Co nowego?

Głową w tort, czyli felieton o warszawskich cukierniach

Nazywam się Basia Starecka i kocham desery. Tak bardzo, że jakiś czas temu włożyłam głowę w tort. Najchętniej bym w nim została na dłużej, bo było to doświadczenie namacalnie transcendentne, ale cały urok takich perwersji tkwi jednak w ulotności chwili. To wydarzenie...

Co nowego?

Głową w tort, czyli felieton o warszawskich cukierniach

Nazywam się Basia Starecka i kocham desery.

Tak bardzo, że jakiś czas temu włożyłam głowę w tort. Najchętniej bym w nim została na dłużej, bo było to doświadczenie namacalnie transcendentne, ale cały urok takich perwersji tkwi jednak w ulotności chwili.

Życie jest za krótkie na złe jedzenie

KoreaTown – z Koreanką w koreańskiej restauracji

KoreaTown – z Koreanką w koreańskiej restauracji

Koreanka rozczarowana opuszczała restaurację, deliberując nad za wysokimi jej zdaniem cenami i niedostatecznym dopracowaniem dań. KoreaTown dołącza do reszty lokali z kuchnią koreańską za 39 złotych, pod względem jakości składników i dopracowania dań wypada jednak na ich tle najlepiej, jeśli porównać ją choćby z Onggi, koreańską restauracją obok szkoły baletowej przy ulicy Moliera.

Najlepsze dania kuchni Korei Południowej

Najlepsze dania kuchni Korei Południowej

Przygotujcie się na silny nokaut chili. Kuchnia koreańska nie lubi subtelności, stawia na ostre i zdecydowane smaki, choć potrafi je złagodzić roślinnymi, łagodnymi daniami czy zupami o wręcz...

Think Love Juices na Saskiej Kępie, czyli co jedzą modelki

Think Love Juices na Saskiej Kępie, czyli co jedzą modelki

Jak bardzo różnorodna może być zdrowa i nietucząca dieta, doskonale wie modelka Anna Jagodzińska, pierwsza Polka, która pojawiła się na okładce amerykańskiego wydania magazynu „Vogue”. Jej wegańskie bistro Think Love Juices na Saskiej Kępie słynie ze świeżych soków. Można tu również wpaść na śniadanie, lunch, kolację i wegański deser. Okazuje się, że modelki jedzą nawet brownie, tyle że z buraków.

Sato Gotuje – kuchnia japońska w starym pawilonie na warszawskim Rakowcu

Sato Gotuje – kuchnia japońska w starym pawilonie na warszawskim Rakowcu

Kuchnia japońska ma na Rakowcu swoją godną reprezentację. Sato robi udon i podaje go w wielu wersjach, również na zimno. Poza tym na Rakowcu jest tempura, ryżowe kanapki onigiri, boczek kakuni i panna cotta z matchą. Rakowiec, do tej pory będący kulinarną pustynią, ma swojego Japończyka, a Warszawa małe Tokio. Sato gotuje od środy do soboty, na razie bez koncesji, ale butelkę można wziąć ze sobą.

Pin It on Pinterest