Co nowego?
Co nowego?
Życie jest za krótkie na złe jedzenie
Bananowe ciasto z patelni
Obłoczne, puszyste, ukryte pod chrupiącą warstewką skarmelizowanych bananów. Wykorzystajcie te co zalegają, są już dojrzałe i nie wiadomo co z nimi zrobić - podsmażcie je tylko na masełku. Niech w...
Gorąca sałata pod serową zaspą
Zima nie sprzyja zajadaniu się surową zieleninką. Chce się jeść potrawy ciepłe, miłe i kojące. Szukając kompromisu, by jednak nie pozbawić się sałaty w codziennym odżywianiu, przypomniałam sobie o...
Klasyczne kimchi prosto z Korei
Kocham kimchi. Wyciągam je ze słoika i zjadam w przeróżnych konfiguracjach. Jest świetne jako dodatek do ryżu, komosy czy kaszy jaglanej. Nic więcej nie trzeba, całość jest wystarczająco pyszna i...
Przepisy na kojące śniadaniowe kleiki congee
Najłatwiejsza do strawienia potrawa dla żołądka. Kleiki ryżowe są lekkostrawne i odżywcze, dlatego zaleca się je rekonwalescentom, na kłopoty z trawieniem i jako post.
Gorgonzola zapiekana z fasolą
Bohaterem tego przepisu jest ser Gorgonzola. Jeden z najbardziej charakterystycznych i jeden z najstarszych serów na świecie. Pierwsze wzmianki o nim sięgają 879 roku n.e. Jego nazwa w połączeniu z...
Sticky Toffee Pudding
Gorąca lawa lepkiego sosu toffee, a pod nią równie lepki, wilgotny i sprężysty sticky toffee pudding, którego bazą są daktyle. Dużo daktyli. Przepis jest brytyjski ale wykonanie polskie, bo...
Wegańskie pierogi azjatyczne z tofu i pieczarkami (v)
Na pierwszy rzut oka - bardzo klasyczne. Farsz na pierogi smakuje najlepszymi wspomnieniami polskich zapiekanek. Słodki jest od karmelizowanej cebulki i pieczarek. Całość nadzienia dopełnia tofu i...
Portugalia: moje ulubione cukiernie w Alentejo
Alentejo okazało się słodkim rajem. Przez parę dni byłam więc na diecie bazującej na jajecznych deserach. Bardzo jajecznych. Oto trzy cukiernie w Alentejo, które warto odwiedzić.
Luksusowy krem z ziemniaka
Moje serce jest z ziemniaka, ciągnie mnie do najprostszych przepisów. Taki jest ten ziemniaczany krem, który wygląda i smakuje jednak jakby luksusowo. Doprawiam go pieczonym czosnkiem, polskim...