Różowe szparagi ze smażonymi rzodkiewkami

Wiosenne i orzeźwiające danie – dodatek kefiru, koperku i rzodkiewek sprawia, że szparagi smakują jak pierwszy posiłek na świeżym powietrzu w sezonie.

Młode, zieloniutkie i jędrne szparagi nie potrzebują garnków, by je przygotować. Można je przecież zjadać nawet na surowo! Wielbicielom szparagowej obróbki termicznej polecam jednak ekspresowe przygotowanie ich na patelni zamiast w garnku. Odrobina wody, łyżka masła, chwila, by wszystko się połączyło, a szparagi w tym wszystkim złapały nieco miękkości i nabrały jeszcze więcej smaku. W moim przepisie – także nietypowego koloru. To zasługa rzodkiewek, które podgrzane tracą nieco animuszu puszczając przy okazji sporo chwytającego za serce… różu.

Starecka szparagi
nakarmiona starecka różowe szparagi

Różowe szparagi ze smażonymi rzodkiewkami

  • garść orzechów laskowych
  • pęczek szparagów
  • pół szklanki wody
  • 1 łyżka masła
  • szczypta soli
  • parę rzodkiewek
  • sok z połowy cytryny i skórka z cytryny
  • 1 łyżka miodu lub innego słodzika
  • 2 łyżki serka mascarpone i chlust kefiru (lub kremowy serek, jogurt, labneh)
  • świeży koperek i płatki chabrów do dekoracji

Zaczynamy od prażenia orzechów laskowych na suchej rozgrzanej patelni. Kiedy nieco przestygnął, ścieramy z nich skórkę i siekamy na drobniejsze kawałki.

Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki. Na patelnię wlewamy wodę, dodajemy łyżkę masła, wykładamy szparagi. Gotujemy na małym ogniu, solimy. Dorzucamy pocięte w ćwiartki rzodkiewki, zakwaszamy sokiem z cytryny i słodzimy. Dusimy przez chwilę.

Mascarpone mieszamy z kefirem, solimy, rozsmarowujemy na talerzu. Na wierzchu układamy szparagi z rzodkiewkami, dodajemy odrobinę różowego sosu, startą skórkę z cytryny, solimy, pieprzymy, dekorujemy uprażonymi orzechami laskowymi. Uśmiechamy się i podajemy z pieczywem.

Korzystasz z moich przepisów? Oznacz mnie na zdjęciu, będzie mi miło zajrzeć do Twojej kuchni.

Szukasz przepisów, rekomendacji i pomysłów, jak delektować się życiem? Zajrzyj na moje profile społecznościowe. Nakarmiona Starecka to instagram, facebook i podcast „Z pełnymi ustami” do słuchania na Spotify, Tidal i Apple Podcasts. Nowe odcinki w każdą niedzielę, a w nich spotkania z gośćmi przy deserach.

Życie jest za krótkie na złe jedzenie i warto je przeżyć z pełnymi ustami!

Pin It on Pinterest