Świąteczne cynamonki z makiem

Świąteczne cynamonki z makiem

Obłoczne cynamonki – w środku lepkie od maku, a z wierzchu puszyste od lekkiego kremu z wanilią. Mój prawdziwy dom gotowy na magię. Chciałam, żeby wypełniły go aromaty świąt, a te pachną dla mnie cynamonem....
Piernik do picia

Piernik do picia

Słodki, rozgrzewający i bardzo świąteczny napój rodem z najbardziej popularnych świątecznych komedii romantycznych. Alternatywa dla suszu, taka z procentami, w sam raz na trzaskający mróz! Pachnie jak świeżo upieczone pierniki, koi jak gorące mleko lub kogel mogel,...
Japońska sałatka sunomono z ogórków i wodorostów (v)

Japońska sałatka sunomono z ogórków i wodorostów (v)

Jestem od niej uzależniona. Przepis na sunomono czyli japońską sałatkę z ogórków to jeden z lepszych suwenirów, jaki przywiozłam z Tokio. Był moment, że jadałam ją codziennie. Teraz wolę poczekać na nasze przyjemnie chrupiące i orzeźwiające ogórki gruntowe. Są idealne...
Śledzik w Warszawie: moje ulubione adresy

Śledzik w Warszawie: moje ulubione adresy

Śledź – kiedyś symbol postu, dziś bohater przedświątecznej tradycji. Gdzie w grudniu w Warszawie zjeść najlepszego śledzia? Oto kilka sprawdzonych adresów.   Ze wszystkich słodyczy najbardziej kocham śledzie. Trzymam się tej miłości od lat, dlatego w grudniu z...
Sticky Toffee Pudding

Sticky Toffee Pudding

Gorąca lawa lepkiego sosu toffee, a pod nią równie lepki, wilgotny i sprężysty sticky toffee pudding, którego bazą są daktyle. Dużo daktyli. Przepis jest brytyjski ale wykonanie polskie, bo zaskakująco pysznie się tu odnajduje Inka – podkręca głęboki smak i...
Mince pies – brytyjskie świąteczne babeczki

Mince pies – brytyjskie świąteczne babeczki

Mince pies – brytyjskie babeczki na kruchym spodzie wypełnione długo duszonymi suszonymi owocami w rumie. Świąteczny deser prosto z Wielkiej Brytanii. Mince pies smakują moimi świętami w Londynie. Ilekroć spędzałam gwiazdkę w domu ojca, moja macocha zabierała...
Mrowisko – wyjątkowy deser z Podlasia

Mrowisko – wyjątkowy deser z Podlasia

Mrowisko! Czy znacie ten słodki, efektowny i kruchy specjał z moich podlaskich okolic? Odkąd zamieszkałam w drewnianej chatce na skraju lasu, gości na stole regularnie i zachwyca mnie nieustająco. Na moich gościach robi zawsze piorunujące wrażenie. Mrowiska nie da się...
Kruche ciastka z lemon curd i bezą włoską

Kruche ciastka z lemon curd i bezą włoską

Gęsty i bardzo cytrynowy lemon curd oraz lekka beza włoska zamknięte w małych kruchych ciasteczkach. Słonecznych i do chrupnięcia na raz. Tak mogłyby smakować i wyglądać niekończące się sycylijskie wakacje. To przepis na piękne lato na stole, bez względu na pogodę za...
Cobbler ze śliwkami

Cobbler ze śliwkami

Najsłodszy początek jesieni jaki można sobie wyobrazić i najprostszy pomysł na szybki deser. Gorące ciasto można podać z lodami, będzie jeszcze bardziej smakowite. Cobbler ze śliwkami 6 porcji, potrzebna będzie forma do tarty 26-28 cm Farsz 1 kg śliwek...
Tomato tonnato – bankiet z pomidora

Tomato tonnato – bankiet z pomidora

Spytałam niedawno moich czytelników o ich ulubiony przepis z pomidorami. W pomidorowym sezonie wygrywa jak zawsze prostota. Chcemy cieszyć się ich soczystą pełnią dojrzałego w słońcu smaku dlatego wiele nam nie potrzeba. Odrobina soli, szczypta pieprzu, kapka oliwy. W...
Sałatka z brzoskwiń, pomidorów i burraty

Sałatka z brzoskwiń, pomidorów i burraty

Uwielbiam połączenie brzoskwiń i pomidorów. Ten duet to dla mnie symbol smaku późnego dojrzałego w słońcu lata. Słodki i soczysty, ale doprawiony z fantazją. Od jakiegoś czasu sałatkę z owoców doprawiam odrobiną egzotyki. Poza dodatkiem klasycznym – oliwy i octu...
Krucha tarta z dynią, cebulą i serem pleśniowym

Krucha tarta z dynią, cebulą i serem pleśniowym

Pod koniec maja posadziłam dynię w moim warzywniku na Podlasiu. Sadzonki przywiozła Asia Żytkowska z Po Prostu Posadź, specjalistka od uprawy warzyw w każdych warunkach. Przywiozła ze sobą różne ciekawe rośliny takie jak bakłażan czy ostre papryczki. Jedne i drugie...
Wilno: moje ulubione miejsca

Wilno: moje ulubione miejsca

Piękne i urokliwe Wilno! Aż wstyd się przyznać, że chociaż położone tak blisko Polski, a jeszcze bliższe naszym sentymentom, zakorzenione tak mocno w naszej kulturze i historii, odwiedziłam dopiero pierwszy raz w życiu… Pretekst był oczywiście kulinarny! W tym...
Cytrynowy makaron z kwiatami cukinii

Cytrynowy makaron z kwiatami cukinii

Najbardziej romantyczny produkt w kuchni? Kwiaty! Czy warzywa mają kwiaty? Tak, chociaż nie wszystkie tak smaczne i eleganckie jak cukinia. Wyglądają jak wielkie słoneczne dzwonki. Mają podłużny kształt i długie płatki, a zatem całkiem spory kulinarny potencjał. Na...
Kurki z miodem, tymiankiem i płynącym camembertem

Kurki z miodem, tymiankiem i płynącym camembertem

Kocham gorący, płynący, rozpuszczający się ser. Ten krótki moment jego rozpłynięcia się w konturze. Chwilę przedtem nic nie zapowiada tej metamorfozy, chwilę później zaś w serze pojawia się opamiętanie, szybki powrót do tego, co jest normą, co bezpieczne jak i nudne....
Naleśniki z karmelizowanymi brzoskwiniami

Naleśniki z karmelizowanymi brzoskwiniami

Babciny klasyk ale w wydaniu wyrafinowanym. Babcine są naleśniki, mięciutkie, maślane i puszyste, a także typowy twarogowy środek. Poszalejmy jednak z dodatkami, które sprawią, że naleśniki będą smakować jak w najlepszej restauracji. Pomyślcie o brzoskwiniach,...
Ogórki małosolne dla niecierpliwych, w 1 dzień (v)

Ogórki małosolne dla niecierpliwych, w 1 dzień (v)

Doczekałam się warzywnika, a w nim dużych plonów, w tym paru kilogramów ogórków gruntowych. „Sezon ogórkowy” nabrał nowego znaczenia. Lipiec w ogrodzie, a także warzywniku, to teraz czas wypełniony pracą. Najlepszym sposobem na przerobienie takiego obfitego plonu jest...
Wiralowy makaron w sosie z pieczonej papryki

Wiralowy makaron w sosie z pieczonej papryki

To jest przepis, za przeproszeniem, „wiralowy”. Dopadł mnie znienacka, wyświetlił się bez uprzedzenia, chociaż na pewno wcześniej podsłuchiwał, jak mówiłam, że papryka wreszcie za 5 zł, więc jem ją nawet trzy razy dziennie. Chciałam to mam. Pomidory,...

Pin It on Pinterest