Podcasty
Co nowego?
Co nowego?
Jestem na Patronite!
Co to znaczy?
To znaczy, że możesz stać się moim patronem i zadeklarować chęć cyklicznego wspierania mnie wybraną przez siebie kwotą.
Jestem na Patronite!
To znaczy, że możesz stać się moim patronem i zadeklarować chęć cyklicznego wspierania mnie wybraną przez siebie kwotą.
Życie jest za krótkie na złe jedzenie
Natto: co to takiego i jak je jeść? (v)
Natto to sfermentowana soja o japońskim rodowodzie. Ziarna soi najpierw się dokładnie płucze, potem namacza na wiele godzin, a na koniec gotuje na parze. Po tych ceregielach przychodzi czas na...
Jabłka w karmelu
4 jabłka arkusz pergaminu do pieczenia 4 patyczki do szaszłyków 250 g cukru 1 łyżeczka czerwonego barwnika spożywczego 4 łyżki wody Jabłka myjemy, wyjmujemy z nich ogonki, osuszamy, nadziewamy na...
Migdałowa zupa z karpiem
Pomysł na ten przepis przyszedł mi do głowy podczas wizyt w Kazimierzu Dolnym. Jest tam, a przynajmniej mam nadzieję, że dalej działa, restauracja "U Fryzjera". Odwiedzałam ją regularnie, by...
Tteok-kkochi: ryżowe szaszłyki z Korei (v)
Szaszłyk z koreańskich ciastek ryżowych w sosie z oleju sezamowego i ketchupu. Ciastka ryżowe to właściwie kluski, ich angielska nazwa – rice cakes – jest trochę myląca. Mnie najba
Makaron chapaguri: danie z filmu Parasite (v)
Największy przebój kulinarny Korei Południowej ostatnich lat to połączenie dwóch zupek instant. Chapaguri to proste, sycące i pyszne danie. Powstaje z dwóch potraw instant: Chapagetti oraz Neoguri....
Bukareszt: nasz ślub za granicą
Po dekadzie randkowania, a de facto wspólnego mieszkania w konkubinacie, postanowiliśmy się wreszcie ochajtać. Z daleka jednak od naszych rodzin i znajomych, po cichaczu i w tajemnicy. Decyzję o...
Wegański Wiedeń: moje ulubione adresy
Roślinne jedzenie w samym sercu konserwatywnej Austrii? Przecież to miasto kotleciarzy! Wiedeń kojarzy się ze sznyclem, co nie oznacza wcale, że brakuje dla niego roślinnych alternatyw. Oto moje...
Steirereck w Wiedniu: najlepszy lancz w życiu
4 godziny, 33 talerze, a do tego 8 butelek wina. Z takim wynikiem zakończyłam lancz w Steirereck, najlepszej restauracji w Austrii, a siedemnastej na świecie (według rankingu "World's 50 Best...
Yuba rolls: sajgonki z sexy sojowego kożucha (v)
To "sexy" w tytule przepisu jest trochę żarcikiem. Z premedytacją zestawiam to słowo z innym - "kożuchem", bo ten może niektórych czytelników odstraszać. Niemniej yuba rzeczywiście kożuchem jest....