utworzone przez basia | lis 6, 2022 | Przepisy
Moja mazowiecka wersja malezyjskiego klasyka jakim jest zupa laksa. Uwielbiam! Laksę jadłam w Singapurze i Malezji, ale moja wersja mi się bardziej podoba. Bo zamiast rybnego ciężkiego wywaru – kalarepa, jabłuszko, cebula i marchew. Parę prostych roślinnych...
utworzone przez AKUadmin | lis 3, 2022 | Grecja, Przewodniki
Położone na wzgórzach i zielone od drzew pomarańczy. Ateny to miasto, które pachnie kawą i słodyczami – jedzenie deserów i picie frappe to grecki sport narodowy. Przed Państwem miasto grochu, gotowanych przepysznych buraczków i zielonej soczystej horty. Roślinożercy...
utworzone przez basia | wrz 28, 2022 | Przepisy
Rozgrzewająca, sycąca, pieczona owsianka z niespodzianką. Do środka możecie włożyć dowolny krem orzechowy czy czekoladowy, efekt niespodzianki można również osiągnąć wciskając jej do środka owoce. Ja na wierzchu układam jeszcze ciasteczko, fajnie chrupie nim łyżka...
utworzone przez basia | wrz 21, 2022 | Przepisy
Sezon na śliwki w wersji azjatycznej owocowej sałatki. W lecie używam brzoskwiń a teraz śliwek, które wspaniale uzupełniają się z pomidorami i przyprawą pięciu smaków. 2 porcje 1 łyżeczka cukru lub innego słodzika 1 łyżka octu winnego 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka...
utworzone przez AKUadmin | wrz 21, 2022 | Przepisy
Do gotowania a potem pieczenia gołąbków wracam regularnie. To zajęcie niemal medytacyjne, bo opanowanie sztuki gotowania głąba wymaga skupienia. Jeśli tego jeszcze nie próbowaliście – z całego serca polecam. Nie jest to tak skomplikowane jak się wydaje. Głąba...
utworzone przez AKUadmin | wrz 20, 2022 | Przepisy
Smak tej zupy chodził za mną od momentu powrotu z Wietnamu. To właśnie tam, a dokładniej nad ujściem rzeki Mekong do Morza Południowochińskiego, przygotowuje się zupę canh chua. To intensywna, słodko-kwaśna zupa, zaskakująca swoją treściwą i nietypową jak na nasze...
utworzone przez basia | wrz 7, 2022 | Blog, Recenzje
Kurki! W lesie są kurki! Sierpień przywitaliśmy żółtymi grzybami. Spać trudno było na tym naszym Podlasiu, bo człowiek nie mógł się już doczekać poranka i grzybobrania. Zbieranie grzybów to lokalny sport powiatowy, kto pierwszy i szybszy ten lepszy. Tu grzybowa...
utworzone przez basia | wrz 3, 2022 | Przewodniki, WŁOCHY
Zapomnijcie o zadeptanym Rzymie, rozgorączkowanym Neapolu, dystyngowanej Florencji i głośnym Palermo. Okolice Bari, stolicy regionu Apulia, to zupełnie inne Włochy. Będziecie zaskoczeni, jeśli zdawało się wam, że znacie je już na wylot. Tu możecie znaleźć święty...
utworzone przez basia | sie 3, 2022 | Przepisy
W Hlebarze, czyli w barze z chlebem, jednym z najmodniejszych miejsc w Sofii, można nie tylko przegryźć croissanta i zagłębić się w lekturze najnowszego wydania brytyjskiego magazynu Monocle. W nowoczesnych wnętrzach urządzonych w zgodzie z globalnym trendem na...
utworzone przez basia | sie 1, 2022 | Blog, Recenzje
Mieszkanie rozpakowane, można wydawać bankiety. Po środku salonu stanął stół, który podróżuje ze mną po Warszawie od 15 lat. A sam ma już o wiele więcej. Jesionowy wypaczony już nieco fornir pamięta przedwojenną Warszawę. Stół zakupiła siostra mojego dziadka do...
utworzone przez AKUadmin | sie 1, 2022 | Przepisy
Idealne na lato, chrupiące i rześkie – inspirowane moją podróżą do Istrii. Ipša to nazwa wioski i zarazem nazwisko rodziny, która produkuje oliwę i wina. Wioskę zamieszkuje niecałe 20 osób, nie dziwi zatem, że relacje sąsiedzkie są tu niezwykle bliskie. O wszystkim...
utworzone przez AKUadmin | lip 23, 2022 | Przepisy
Słodki, orzeźwiający chłodnik doprawiony odrobiną chili. Kiedy robi się gorąco nie ma lepszego obiadu. Szczególnie, kiedy na bazarkach są już pełne smaku, bo dojrzałe w słońcu pomidory. Pomidory należą do tych niezwykłych produktów, które jak np parmezan, mają...
utworzone przez basia | lip 22, 2022 | Przepisy
Byłam na diecie 5 tys. kalorii. Dzień zaczynałam serem i z serem kładłam się spać. I tak przez parę dni. Ale nie mogło być inaczej, bo wylądowałam w północno-wschodniej części Włoch, gdzie produkuje się słynny ser asiago. Mogłoby się zdawać, zwykły żółty ser krowi....
utworzone przez basia | lip 20, 2022 | Blog, Recenzje
Jagodzianki. Słodka bułka nadziewana jagodami. Sentymentalny symbol końca roku szkolnego i początku wakacji. A dla cukierników? Nadchodzących wielkich emocji wśród klientów i wytężonej pracy. Narastające od kilku lat zamieszanie wokół jagodzianek nie dla wszystkich...
utworzone przez AKUadmin | lip 18, 2022 | Przepisy
Połączenie brzoskwiń z pomidorami to dla mnie kwintesencja wakacji. Dwa soczyste, pełne smaku i słodyczy owoce wspaniale się uzupełniają. Razem tworzą całkiem sycące i orzeźwiające połączenie, które cieszy zarówno podniebienie jak i oko. Chiński akcent w sałatce To co...
utworzone przez AKUadmin | lip 17, 2022 | Przepisy
Coś orzeźwiającego i zazjatyzowanego. Oto chrupiąca i orzeźwiająca wietnamska sałatka, do której dressing zgapiłam z mojej ukochanej wegańskiej azjatycznej stołówki Loving Hut. Kojarzycie to ich zielone mazidło na surówkach? Mamy to! Wietnamska sałatka z ogórkowym...
utworzone przez AKUadmin | lip 16, 2022 | Przepisy
Yuba, inaczej zwana tofu skin, to nic innego jak sojowy kożuch. Słowo „kożuch” w języku polskim kojarzy się z jakimś koszmarem z dzieciństwa. W tym przypadku jest jednak zdecydowanie inaczej. Yuba rzeczywiście smakuje nieco mlecznie ale ze wspomnianą traumą niewiele...
utworzone przez AKUadmin | lip 15, 2022 | Przepisy
Papaya salad wersja bieda na miarę naszych możliwości. Papaja jak na razie w Polsce nie rośnie, a ta, którą czasami można dostać w naszych sklepach, smakuje raczej kartonem. O wiele więcej smaku ma za to nasza swojska kalarepa. I o dziwo papaję z egzotycznych krajów z...
utworzone przez AKUadmin | lip 12, 2022 | Przepisy
Od swojej klasycznej wersji mój coleslaw różni się paroma szczegółami. Ten zazjatyzowany Kolesław jest z dwóch rodzajów kapusty: pekińskiej i czerwonej. Ale przede wszystkim ma fantastyczny i całkowicie roślinny sos – wspaniały sezamowy dressing! Zacznijmy zatem od...
utworzone przez AKUadmin | lip 10, 2022 | Przepisy
Kule w żelu a do nich surówka z marchewki i kapusty pekińskiej. Przeboje barów typu „Chińczyk” z kuchnią pol-vietu, które powstawały na początku lat 90. Kule w żelu czyli kurczaka w cieście usmażonego w głębokim tłuszczu i podawanego z fosforyzującym różowym kisielem...
Strona 3 z 18<<<...234...>>>