utworzone przez AKUadmin | wrz 7, 2024 | Przepisy
To nie są ryżowe kleiki, które pamiętacie z dzieciństwa. „Congee” i „juk” to dania dla dorosłych. Prosto z egzotycznej Azji, a dokładniej z Chin i Korei. Odkryłam je, kiedy zaczęły się moje kłopoty z żołądkiem. Był tak przemęczony, że zupełnie zwariował. Lekarze...
utworzone przez AKUadmin | wrz 3, 2024 | Przepisy
Jestem od niej uzależniona. Przepis na sunomono czyli japońską sałatkę z ogórków to jeden z lepszych suwenirów, jaki przywiozłam z Tokio. Był moment, że jadałam ją codziennie. Teraz wolę poczekać na nasze przyjemnie chrupiące i orzeźwiające ogórki gruntowe. Są idealne...
utworzone przez AKUadmin | wrz 2, 2024 | Przepisy
Gęsty i bardzo cytrynowy lemon curd oraz lekka beza włoska zamknięte w małych kruchych ciasteczkach. Słonecznych i do chrupnięcia na raz. Tak mogłyby smakować i wyglądać niekończące się sycylijskie wakacje. To przepis na piękne lato na stole, bez względu na pogodę za...
utworzone przez basia | wrz 2, 2024 | Przewodniki
Uwielbiam Kraków. Zachwycił mnie już w liceum, podczas jakiejś pierwszej wycieczki szkolnej, czyli zdecydowanie wcześniej niż zajęłam się pisaniem o jedzeniu i jedzeniem zawodowo. Zawsze imponował prężnie działającą pełną fantazji i autorskich pomysłów gastronomią....
utworzone przez AKUadmin | wrz 1, 2024 | Przepisy
Najsłodszy początek jesieni jaki można sobie wyobrazić i najprostszy pomysł na szybki deser. Gorące ciasto można podać z lodami, będzie jeszcze bardziej smakowite. Cobbler ze śliwkami 6 porcji, potrzebna będzie forma do tarty 26-28 cm Farsz 1 kg śliwek 1 łyżka miodu...
utworzone przez AKUadmin | sie 30, 2024 | Przepisy
Spytałam niedawno moich czytelników o ich ulubiony przepis z pomidorami. W pomidorowym sezonie wygrywa jak zawsze prostota. Chcemy cieszyć się ich soczystą pełnią dojrzałego w słońcu smaku dlatego wiele nam nie potrzeba. Odrobina soli, szczypta pieprzu, kapka oliwy. W...
utworzone przez basia | sie 27, 2024 | Przepisy
Moje serce jest z ziemniaka, ciągnie mnie do najprostszych przepisów. Taki jest ten ziemniaczany krem, który wygląda i smakuje jednak jakby luksusowo. Doprawiam go pieczonym czosnkiem, polskim złotem pieczarkowym i odrobiną kremowego camemberta. Tylko tyle i aż tyle –...
utworzone przez AKUadmin | sie 24, 2024 | Przepisy
Uwielbiam połączenie brzoskwiń i pomidorów. Ten duet to dla mnie symbol smaku późnego dojrzałego w słońcu lata. Słodki i soczysty, ale doprawiony z fantazją. Od jakiegoś czasu sałatkę z owoców doprawiam odrobiną egzotyki. Poza dodatkiem klasycznym – oliwy i octu...
utworzone przez AKUadmin | sie 22, 2024 | Przepisy
Pod koniec maja posadziłam dynię w moim warzywniku na Podlasiu. Sadzonki przywiozła Asia Żytkowska z Po Prostu Posadź, specjalistka od uprawy warzyw w każdych warunkach. Przywiozła ze sobą różne ciekawe rośliny takie jak bakłażan czy ostre papryczki. Jedne i drugie...
utworzone przez AKUadmin | sie 22, 2024 | Przewodniki
Piękne i urokliwe Wilno! Aż wstyd się przyznać, że chociaż położone tak blisko Polski, a jeszcze bliższe naszym sentymentom, zakorzenione tak mocno w naszej kulturze i historii, odwiedziłam dopiero pierwszy raz w życiu… Pretekst był oczywiście kulinarny! W tym...
utworzone przez AKUadmin | sie 12, 2024 | Przepisy
Najbardziej romantyczny produkt w kuchni? Kwiaty! Czy warzywa mają kwiaty? Tak, chociaż nie wszystkie tak smaczne i eleganckie jak cukinia. Wyglądają jak wielkie słoneczne dzwonki. Mają podłużny kształt i długie płatki, a zatem całkiem spory kulinarny potencjał. Na...
utworzone przez AKUadmin | sie 2, 2024 | Przepisy
Kocham gorący, płynący, rozpuszczający się ser. Ten krótki moment jego rozpłynięcia się w konturze. Chwilę przedtem nic nie zapowiada tej metamorfozy, chwilę później zaś w serze pojawia się opamiętanie, szybki powrót do tego, co jest normą, co bezpieczne jak i nudne....
utworzone przez AKUadmin | lip 24, 2024 | Przepisy
Babciny klasyk ale w wydaniu wyrafinowanym. Babcine są naleśniki, mięciutkie, maślane i puszyste, a także typowy twarogowy środek. Poszalejmy jednak z dodatkami, które sprawią, że naleśniki będą smakować jak w najlepszej restauracji. Pomyślcie o brzoskwiniach,...
utworzone przez AKUadmin | lip 21, 2024 | Przepisy
Doczekałam się warzywnika, a w nim dużych plonów, w tym paru kilogramów ogórków gruntowych. „Sezon ogórkowy” nabrał nowego znaczenia. Lipiec w ogrodzie, a także warzywniku, to teraz czas wypełniony pracą. Najlepszym sposobem na przerobienie takiego obfitego plonu jest...
utworzone przez AKUadmin | lip 20, 2024 | Przepisy
To jest przepis, za przeproszeniem, „wiralowy”. Dopadł mnie znienacka, wyświetlił się bez uprzedzenia, chociaż na pewno wcześniej podsłuchiwał, jak mówiłam, że papryka wreszcie za 5 zł, więc jem ją nawet trzy razy dziennie. Chciałam to mam. Pomidory,...
utworzone przez AKUadmin | lip 5, 2024 | Przepisy
Leniwe na śniadanie, leniwe na obiad, leniwe na deser! Zjedz je kiedy chcesz i zaszalej. Przez cały rok możesz jeść leniwe z maselkiem, cynamonem, karmelizowanym jałbkiem, orzechami, miodem, bułką tartą i innymi ulubionymi dodatkami. Ale taka okazja trafia się tylko...
utworzone przez basia | maj 14, 2024 | Przepisy
Zdrowsza i lżejsza wersja sajgonek – bez smażenia i gotowania. Wystarczy zawinąć ulubione składniki w namoczony wcześniej w wodzie papier ryżowy. To bardzo proste! Spring rollsy można zjadać jako przekąskę albo pełnoprawne danie. To także super posiłek do zabrania ze...
utworzone przez basia | kwi 19, 2024 | Przepisy
Prosty i tani przepis – jak cebulowy deal – ale wbrew pozorom szalenie elegancki. Wystarczy upiec cebulę, a potem ją zmiksować. Surowa cebula dla niektórych jest zbyt intensywna, ale już ta pieczona traci na charakterze i przepełniona jest subtelną aromatyczną...
utworzone przez basia | kwi 14, 2024 | Przepisy
Najmodniejsze śniadanie w Tokio i najbardziej obłoczne: japoński omlet grzybek! Zjadłam i przepadłam. Fluffy japanese pancake robi furorę w internecie i teraz już wiem dlaczego. Nie musicie wcale lecieć do Tokio, by go spróbować. Taką słodką chmurkę można sobie zrobić...
utworzone przez basia | mar 11, 2024 | Przepisy
Pierwszy ramen w Tokio można było zjeść już ponad sto lat temu. Z początku ramen nazywany był chińskimi kluskami (shina noodles). Jego dzisiejsza nazwa „ramen” dalej odnosi się do samego makaronu a nie całego dania. Japończycy wcześniej jadali głównie...
Strona 2 z 20<123...20...>>>