Gęsty i bardzo cytrynowy lemon curd oraz lekka beza włoska zamknięte w małych kruchych ciasteczkach. Słonecznych i do chrupnięcia na raz. Tak mogłyby smakować i wyglądać niekończące się sycylijskie wakacje. To przepis na piękne lato na stole, bez względu na pogodę za oknem!
Kruche ciastka z lemon curd i bezą włoską
12 ciasteczek
Lemon curd
- 3 żółtka
- 3 całe jajka
- 200 g cukru
- 200 g soku z cytryny
- 180 g miękkiego masła
W metalowej misce łączymy żółtka, jajka, cukier i sok z cytryny. Wstawiamy ją na garnek z gotującą się wodą. Podgrzewamy cały czas mieszając aż wszystkie składniki połączą się ze sobą w gęstą masę. Następnie dodajemy masło. Mieszamy znowu, aż masło się rozpuści. Sos wlewamy do środka kruchych spodów* i wstawiamy ciasteczka na pół godziny do lodówki.
* przepis na końcu
Beza włoska
- 2 białka
- 150 g cukru
- 60 ml wody
Białka wbijamy do misy miksera. Ubijamy je na sztywną pianę. Zagotowujemy wodę, wsypujemy cukier i gotujemy aż syrop osiągnie temperaturę 118 stopni. Gotowy syrop cukrowy wlewamy bardzo powoli do miski z ubitymi białkami – cienką strużką, żeby nie zważyć białek. Gdy wlejemy cały syrop do białek wyłączamy mikser i czekamy aż beza się schłodzi.
Wyjmujemy ciasteczka z lemon curd z lodówki, dekorujemy je bezą włoską z pomocą rękawa cukierniczego. Możemy także użyć palnika do creme brulee, by jeszcze bezę lekko opalić z wierzchu. Ładniej będzie wyglądać. Na wierzchu możemy zrobić jeszcze wgłębienie w bezie, by ułożyć w nim pół lyżeczki lemon curd.
Do tartaletek można wykorzystać także klasycznie ubite białka z cukrem i zrezygnować z opalania. Tak przygotowane także będą pyszne.
Kruche spody
- 225 g mąki pszennej
- 125 g zimnego masła
- 55 g cukru pudru
- 1 jajko
- szczypta soli
Mieszamy szybko wszystkie składniki, zagniatamy w kulę, foliujemy, chowamy na godzinę do lodówki. Piekarnik w tym czasie rozgrzewamy do 180 stopni, wyklejamy foremki cienko rozwałkowanym ciastem, robimy w cieście dziurki za pomocą widelca, by nie wybrzuszyło się w trakcie pieczenia i pieczemy do momentu aż nabiorą ładnej złocistej barwy – około 10-15 minut.
Przepis powstał we współpracy z marką biżuterii W.KRUK. Kruche ciastka z lemon curd i bezą włoską inspirowane są kolekcją Kwiatów Nocy czerpiącą z sycylijskich
darów natury oraz wzorów włoskiej majoliki.
Korzystasz z moich przepisów? Oznacz mnie na zdjęciu, będzie mi miło zajrzeć do Twojej kuchni.
Szukasz przepisów, rekomendacji i pomysłów, jak delektować się życiem?
Zajrzyj na moje profile społecznościowe.Nakarmiona Starecka to instagram, facebook i podcast „Z pełnymi ustami” do słuchania na Spotify, Tidal i Apple Podcasts.Życie jest za krótkie na złe jedzenie i warto je przeżyć z pełnymi ustami!