Szparagi z pastą jajeczną

Szparagi z jajkiem to klasyczne i bardzo dobre połączenie. Ten duet kocha się w sobie na zabój bez względu na stan skupienia jajka. Może być w koszulce, może być sadzone, może być na twardo. Szparagi docenią każdą formę jajecznego towarzystwa.

Niemniej wydanie tego dania na większym przyjęciu dla znajomych może być już sporym wyzwaniem. Trudno bowiem w tym samym czasie zrobić większą ilość świeżych i perfekcyjnych sadzonych jajek czy też jajek w koszulce. Dlatego planując przyjęcie warto wybrać taką konsystencję jaja, by się z nią już potem nie szarpać. O tym jest dzisiejszy przepis. O szparagach z pastą jajeczną. Weganie mogą zastąpić jajko tofu i z niego przygotować roślinną wersję pasty (np. z roślinnym majonezem, kurkumą i śmierdzącą jajem czarną solą „kala namak”).

Pastę jajeczną możecie przygotować wcześniej, a po przyjściu gości – skupić się już tylko na szparagach. Te najlepiej obrać nieco, szczególnie kiedy sezon szparagowy jest już w pełni i ich końcówki są coraz twardsze. Ja najpierw je skracam nożem o 2 cm, a potem obieram nieco za pomocą obieraczki do warzyw mniej więcej do połowy długości.

Poniższy przepis zakłada, że szparagi podane są z innymi daniami na przyjęciu, stąd 4 jako sugerowana liczba porcji.

 

szparagi z pastą jajeczną nakarmiona starecka
szparagi i pasta jajeczna

 

Szparagi z pastą jajeczną

(Porcja dla 4 osób)

  • 1 pęczek szparagów (u mnie było w nim 12 szt)
  • 1 ogórek małosolny

  • 3 jajka ugotowane na twardo

  • 2 czubate łyżki majonezu

  • 1 płaska łyżka musztardy

  • sól, pieprz do smaku

  • szczypior do dekoracji

Przygotowujemy pastę jajeczną. Ogórka i jajka kroimy w drobną kostkę, mieszamy z majonezem i musztardą, doprawiamy solą i pieprzem.

Szparagi myjemy. Odcinamy końcówki za pomocą noża – ok 2 cm. A resztę obieramy obieraczką do warzyw mniej więcej do połowy długości. 

Zagotowujemy wodę w na tyle szerokim garnku lub patelni, by zmieściły się w nim szparagi w całości. Lekko je obgotowujemy, chwilkę! 2 minuty powinny wystarczyć, by nieco zmiękły ale nie sflaczały.

Odcedzamy je i układamy na półmisku. Dekorujemy przez środek pastą jajeczną. Na wierzchu przyda nam się trochę drobno skrojonego szczypiorku dla smaku i koloru. Oprószamy pieprzem, podajemy!

 

szparagi i pasta jajeczna
szparagi i pasta jajeczna

 

NAKARMIONA STARECKA JEST RÓWNIEŻ NA FACEBOOKU I INSTAGRAMIE. ZAPRASZAM!

Pin It on Pinterest