Szparagi ze złotą bułką tartą

Szparagi ze złotą bułką tartą

Szkoda życia na wymęczone zbyt długo gotowane szparagi. Czy spotykacie je na swojej drodze? Można je poznać już z daleka – słaniają się na miękkich nogach i kolor mają daleki od pierwszej wiosennej rześkości. Zbyt długo gotowane szparagi tracą kolor, wigor i jędrność,...
Różowe szparagi ze smażonymi rzodkiewkami

Różowe szparagi ze smażonymi rzodkiewkami

Wiosenne i orzeźwiające danie – dodatek kefiru, koperku i rzodkiewek sprawia, że szparagi smakują jak pierwszy posiłek na świeżym powietrzu w sezonie. Młode, zieloniutkie i jędrne szparagi nie potrzebują garnków, by je przygotować. Można je przecież zjadać nawet na...
Zazjatyzowane szparagi w paście miso z miętą i imbirem (v)

Zazjatyzowane szparagi w paście miso z miętą i imbirem (v)

Kocham szparagi. Szczególnie zielone! Mogę je zjadać od razu na surowo, ale najbardziej lubię takie lekko obgotowane na parze. Poniżej znajdziecie fajny pomysł, jak dodać im azjatyckiego animuszu za pomocą japońskiej pasty miso. To bardzo wszechstronny produkt, nie...
Szparagi z pastą jajeczną

Szparagi z pastą jajeczną

Szparagi z jajkiem to klasyczne i bardzo dobre połączenie. Ten duet kocha się w sobie na zabój bez względu na stan skupienia jajka. Może być w koszulce, może być sadzone, może być na twardo. Szparagi docenią każdą formę jajecznego towarzystwa. Niemniej wydanie tego...
Pieczone ziemniaki w mundurkach i coleslaw

Pieczone ziemniaki w mundurkach i coleslaw

Ziemniaki w mundurkach, czy to z wody czy z piekarnika, to najprostszy sposób na bankiet dla większej ilości osób. Nie trzeba ich obierać. Ufff. Zamiast stać nad kubłem z obieraczką można się w tym czasie wyszykować. Skórka zresztą zdrowa. Ma dużo błonnika i związków...
Szparagi z chili i smażoną cytryną (v)

Szparagi z chili i smażoną cytryną (v)

Pomysł zgapiony trochę z kuchni chińskiej a trochę z kuchni… Yotama Ottolenghiego. Nieco dziwaczny może wydawać się ten mariaż inspiracji, bo przecież izraelsko-brytyjski szef kuchni, autor wielu książek kucharskich i restaurator, specjalizuje się głównie w...
Bolonia: świątynia tortellini

Bolonia: świątynia tortellini

Niech się schowa Rzym ze swoim lansem na Via Del Corso. Bolończycy mają coś lepszego. Najdłuższe na świecie arkady! Czterdziestokilometrowa trasa pod średniowiecznymi podcieniami. Latem znajdziemy tam schronienie przed upałem, a jesienią przed deszczem. Spacerując pod...
Co dobrego zjadłam? Marzec 2023

Co dobrego zjadłam? Marzec 2023

Marzec zaczęłam jak na babcię przystało. Dekorowałam mieszkanko, ustawiałam kwiaty w wazonikach i smażyłam grzanki z jajcem i serem. Byłam też babcią zagraniczną, bo umówiłam się na bingo z koleżankami. BINGO! Wieczory gier i zabaw regularnie organizuje teraz Paloma...
Dyniowe curry z karmelizowanymi nerkowcami (v)

Dyniowe curry z karmelizowanymi nerkowcami (v)

Kremowe, rozgrzewające i w pełni roślinne curry. Nie wymaga użycia pasty curry, bo bazuje na paru przyprawach i dodatku mleczka kokosowego. Curry na skróty, ale nie w smaku. Tu poczujecie prawdziwe bogactwo. Podajcie je z dowolnym ulubionym ryżem, świeżą kolendrą i...
Bilbao: szybki wypad na pintxos

Bilbao: szybki wypad na pintxos

Industrialne, baskijskie Katowice, położone w malowniczej dolinie. Bilbao swój sukces turystyczny zawdzięcza jednej futurystycznej budowli z blachy tytanowej i szkła. Do tej pory „efekt Guggenheima” omawia się jako case study ruchu taktycznego miasta, które w 1997...
Włoski omlet śniadaniowy

Włoski omlet śniadaniowy

Od czasu publikacji odcinka mojego podcastu „Z pełnymi ustami” poświęconego omletom, temat jaj nie znika za horyzontem mojego stołu jak i stołu moich słuchaczy. Większość po rozmowie z Mati Pichci ruszyła do kuchni szlifować umiejętność smażenia francuskiego omletu....
Grzanka zazjatyzowana

Grzanka zazjatyzowana

Caciocavallo, jeden z najbardziej charakterystycznych serów z południa Włoch. Produkowany z pełnego mleka krowiego, o ciekawym owalnym kształcie i złocistym kolorze. W smaku słodkawy, podobny w tym nieco do provolone, różni się w zależności od czasu dojrzewania. Im...
Co dobrego zjadłam? Luty 2023

Co dobrego zjadłam? Luty 2023

W warszawskiej gastronomii kryzysu nie widać. Bawimy się tak jakby jutra miało nie być. Kwitnie konsumpcja, kolejki ustawiają się do najmodniejszych i wcale nie najtańszych lokali, otwierają się nowe ale już głośne miejsca, a menu eksplodują nowymi specjałami. Co...
Najlepsze pączki 2023 roku w Warszawie

Najlepsze pączki 2023 roku w Warszawie

Pierwszą połowę lutego spędziłam na jedzeniu pączków i nie była to konsumpcja bezrefleksyjna. Udało się z niej wyciągnąć parę wniosków, chociażby w formie tekstu dla Gazety Wyborczej. Mimo kryzysu tegoroczne pączki wcale nie straciły animuszu ani też przesadnie nie...
Bokkeumbap: koreański smażony ryż z kimchi

Bokkeumbap: koreański smażony ryż z kimchi

Smażony ryż z kimchi. Jedno z popularniejszych dań, które jada się w koreańskich domach. Dlaczego? Bo to świetny pomysł na zagospodarowanie resztek ryżu! Taki przeschnięty i suchy ryż jest zresztą do smażenia najlepszy. Możecie oczywiście ugotować ryż na potrzeby tego...
Deska masła #butterboard, czyli bankietowa deska ratunku

Deska masła #butterboard, czyli bankietowa deska ratunku

Kolejny przepis z Tik Toka? Phi, co to za sztuka rozsmarować masło na drewnianej desce? Przyznam, że ten zamysł sztuką dla mnie jednak jest, ponieważ bliskie jest mi wszystko, co może wyglądać bardziej estetycznie niż zazwyczaj. Dla wielu tysięcy osób, które pod...
Podcast na żywo – Starecka i Kucińska przy torcie w Dziku

Podcast na żywo – Starecka i Kucińska przy torcie w Dziku

To był wyjątkowy odcinek mojego podcastu, w którym miałam przyjemność zasiąść na kanapie zarezerwowanej do tej pory dla moich gości. W roli gospodyni „Z pełnymi ustami” wystąpiła zaś niezrównana Angelika Kucińska, dziennikarka, także podcasterka,...
Zgniecione ziemniaki dla zmęczonych

Zgniecione ziemniaki dla zmęczonych

Bardzo przepraszam, ale ja już jestem zmęczona. Przepis zatem tylko z 4 składników. Będziecie potrzebować: ziemniaków, oleju, jogurtu i chili. Porcja jest na dwie zmęczone osoby. 1 kg ziemniaków trochę oleju mały jogurt (klasyczny lub roślinny) trochę oleju chili...
Czego prócz cukru szukaliśmy w wyszukiwarce Google w 2022 roku?

Czego prócz cukru szukaliśmy w wyszukiwarce Google w 2022 roku?

Google opublikował właśnie zestawienie najpopularniejszych wyszukiwań 2022 roku w Polsce. Wśród haseł popularnych znalazło się sporo kulinarnych. Postanowiłam się im przyjrzeć. Co jedliśmy a może bardzo chcieliśmy zjeść w 2022 roku? Dlaczego cukier drożeje? Nasze...
Krem z grzybów na białym winie

Krem z grzybów na białym winie

W porównaniu z naszą polską swojską grzybową – to elegancki i szarmancki gurmandzista. Jest szykowny, wyrafinowany, a jego smak ma więcej niuansów. Zada szyku i zbierze entuzjastyczne recenzje na najbardziej eleganckich przyjęciach.  Krem ze świeżych i suszonych...

Pin It on Pinterest