Świąteczny pęczak z brukselką i grzybami

Aromatyczne, efektowne i sycące danie. Sprawdzi się zarówno w świątecznym menu jak i na co dzień. Urozmaici dietę w zimniejsze dni.

Pęczak z karmelizowaną brukselką, grzybami i parmezanem

(4 porcje)

  • 100 g suszonych grzybów
  • 2 łyżki miodu 
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 400 g ugotowanej brukselki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 cebule
  • 200 g ugotowanego pęczaku
  • 500 g boczniaków
  • 100 g pieczarek
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • sól
  • pieprz
  • pół natki pietruszki
  • 30 g parmezanu 

Suszone grzyby namaczamy we wrzątku, zostawiamy na pół godziny i odsączamy.

Miód łączymy z oliwą i octem, mieszamy dokładnie, a następnie dodajemy do marynaty ugotowaną brukselkę. Powinna się nią dokładnie pokryć. Tak zabejcowaną brukselkę wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy około kwadransa, aż lekko zbrązowieje. 

Czosnek siekamy, a cebulę kroimy w drobną kostkę – wszystko wrzucamy na patelnie i smażymy, aż się zeszkli. Grzyby odsączamy z nadmiaru wody i razem z boczniakami oraz pieczarkami kroimy w plastry. Dorzucamy je na patelnie i smażymy, aż się przyrumienią. Dodajemy listki świeżego tymianku, mieszamy, dorzucamy ugotowany pęczak i upieczoną brukselkę. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z natką pietruszki i płatkami parmezanu.

Przepis ukazał się na łamach Wysokich Obcasów, zdjęcia: Monika Walecka

Pęczak z karmelizowaną brukselką i grzybami

Pin It on Pinterest