Pączki z grzybami

Puszyste, wciągające jak popcorn, pełne grzybowego pełnego smaku farszu. Fajna ciekawa przekąska na świąteczny stół o smaku znajomym ale formie nieco innej!

Pączki z grzybami

(około 25 szt.)

  • 150 g namoczonych suszonych grzybów
  • 50 g świeżych drożdży
  • 500 ml mleka
  • 20 g cukru
  • 7 g soli
  • 1 jajko „zerówka”
  • 500 g mąki pszennej
  • 1,5 l oleju
  • parę gałązek świeżego rozmarynu

Suszone grzyby namaczamy we wrzątku, zostawiamy na pół godziny i odsączamy. Drożdże mieszamy z mlekiem, cukrem, solą i jajkiem. Kiedy wszystko już dokładnie się połączy, dodajemy mąkę i grzyby. Mieszamy ponownie i odstawiamy na dwie godziny, aby ciasto sfermentowało.

Następnie wlewamy olej do garnka i czekamy aż osiągnie temperaturę 170 stopni. Jeśli nie mamy termometru, sprawdzamy temperaturę za pomocą ciasta – jego rzucona na olej kropelka powinna zacząć bulgotać, wtedy możemy zacząć smażyć pączki. Nabieramy porcję ciasta z grzybami za pomocą łyżki i łagodnie zsuwamy do oleju. Smażymy obracając pączki łyżką i czekamy około 2-3 minut, aż zrobią się rumiane. Zjadamy ciepłe, oprószone solą, pieprzem i świeżym rozmarynem.

Przepis ukazał się na łamach Wysokich Obcasów, zdjęcia: Monika Walecka

pączki z grzybami_starecka

Pin It on Pinterest