Sokotra – blisko na wschód

Sokotra – blisko na wschód

Bliski Wschód w Warszawie sponsoruje literka „s”. Spójrzcie tylko. Mamy turecką Sofrę i syryjską Sirianę. Sokotra, o której dzisiaj będzie mowa, jest z Jemenu. Można się pogubić, albo przy okazji poćwiczyć geografię. Globus przyda...
Na Lato – pizza o północy

Na Lato – pizza o północy

Klub Na Lato otworzył kuchnię. Szefuje jej młody, zdolny kucharz z dużym doświadczeniem – Michał „Magiel” Myszkiewicz. Wpadnijcie spróbować jego pizzy, zalec na leżaku i posłuchać muzyki. Wpadajcie regularnie, bo Magiel...
Mała Gruzja – siorbanie pod podłogą

Mała Gruzja – siorbanie pod podłogą

To miał być wpis o Masz Gulasz, który zyskał ostatnio dochodzącą kucharkę wraz z gruzińską wkładką w menu. Gościnne występy kuchni gruzińskiej na ulicy Pięknej miały być owocem przyjaźni rozkwitłej na planie „Kuchennych...
Koktajl z natki pietruszki, kiwi i mięty

Koktajl z natki pietruszki, kiwi i mięty

Odtruwa wątrobę i skórę. Oczyszcza mięśnie narządów płciowych i układu moczowego, pobudza krążenie krwi, zwiększa ukrwienie skóry. Nasila doznania seksualne, popęd płciowy, przyśpiesza osiągnięcie orgazmu. Koktajl z pietruszki! (Więcej o niej tu)....
Zupa z pokrzywy z pastą miso

Zupa z pokrzywy z pastą miso

Najlepszy czas na pokrzywę to maj. Jest wtedy świeża, młodziutka i pełna dobroczynnych dla nas walorów. Pokrzywa wzmocni nam włosy, oczyści krew, podniesie odporność, zwiększy liczbę czerwonych krwinek. Jeść, nie bać się, Oto mój pomysł...
5 powodów, by zjeść Mediolan

5 powodów, by zjeść Mediolan

1. PECK. Miasto będące w wielkiej czwórce fashion weeków musi mieć luksusowe delikatesy. Do Pecku można wchodzić nawet z psem. Na widok najlepszych włoskich mięs i wędlin, podobnie jak czworonogom, pocieknie wam ślinka. Tym bardziej,...
Prosta frittata z kuminem i kolendrą

Prosta frittata z kuminem i kolendrą

Składniki  6 ziemniaków 1 cebula 5 ząbków czosnku 2 łyżeczki nasion kuminu pół łyżeczki kminku garść młodych liści szpinaku 5 jajek oliwa pęczek kolendry sól morska, grubo mielony pieprz Akcja Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy drobno posiekaną cebulę...
Winosfera – na grasice i wino

Winosfera – na grasice i wino

Winosfera wygląda jakoś znajomo. Wino na paletach jak u Mielżyńskiego, surowa, industrialna ogromna przestrzeń jak w Warszawie Wschodniej Mateusza Gesslera, a nawet hasło przewodnie miejsca – Where Wine Meets Culture – pobrzmiewa inspiracją...
SAM nie tylko po pieczywo

SAM nie tylko po pieczywo

Jak nazwać kawiarnię, sklep i piekarnię w jednym? SAM! Kameralny Kompleks Gastronomiczny – to propozycja Joli i Małgosi, dwóch fantastycznych kobiet. O zaletach tego miejsca pisałam już tu. Dziś częściej niż do kawiarni wpadam...
InAzia – orient odświeżony

InAzia – orient odświeżony

Mój ulubiony azjatycki lokal Oriental poszedł na zasłużoną emeryturę. Zastąpiła go InAzia, dziarska, tajska pannica prowadzona z fantazją przez szefa kuchni Marcina Sasina.  O sentymencie do lokalu Oriental pisałam już tu. Ucieszyły...
Sopot – śledź od Gesslera

Sopot – śledź od Gesslera

W Sopocie ryb na talerzu się nie widuje*. Znaleźć dobrą, polską kuchnię jest równie trudno, co bursztyny na plaży. W modnym kurorcie nad Bałtykiem restauracjami od kuchni rządzą emigranci. Lekko skołowani morską bryzą Tajowie...
Nieatrakcyjne jajo od szczęśliwej kury

Nieatrakcyjne jajo od szczęśliwej kury

Nasz mózg utrudnia nam zdrowe wybory konsumenckie! Kręcą go produkty okazałe i nasycone kolorem – postrzega je jako smaczniejsze. Z tych przyczyn właśnie, wolimy pięknie pachnące owocami (a właściwie ich sztucznymi aromatami) przemysłowe...
Krowarzywa i Cafe Tygrys – wegańska menażeria

Krowarzywa i Cafe Tygrys – wegańska menażeria

Warszawscy weganie tak kochają zwierzęta, że prócz tego, że ich nie jedzą, postanowili zrobić z nich patronów swoich kulinarnych przybytków. Najpierw oswoili tygrysa i wcisnęli go w mały ciasny zakątek ulicy Chmielnej,...
Mąka i woda – uczymy się włoskiego

Mąka i woda – uczymy się włoskiego

– Czuje się zawstydzony – wyszeptał nad świecącym ostro jak alpejskie słońce gigantycznym raviolo con uovo Kuchcik. Tymczasem Dj Glasse spokojnie i metodycznie kręcił przed nami pizze bianca, przy wejściu ustawiała się wygłodniała kolejka...
Kraken rum bar – port na Poznańskiej

Kraken rum bar – port na Poznańskiej

Jeśli gdzieś warto teraz przycumować łajbę, to przy ulicy Poznańskiej, w Kraken rum bar. Tu, jak w najlepszym porcie, dzieje się najwięcej. Okolica oferuje nieomal wszystkie formy kulinarnej rozrywki, od fine diningu po plebejskie uciesze....
Starecka na kaszy i wodorostach

Starecka na kaszy i wodorostach

Dopadła mnie choroba zawodowa. Bo jak inaczej nazwać problemy z żołądkiem u dziennikarki kulinarnej? Lancze, brancze, tu siekany kotlet, tam owoce morza, a za rogiem szpik i jądra wołowe. To się musiało skończyć bólami...
Lotos – sentymentalny smak przeszłości

Lotos – sentymentalny smak przeszłości

Mieszkać w Warszawie i nie napić się w Lotosie to jak nigdy nie odkryć historii tego miasta pisanej na serwetkach przy śledziu i wódce. Lotos to jeden z nielicznych reliktów PRL-owskiej gastronomii, które odnalazły się...
Sofra – Turcja last minut

Sofra – Turcja last minut

Wycieczki dla wygodnych. Dla tych, którzy nie mają czasu ani energii, by zaplanować sobie wakacje, by posiedzieć nad przewodnikami, popytać znajomych o ciekawe miejsca warte odwiedzenia, by samemu zarezerwować hotel, złapać stopa,...
Veg Deli – przystań bezmięsnych dań

Veg Deli – przystań bezmięsnych dań

Na otwarcie VEG DELI czekało całe miasto spragnione ciekawej kuchni wegetariańskiej. Joanna Szachowska-Tarkowska w duecie ze swą córą Dianą już dużo wcześniej podsycała apetyt na nowe miejsce. Głównie za sprawą marki GOOD MOOD FOOD,...
Warszawa wschodnia – dajcie mi tuk!

Warszawa wschodnia – dajcie mi tuk!

Ten wpis będzie jedynie na zaostrzenie apetytu. Tak jak moja pierwsza wizyta w Warszawie Wschodniej jedynie pogłębiła ciekawość tego miejsca. Na razie wiem jedno – Aleksander Baron i jego Solec 44 ma poważnego konkurenta...

Pin It on Pinterest