Krem z grzybów na białym winie

W porównaniu z naszą polską swojską grzybową – to elegancki i szarmancki gurmandzista. Jest szykowny, wyrafinowany, a jego smak ma więcej niuansów. Zada szyku i zbierze entuzjastyczne recenzje na najbardziej eleganckich przyjęciach. 

Krem ze świeżych i suszonych grzybów z tymiankiem i białym winem

(8 porcji)

  • 30 g suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • 4 duże pieczarki
  • 5 boczniaków
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 5 surowych ziemniaków
  • 1 l wody
  • sól
  • pieprz
  • 60 g masła
  • parę gałązek natki pietruszki
  • grzanki z pszennego chleba
  • oliwa smakowa do podania
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka suszonej słodkiej papryki w proszku

Suszone grzyby namaczamy we wrzątku, zostawiamy na pół godziny i odsączamy. Cebulę kroimy w piórka, a czosnek drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej cebulę. Kiedy się już zeszkli dorzucamy do niej czosnek. Tniemy grzyby w cienkie paski, dorzucamy do garnka, wlewamy wino, mieszamy i smażymy na średnim ogniu. Dorzucamy obrane i pokrojone w plasterki surowe ziemniaki i zalewamy litrem wody. Gotujemy pod przykryciem około godziny.

Przygotowujemy oliwę smakową: oliwę wlewamy na patelnię, podgrzewamy i mieszamy ją ze słodką papryką. Podgrzewamy na małym ogniu, aż oliwa zrobi się czerwona.

Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy masło i miksujemy. Podajemy z kropelką oliwy smakowej, podsmażonymi grzybami, posiekaną natką pietruszki i grzankami.

Przepis ukazał się na łamach Wysokich Obcasów, zdjęcia: Monika Walecka

krem z grzybów na święta_starecka

Pin It on Pinterest