Co nowego?
Co nowego?
Życie jest za krótkie na złe jedzenie
Kitzbühel: co zjeść w najbardziej ekskluzywnym resorcie narciarskim w Alpach?
Trudno wyobrazić sobie lepszą narciarską destynację od tego tyrolskiego miasteczka. Jego dzieje nierozerwalnie wiążą się z historią turystyki narciarskiej, a za jej początek uznaje się 1895 rok. W...
Kolacja i warsztaty z historycznej kuchni tureckiej w Wilanowie
Fascynują mnie kucharze rekonstruktorzy, którzy łączą fach kucharski ze znajomością historii. Dzięki ich pracy można spojrzeć na jedzenie w szerszej i ciekawszej perspektywie. Wydawałoby się, że...
Fizjologia pisania, czyli jak powstają moje teksty
Najbardziej wstydliwe i intymne kulisy pracy, o których pewnie wolelibyście nie wiedzieć. Skończyłam właśnie czytać drugą część książki Agaty Napiórskiej „Jak oni pracują”. To zbiór rozmów z...
Lutenica – przepis na papryki prosto z Bułgarii (v)
Bułgarskie serce jest z papryki. Co roku jesienią przerabia się tonę papryki na lutenicę i wekuje ją na zimę. To prawdziwy bułgarski sport narodowy.
Crni rižot: czarne risotto z kalmarami
Crni rižot, czyli czarne risotto z kalmarami i sepią. Przepis przywieziony prosto z Istrii, z małej wioski rybackiej Fažana nieopodal ukochanej letniej rezydencji towarzysza Tito.
Wrocław: moje ulubione miejsca
Wrocław, uważany dotąd za wegańską stolicę Polski, zmierza w kierunku bistronomii. Ubyło lokali z kuchnią roślinną, przybyło nowoczesnych i bezpretensjonalnych restauracji.
Neapol: moje ulubione miejsca
Makaron z pieczonym bakłażanem, smażone słodkie i chrupiące owoce morza, a może sfogliatella pełna ricotty? Neapol to nie tylko pizza!
Gdzie zjeść najlepszą pizzę w Neapolu?
Odpowiedź jest trudna, bo Neapol to jedna wielka pizzeria. Pizzę zjemy na niemal każdej ulicy, są jednak legendarne adresy, pod które warto się udać. Neapolitańska pizza ma nieregularny kształt,...
Gdzie są najlepsze jagodzianki w Warszawie (2019 r.)?
Napisanie tego tekstu kosztowało mnie parę sczerniałych zębów i jedną fałdę na brzuchu. Mam nadzieję, że na niej się skończy sezon na jagody, bo jedzenie jagodzianek uzależnia.