazie tofu i bananów. Możecie je zjadać z ulubionymi dodatkami lub przenieść się w wyższy egzotyczny wymiar i doprawić je… malezyjskim sambalem. Truskawki wyśmienicie komponują się z chili, dlatego...
Co dobrego zjadłam? Czerwiec 2022

Co dobrego zjadłam? Czerwiec 2022

Jagodzianki. Słodka bułka nadziewana czarnymi jagodami. Symbol końca roku szkolnego i początku wakacji. Wielkie emocje jakie towarzyszą jej oczekiwaniu porównać można tylko z tymi przed Tłustym Czwartkiem. To dwa bardzo ważne i zarazem bardzo wymagające wydarzenia dla...
5 restauracji pilnie do odwiedzenia w Santiago De Compostela

5 restauracji pilnie do odwiedzenia w Santiago De Compostela

O kuchni Galicji trzeba rozprawiać w kategoriach ostatecznych, czyli boskich i nieziemskich. I to nie tylko ze względu na bliskie sąsiedztwo licznych zabytków sakralnych. Jesteśmy przecież na jednej z najsłynniejszych tras pielgrzymek na świecie, a właściwie u jej...
Bankietowe marchewki

Bankietowe marchewki

Inflacja i inne okoliczności nie sprzyjają organizowaniu bankietów, niedzielnych obiadów i innych towarzyskich spędów. W cenie są zatem przepisy na dania efektowne i tanie. Taki jest mój dzisiejszy. Cena marchewek, jako jedna z niewielu, nie wznieca obecnie niepokoju....
Złoty brokuł czyli Vifon salad (v)

Złoty brokuł czyli Vifon salad (v)

Przedstawiam Państwu danie, które łączy w sobie sztukę wyższą z najniższą, fantazję i wyrafinowanie haute cuisine z najtańszym daniem instant w stylu retro. Jego historia sięga początków moich azjatycznych skłonności. Za dziecięctwa odkryłam złoty smak Vifona, co...
Co dobrego zjadłam? Maj 2022

Co dobrego zjadłam? Maj 2022

Co to był za maj! Być może wygląda tak co roku, ale tym razem cieszył i rozkwitał jakoś wyjątkowo. Apetyty dopisywały, smakowite i ciekawe towarzystwo również, a na stole wciąż było kolorowo i obficie. Równie mocno co kasztany i lilaki rozkwitała nam też gastronomia...
Głową w tort, czyli felieton o warszawskich cukierniach

Głową w tort, czyli felieton o warszawskich cukierniach

Nazywam się Basia Starecka i kocham desery. Tak bardzo, że jakiś czas temu włożyłam głowę w tort. Najchętniej bym w nim została na dłużej, bo było to doświadczenie namacalnie transcendentne, ale cały urok takich perwersji tkwi jednak w ulotności chwili. To wydarzenie...
Bataty w kolorowych mundurkach (v)

Bataty w kolorowych mundurkach (v)

My mamy nasze ziemniaki w mundurkach, a Brytyjczycy swoje „jacket potatoes”. Mam z nimi bardzo gorące wspomnienie sprzed wielu lat. Jeszcze sprzed matury. Spędzam właśnie wakacje w Londynie, pracując dorywczo w typowym tradycyjnym angielskim pubie. Jest nieopodal...
Wielkanocny tort kanapkowy

Wielkanocny tort kanapkowy

Roślinny, łatwy do zrobienia, najlepiej w towarzystwie, w grupie znajomych, z dzieciakami, zespołowo i z humorem. Inspiracja oczywista, to szwedzki klasyk smörgåstårta. Tam jednak tradycyjnie występują krewetki czy inne łososie. U mnie buraki, ziemniaki i awokado....
Wielkanocne tapas patatas (v)

Wielkanocne tapas patatas (v)

Czy widzicie to wyrafinowanie i romantyzm? To propozycja dla osób o ziemniaczanych sercach, które od święta pragną jednak odrobiny elegancji. Moje wielkanocne tapas w składzie zupełnie jednak takie nie jest, bo bazuje na iście plebejskich gotowanych ziemniakach i...
Zazjatyzowane awokado (v)

Zazjatyzowane awokado (v)

Znacie tego mema, w którym tłuściutkie awokado przegląda się w lustrze? To trochę o samoakceptacji, a trochę o jego walorach zdrowotnych. Mówi tam do siebie: „Ej, jesteś tłusty, ale to dobry tłuszcz!”. Bo awokado rzeczywiście jest tłuste, ale. Zawiera...
Makaron instant z „dupczojem” (v)

Makaron instant z „dupczojem” (v)

„Dupczoj!” – triumfalnie obwieścił kelner podając mi coś, co istotnie zawierało kapustę chińską. Wydarzenie miało miejsce z dekadę temu, w pewnym eleganckim warszawskim hotelu. Nowością wówczas była jajka w koszulce, nie mówiąc już o wspomnianej...
Pieczona owsianka z malinami (v)

Pieczona owsianka z malinami (v)

Klasyczne połączenie owsianki z malinami. Smakuje jak najmilsze wspomnienie z dzieciństwa. Kto jadł babcine zupki mleczne z malinowym sokiem? Ręka w górę! Tym razem jednak struktura jest inna, bardziej gęsta, ciasteczkowa, bo owsiankę zapiekamy w miseczce, a do środka...

Pin It on Pinterest