Wegańskie pierogi azjatyczne z tofu i pieczarkami (v)

Na pierwszy rzut oka – bardzo klasyczne. Farsz na pierogi smakuje najlepszymi wspomnieniami polskich zapiekanek. Słodki jest od karmelizowanej cebulki i pieczarek. Całość nadzienia dopełnia tofu i odrobina sosu sojowego, sprawiając, że danie jest sycące i przy okazji wegańskie, bez szkody dla smaku, przyzwyczajeń i tradycji. Sensacją może jednak okazać się połączenie ich iście azjatyczne, bo z olejem chili. Jego dodatek sprawi, że całość pozostanie w Waszej pamięci na długo. Olej chili przygotujecie samodzielnie, jest banalnie prosty, podobnie jak i pierogi. Poniżej znajdziecie przepis, który nie sprawi trudności nawet bardzo początkującym. Do dzieła.

przepis na sos chili
przepis na wegańskie pierogi_

Wegańskie pierogi azjatyczne

przepis na ok 60 pierogów

Ciasto

  • 600 g mąki pszennej
  • 300 g wody
  • 20 g oleju

Olej chili

  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 ml oleju
  • 1 laska cynamonu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 30 g koreańskiej papryki gochugaru
  • 1 łyżka sosu sojowego

Farsz do pierogów

  • 2 cebule
  • 250 g pieczarek
  • odrobina oleju do smażenia
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 200 g tofu
przepis na pierogi z tofu i pieczarkami
przepis na pierogi wegańskie

CIASTO

Mąkę przesiewamy do miski, dolewamy wodę, olej i zagniatamy przez parę minut do momentu, aż nabierze elastyczności i gładkości. Odstawiamy je wtedy na ok godzinę – koniecznie pod przykryciem, żeby nam nie wyschło. W tym czasie zdążymy przygotować resztę: farsz do pierogów i olej chili.

OLEJ CHILI

Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek w plasterki. Wrzucamy wszystko do rondelka i zalewamy olejem. Podgrzewamy, dodajemy cynamon i anyż. Smażymy na średnim ogniu do momentu, aż cebulka się lekko przyrumieni. Słowo „lekko” jest kluczowe, uważajcie, by jej nie przypalić. To powinno zająć nam ok 10 min. Na sam koniec smażenia dorzucamy chili. Mieszamy, żeby połączyło się z resztą składników i od razu odstawimy do ostygnięcia. Wtedy dopiero doprawiamy całość sosem sojowym. 

FARSZ

Cebule i pieczarki drobno siekamy. Tofu rozgniatamy widelcem lub po prostu w palcach. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy na nim cebule z pieczarkami. Doprawiamy sosem sojowym, mieszamy do momentu, aż wszystko się ładnie przyrumieni a płyn odparuje. Przekładamy do miski z rozdrobnionym tofu, mieszamy. Odstawiamy do przestygnięcia. 

LEPIENIE PIEROGÓW

Wyjmujemy ciasto spod ściereczki, dzielimy na mniejsze kuleczki i rozwałkowujemy je na obsypanym nieco mąką blacie. Dzięki temu nie będzie się przyklejać i łatwiej będzie wycinać z niego krążki. Wycinamy je za pomocą specjalnego rantu lub po prostu szklanki czy kieliszka.

 Na środku ciasta wykładamy po łyżeczce farszu i zlepiamy je dowolną techniką. Odkładamy na ściereczkę lekko oprószoną mąką.

W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę. Pierogi wrzucamy na wrzątek, uważając by się ze sobą nie skleiły – najlepiej partiami. Woda powinna się ponownie zagotować. Od tego czasu pierogi potrzebują około 5 minut, w zależności od grubości ciasta. Wyławiamy je łyżką cedzakowa po minucie od ich wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy od razu z olejem chili. Uśmiechamy się i zjadamy.

 

Korzystasz z moich przepisów? Oznacz mnie na zdjęciu, będzie mi miło zajrzeć do Twojej kuchni.

Szukasz przepisów, rekomendacji i pomysłów, jak delektować się życiem?
Zajrzyj na moje profile społecznościowe.

Nakarmiona Starecka to instagramfacebook i podcast „Z pełnymi ustami” do słuchania na SpotifyTidal i Apple Podcasts

Życie jest za krótkie na złe jedzenie i warto je przeżyć z pełnymi ustami!

Pin It on Pinterest