Podcasty
Co nowego?
Co nowego?
Jestem na Patronite!
To znaczy, że możesz stać się moim patronem i zadeklarować chęć cyklicznego wspierania mnie wybraną przez siebie kwotą.
Życie jest za krótkie na złe jedzenie
Supperlardo – rzemieślnicze pieczywo i wędliny
W działającym za jej ścianą Supperlardo można zjeść i kupić na wynos robione na miejscu najwyższej jakości pieczywo i wędliny. Wino i woda, chleb i kawa, chleb i wino, woda i woda. Sporo było już...
Sycylia: street food, którego choć raz w życiu trzeba spróbować
Neapol ma swoją pizzę, Florencja flaczki lampredotto, a Sycylia? Na jednej potrawie się nie skończy, bo to prawdziwa stolica ulicznego jedzenia. Włosi są w tej dziedzinie niezrównani. Nikt tak jak...
Kulinarny przewodnik po Sycylii – dokąd pojechać i co zjeść?
Praktyczny ranking miejsc, które trzeba zobaczyć, oraz tych, które śmiało można ominąć. Kulinarny przewodnik po Sycylii, wyspie migdałów, ricotty, dzikiego kopru, pistacji, czerwonych pomarańczy i słodkich pomidorów pachino.
Przepis z Sycylii: tagliatelle z krewetkami i pistacjowym pesto
Pasta con gamberi e pesto di pistacchi – sycylijski klasyk kochany przez kobiety. Wszystkie, które odwiedziły kiedykolwiek Sycylię, przed wyjazdem na wyspę radziły mi w pierwszej kolejności spróbować właśnie tego dania.
Przepis z Sycylii: krewetki i kalmary z pangrattato
Sycylijczycy sypią pangrattato do wszystkiego – ryb, owoców morza czy warzyw. Suchą bułą zapychała się kiedyś biedota, nikt o tym dzisiaj nie pamięta, pangrattato pozostało więc znakiem rozpoznawczym miejscowej kuchni. Nie brzmi to wszystko zbyt zachęcająco, ale spróbujcie, bo efekt z pewnością was zaskoczy. Bułka tarta wspaniale chłonie tłuszcz i szybko robi się chrupiąca. To cały jej sekrecik.
Wymarzone wakacje na Sycylii: Scopello
Malutkie miasteczko, w którym żyje zaledwie 30 mieszkańców. Kameralne, turkusowe plaże i najlepsze słodycze na wyspie. W Scopello podobało mi się najbardziej. Jedliśmy ciastka, piliśmy świeżo wyciskany sok z czerwonych pomarańczy i leżeliśmy na plaży. Mieszkaliśmy w wyjątkowym miejscu, apartamencie z widokiem na morze, i mobilną kuchnią, którą można było wyjechać nawet na balkon i na nim gotować.
Korea Południowa: dokąd warto pojechać?
Wyspa Jeju jest nazywana przez Koreańczyków wyspą miłości. Każdy marzy, żeby tam wziąć ślub, spędzić miesiąc miodowy, a niektórzy również – żeby się na niej zestarzeć. Jeju to koreańska wersja japońskiej Okinawy, tu żyje się najdłużej. Jeju mieni się dwoma kolorami: turkusem oceanu i soczystą zielenią wybrzeża. Można je przemierzać jedną z ponad 20 tras Olle-gil o zróżnicowanym poziomie trudności.
Co ma piwo do drobiu?
Piwo i drób. Przepis na podchmielonego kurczaka prosto z Food Blogger Fest. Za nami jedno z ważniejszych wydarzeń skierowanych do polskiej blogosfery kulinarnej – 21 kwietnia w Agorze odbyła się ósma edycja Food Blogger Fest. Konferencja co roku przyciąga paręset chcących rozmawiać o jedzeniu i głodnych wiedzy blogerów. Mają szansę się poznać, wymienić doświadczeniami i inspiracjami. Potwierdza to
Mango curry z krewetkami
Słodkie, ostre i rozgrzewające jednocześnie. Bogate w smaku curry na bazie mleka kokosowego, pasty chili z dodatkiem krewetek i mango. Ustawiamy patelnię na ogniu, rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim pokrojoną w piórka cebulę, czosnek i liście limonki kaffir. Zmniejszamy ogień, dodajemy po łyżce pasty curry i tajskiej chili, smażymy chwilę i wlewamy mleko kokosowe. Dobrze wszystko mieszamy i…