Zazjatyzowany Kolesław (v)

Od swojej klasycznej wersji mój coleslaw różni się paroma szczegółami. Ten zazjatyzowany Kolesław jest z dwóch rodzajów kapusty: pekińskiej i czerwonej. Ale przede wszystkim ma fantastyczny i całkowicie roślinny sos – wspaniały sezamowy dressing!

sezamowy roślinny dressing
sezamowy roślinny dressing

Zacznijmy zatem od niego. Zróbcie go od razu więcej, bo nada się nie tylko do chlapnięcia na sałatę czy surówkę, lecz także marynowania tofu i podkręcania makaronów czy zup.

Zazjatyzowany Kolesław (v)

(2 duże porcje)

sezamowy dressing:

  • 3 łyżki sezamu
  • 3 łyżki cukru (brązowego lub innego słodzika)
  • 1 łyżka świeżo startego imbiru
  • 3 łyżki soku z cytryny (lub octu)
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 4 łyżki sosu sojowego

Kolesław:

  • garść orzechów ziemnych
  • pół kapusty pekińskiej
  • ćwiartka czerwonej kapusty
  • 1 marchewka
  • 1 ogórek
  • opcjonalnie: parę listków świeżej kolendry

Przygotowanie sezamowego dressingu

Sezam wysypujemy na suchą i rozgrzaną patelnię. Zmniejszamy ogień na najmniejszy i prażymy do momentu, aż lekko zbrązowieje. Przesypujemy go do moździerza i ucieramy. Dzięki temu uwolni aromat i swoją tłustą naturę. Przekładamy go do miski i mieszamy z pozostałymi składnikami dressingu.

zazjatyzowany kolesław
chrupiąca, pyszna i kolorowa misa Kolesława

Przygotowanie Kolesława

Orzechy ziemne wysypujemy na suchą rozgrzaną patelnię, zmniejszamy ogień i prażymy, aż lekko zbrązowieją.

Myjemy liście kapusty pekińskiej, osuszamy i szarpiemy je na mniejsze kawałki. Czerwoną kapustę i marchewkę szatkujemy w cienkie paski. Ogórka nie obieramy, kroimy w plasterki.

Wszystkie składniki układamy w misce, zalewamy sezamowym dressingiem i podajemy z listkami świeżej kolendry.