Koreańskie pierożki z kimchi (v)

Koreańskie pierożki z kimchi (v)

Kto ma w lodówce kimchi, może ulepić pierogi! Koreańskie pierogi, czyli mandu. Opychałam się nimi na targu Gwangjang w Seulu, o czym możecie poczytać tutaj. W oryginalnym przepisie mandu robi się z mięsem wieprzowym i tofu. Poniżej znajdziecie jednak całkowicie...
Wege przewodnik po Bakalarskiej: gdzie i co zjeść?

Wege przewodnik po Bakalarskiej: gdzie i co zjeść?

Bakalarska to warszawski bazar niegdyś słynący z kwiatów ciętych. Dziś coraz częściej niż kolorowymi bukietami przyciąga aromatem pożywnego pho oraz obietnicą zrobienia azjatycznych zakupów spożywczych. Kuchnia wietnamska to nie tylko bardzo mięsne potrawy, to także...
Owsianka z karmelizowanymi śliwkami

Owsianka z karmelizowanymi śliwkami

Kiedyś uważałam, że owies to pokarm dobry dla koni. Na starość zaczęłam doceniać jednak owsiankę. Szczególnie jesienią, kiedy plon owocowy jeszcze cieszy, ale gnaty już zaczynają marznąć od środka. Nie ma wtedy nic lepszego – no dobra, pardon, jest congee – od...
Premiera Torciku Nakarmionej Stareckiej

Premiera Torciku Nakarmionej Stareckiej

Torcik Nakarmionej Stareckiej łączy w sobie bajeczną fantazję z ponadczasowym retro szykiem. Zarówno cukierniczego rzemiosła jak i samego Hotelu Bristol. Wygląd deseru nawiązuje do secesyjnej architektury budynku oraz czasów, w których powstała ta perła secesji....
Kraków: moje ulubione miejsca

Kraków: moje ulubione miejsca

Uwielbiam Kraków. Zachwycił mnie już w liceum, podczas jakiejś pierwszej wycieczki szkolnej, czyli zdecydowanie wcześniej niż zajęłam się pisaniem o jedzeniu i jedzeniem zawodowo. Zawsze imponował prężnie działającą pełną fantazji i autorskich pomysłów gastronomią....
Pomidorowy chłodnik w stylu indyjskiej raity

Pomidorowy chłodnik w stylu indyjskiej raity

Najlepszy czas w roku to sezon na pomidory. Mogę jeść je bez przerwy, prosto z mojego podlaskiego krzaczka, ale czasami nabieram apetytu na eksperymenty. O tym jest ten przepis, chociaż bazę ma znajomą. Inspiracją jest bowiem kuchnia indyjska i jej gęste sosy, które...
Podlasie moim rowerowym i kulinarnym szlakiem

Podlasie moim rowerowym i kulinarnym szlakiem

Jak zaplanować piękną i obfitującą w atrakcje rowerową wycieczkę na Podlasie? Za pierwszym razem można skorzystać z wytyczonych już tras. Przez Podlasie wije się długi i malowniczy Szlak Bociani. Liczy 400 km, zaczyna się w okolicach Suwałk przechodzi przez Tykocin,...
Azjatyczny makaron ze smażonym ogórkiem (v)

Azjatyczny makaron ze smażonym ogórkiem (v)

Ogórek w kuchni azjatyckiej to istna sensacja. Pojawia się bowiem jako ważny składnik głównych dań. Zupełnie inaczej niż w naszej kuchni, gdzie jest sezonowym dodatkiem w formie sałatki czy przekąski. W Chinach przed pokrojeniem ogórki się „rozbija” płaską...
Prażony młody bób: lepszy od popcornu (v)

Prażony młody bób: lepszy od popcornu (v)

Młody bób skórkę ma miękką i niewinną. Nie bójcie się jej! Młody bób można zjadać w całości, szczególnie jeśli go wcześniej uprażycie. Od lat jadam go w ten sposób i szczerze mówiąc, nic mnie później w bobowym sezonie już tak nie cieszy, jak ten pierwszy raz jedzony...
Bobu soba czyli bób z makaronem na zimno (v)

Bobu soba czyli bób z makaronem na zimno (v)

Jem od wczoraj taki sycący i przyjemnie chłodzący obiad, więc podzielę się przepisem. Nagotujcie bobu i makaronu soba. To japoński wynalazek z mąki gryczanej, przyjemnie śliski i pożywny, w Japonii często podawany na zimno. Ale bez fiksacji, może być jakiś inny. Do...
Palermo w wersji roślinnej

Palermo w wersji roślinnej

Uwielbiam Palermo. To jedno z moich ulubionych miast na świecie – obok Bukaresztu, Belgradu czy Neapolu. Pierwszy raz trafiłam tu niemal dekadę temu. Było brudno, dziko, ale pięknie. Palermo nie ma już tamtego temperamentu, bo przez ostatnie lata spokorniało pod...
Co dobrego zjadłam? Maj 2023

Co dobrego zjadłam? Maj 2023

– Znalazłam swój szczęśliwy port – zwierzyła się ostatnio kuma, która mogłaby żywić się tylko i wyłącznie owocami morza oraz rybami. Trudnym do zaimplementowania jadłospisem w naszych warunkach. Magda na co dzień jada więc wędzone makrele, a na wakacje wybiera tylko...
Szwajcaria na rowerze

Szwajcaria na rowerze

Co czułam wsiadając do samolotu lecącego do Zurichu? Wielką ekscytację i lekkie przerażenie. Tak, bo najbliższe dni miałam spędzić na rowerze pokonując słynną Alpejską Trasę Panoramiczną. Tego jeszcze nie było. Dziennikarki kulinarnej, która dopiero co wstała od stołu...
Szparagi ze złotą bułką tartą

Szparagi ze złotą bułką tartą

Szkoda życia na wymęczone zbyt długo gotowane szparagi. Czy spotykacie je na swojej drodze? Można je poznać już z daleka – słaniają się na miękkich nogach i kolor mają daleki od pierwszej wiosennej rześkości. Zbyt długo gotowane szparagi tracą kolor, wigor i jędrność,...
Różowe szparagi ze smażonymi rzodkiewkami

Różowe szparagi ze smażonymi rzodkiewkami

Wiosenne i orzeźwiające danie – dodatek kefiru, koperku i rzodkiewek sprawia, że szparagi smakują jak pierwszy posiłek na świeżym powietrzu w sezonie. Młode, zieloniutkie i jędrne szparagi nie potrzebują garnków, by je przygotować. Można je przecież zjadać nawet na...
Zazjatyzowane szparagi w paście miso z miętą i imbirem (v)

Zazjatyzowane szparagi w paście miso z miętą i imbirem (v)

Kocham szparagi. Szczególnie zielone! Mogę je zjadać od razu na surowo, ale najbardziej lubię takie lekko obgotowane na parze. Poniżej znajdziecie fajny pomysł, jak dodać im azjatyckiego animuszu za pomocą japońskiej pasty miso. To bardzo wszechstronny produkt, nie...
Szparagi z pastą jajeczną

Szparagi z pastą jajeczną

Szparagi z jajkiem to klasyczne i bardzo dobre połączenie. Ten duet kocha się w sobie na zabój bez względu na stan skupienia jajka. Może być w koszulce, może być sadzone, może być na twardo. Szparagi docenią każdą formę jajecznego towarzystwa. Niemniej wydanie tego...
Pieczone ziemniaki w mundurkach i coleslaw

Pieczone ziemniaki w mundurkach i coleslaw

Ziemniaki w mundurkach, czy to z wody czy z piekarnika, to najprostszy sposób na bankiet dla większej ilości osób. Nie trzeba ich obierać. Ufff. Zamiast stać nad kubłem z obieraczką można się w tym czasie wyszykować. Skórka zresztą zdrowa. Ma dużo błonnika i związków...
Gdzie na śniadanie w Warszawie?

Gdzie na śniadanie w Warszawie?

Najlepsze śniadania w Warszawie. Jeszcze dekadę temu ciężko było coś zjeść poza domem o świcie. Dziś lokali serwujących śniadania wciąż przybywa a na talerzach pojawiają się coraz to nowe wcielenia śniadaniowych klasyków. Lubicie ten wpis i często do niego wracacie,...
Szparagi z chili i smażoną cytryną (v)

Szparagi z chili i smażoną cytryną (v)

Pomysł zgapiony trochę z kuchni chińskiej a trochę z kuchni… Yotama Ottolenghiego. Nieco dziwaczny może wydawać się ten mariaż inspiracji, bo przecież izraelsko-brytyjski szef kuchni, autor wielu książek kucharskich i restaurator, specjalizuje się głównie w...

Pin It on Pinterest