- 6 ziemniaków
- 1 cebula
- 5 ząbków czosnku
- 2 łyżeczki nasion kuminu
- pół łyżeczki kminku
- garść młodych liści szpinaku
- 5 jajek
- oliwa
- pęczek kolendry
- sól morska, grubo mielony pieprz
Akcja
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy drobno posiekaną cebulę i pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Dusimy do miękkości na małym ogniu. Dolewamy 3 łyżki oliwy, dodajemy pokrojone w cienkie plasterki ziemniaki, kumin i kminek. Przykrywamy przykrywką. Na średnim ogniu dusimy przez 15 minut, co jakiś czas mieszając. Sprawdzamy czy ziemniaki są gotowe wybierając najgrubszy plaster i próbując. Łyżką cedzakową wyjmujemy ziemniaki do miski, dodajemy kolendrę, szpinak, soli, pieprzymy. W drugiej miseczce rozkłócamy jajka. Dolewamy je do ziemniaków i reszty, mieszamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wlewamy masę i smażymy pod przykrywką na małym ogniu. Po 10 minutach powinno się już ściąć jajko na wierzchu, wtedy zdejmujemy patelnię z palnika i przekładamy ją do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 5 minut. Gotowe! Najlepiej smakuje wystudzone.