utworzone przez AKUadmin | sie 30, 2020 | Austria, Przewodniki
Roślinne jedzenie w samym sercu konserwatywnej Austrii? Przecież to miasto kotleciarzy! Wiedeń kojarzy się ze sznyclem, co nie oznacza wcale, że brakuje dla niego roślinnych alternatyw. Oto moje ulubione i sprawdzone adresy. Pełne warzyw i niespodzianek, których na...
utworzone przez AKUadmin | sie 27, 2020 | Austria, Przewodniki
4 godziny, 33 talerze, a do tego 8 butelek wina. Z takim wynikiem zakończyłam lancz w Steirereck, najlepszej restauracji w Austrii, a siedemnastej na świecie (według rankingu „World’s 50 Best Restaurants”). Miejsce wyróżnione jest także 2 gwiazdkami...
utworzone przez AKUadmin | sie 22, 2020 | Przepisy
To „sexy” w tytule przepisu jest trochę żarcikiem. Z premedytacją zestawiam to słowo z innym – „kożuchem”, bo ten może niektórych czytelników odstraszać. Niemniej yuba rzeczywiście kożuchem jest. Pojawia się na powierzchni niemleka...
utworzone przez AKUadmin | lip 27, 2020 | Przepisy
Tofucznica to roślinna wersja jajecznicy – zamiast jajek używa się tofu. Na tyle dobrze udaje kurzy produkt, że dobrych parę lat temu przebojem zdobyła popularność na całym świecie. Wszyscy wiedzą, że cały jej sekret tkwi w dwóch kluczowych dodatkach:...
utworzone przez AKUadmin | lip 25, 2020 | Przepisy
Przepis inspirowany wycieczką do kalafiorowego bistro Miznon i sezonem na głąby. Zwiedzałam Wiedeń, miasto kotleciarzy, gdzie na co dzień jada się ulubione mięsne dania cesarza Franciszka Józefa – Tafelspitz i Wiener Schnitzel – jak również kontynuuje inne habsburskie...
utworzone przez AKUadmin | lip 9, 2020 | Przepisy
Idealne danie na lato. Sycący bób, makaron i pesto z liści rzodkiewki. To ostatnie jest wręcz neonowo zielone, pachnie łąką i smakuje jak połączenie chrzanu z rukolą. Słowem: ma charakter! Liście rzodkiewki? Tak! Nie wyrzucajcie liści rzodkiewki, bo mają podobne...
utworzone przez AKUadmin | cze 24, 2020 | Przepisy
Bułkę z bananem jadł już Adam Małysz. Nikt nie zrobił dla tego połączenia węglowodanów więcej niż nasz zasłużony skoczek. Nie mam zamiaru z nim konkurować, ale dodam do tego połączenia coś, co wypięłoby go z butów. Narciarskich również. Banan to źródło szczęścia,...
utworzone przez AKUadmin | cze 22, 2020 | Przepisy
O walorach kalarepki pisałam już we wcześniejszym przepisie na słoneczny krem z kalarepki. Kalarepa w sezonie, kiedy jest świeża, seledynowo-zielona, jest kusząco wiosenna. Można ją chrupać na surowo, wmieszać w kolorową sałatkę, lub zmiksować na zupę krem jak w moim...
utworzone przez AKUadmin | cze 20, 2020 | Blog, KOREA PŁD, Przewodniki
Wycisz się, uspokój i oczyść umysł. Skup się na oddechu i uwolnij myśli. Bądź tu i teraz. Do kuchni czcigodnej Jeong Kwan prowadzi długa droga. Najpierw wpadniesz w objęcia soczystej zieleni, do której lepi się gęsta mgła. Pójdziesz w górę rzeki, a potem ją...
utworzone przez AKUadmin | cze 19, 2020 | Przepisy
Mała wariacja na temat wcześniejszego przepisu na wiosenny krem z kalarepki. Jest tak słoneczny i pełen słodyczy, że budzi skojarzenia z… mango. Hm. Może przez ten kolor? Struktura kremu także kusi, by użyć zupy jako sosu. Pomyślałam więc, że dorzucę do niego...
utworzone przez AKUadmin | cze 17, 2020 | Przepisy
Zaczął się sezon na krem z kalarepki! Ta zielona przysadzista bulwa z rodziny kapustnych to prawdziwa krynica zdrowia. Podobnie jak cała jej rodzina tak i kalarepka może się pochwalić antyrakowym działaniem. Ma też sporo witamin: A, B, C, E, K. Jak słusznie zauważyła...
utworzone przez AKUadmin | cze 11, 2020 | Przepisy
Congee to kwintesencja równowagi. Jeśli czujecie, że Wasze ciało jej potrzebuje, zmagacie się z kłopotami żołądkowymi, męczy Was niestrawność, to danie dla Was. Polecam congee szczególnie na śniadanie. Rozgrzewa ciało po śnie i syci na długo. To idealne śniadanie dla...
utworzone przez AKUadmin | cze 2, 2020 | KOREA PŁD, Przewodniki
Temple stay to coraz popularniejsza forma turystyki w Korei. Skorzystałam z niej podczas pobytu na Jeju – mieszkałam, modliłam się i jadłam razem z buddyjskimi mnichami. W Korei Południowej znajduje się około 200 miejsc przeznaczonych do tzw. temple stay. To...
utworzone przez AKUadmin | maj 31, 2020 | KOREA PŁD, Przewodniki
Ile lodówek ma koreańska Kowalska? Przynajmniej kilka. Jedną główną, a pozostałe do przechowywania kimchi, które nie dość, że jest zdrowe to jeszcze leczy kaca. Mam koreańską łączniczkę. Nazywa się Yeunsu, jest o połowę niższa ode mnie, na dłoniach ma wytatuowaną...
utworzone przez AKUadmin | maj 25, 2020 | Przepisy
Piękne i smaczne. Kwiaty cukinii. Zerwijcie ich trochę i pędźcie do kuchni. Oto dwa proste przepisy. Tarta z żeńskimi kwiatami cukinii 6/8 porcji, czas przygotowania: ok 2 godzin Ciasto: 250 g mąki 170 g zimnego masła 60 g wody 1 łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli...
utworzone przez AKUadmin | kwi 26, 2020 | Przepisy
Odkąd Stary co drugi dzień piecze chleb – mamy w domu suchary. Zbierają się piętki i niedojedzone kromeczki. Chowam je skrzętnie do płóciennego woreczka, a potem przerabiam na różne dania. Nie potrafię wyrzucić chleba. Na szczęście są smakowite przepisy, w...
utworzone przez AKUadmin | kwi 14, 2020 | Blog
Tęsknicie za azjatyckimi potrawami, których smak zachwycił Was podczas egzotycznych podróży? A może trafiliście na ciekawy przepis zawierający nietypowe składniki? Dziś nawet najbardziej orientalne danie można przygotować we własnej kuchni. Potrzebne będą tylko...
utworzone przez AKUadmin | kwi 10, 2020 | Blog
Zapomnijcie o kolejkach w supermarketach i zwykłej przemysłowej białej mące. W Polsce działa jeszcze trochę małych rodzinnych młynów, które sprzedają wysokiej jakości mąkę przez internet. Sporo z nich mieli ekologiczne ziarna tradycyjnymi metodami. Chleb upieczony na...
utworzone przez AKUadmin | kwi 4, 2020 | Przepisy
Zwykła biała fasola, a tyle możliwości. Świetnie wypada jako dodatek, ale jest na tyle atrakcyjna, że powinna stanowić główny składnik potraw. Oto bardzo proste i tanie przepisy, które powstały w czasie kwarantanny na bazie zaledwie paru składników. Wzięły się z...
utworzone przez AKUadmin | mar 10, 2020 | Przewodniki, WLK. BRYTANIA
Londynu nie da się przejeść, zawsze jest coś nowego do spróbowania. Za każdym razem, kiedy tu jestem, staram się z ciekawości zajrzeć do restauracji z listy najlepszych według National Restaurant Awards czy londyńskich oddziałów Eater i Time Out. Lista poniżej to...
Strona 9 z 20<<<...8910...20...>>>