utworzone przez AKUadmin | sty 22, 2019 | Przepisy
Kremowa, łagodna, o orzechowym posmaku – zupa z suszonego bobu i kopru włoskiego z dodatkiem oliwy. Odkryłam ją podczas naszej ostatniej sycylijskiej wyprawy, o której możecie przeczytać TUTAJ. Kuchnia włoska nie kojarzyła...
utworzone przez AKUadmin | gru 19, 2018 | Alpy, Przewodniki, WŁOCHY
Szczyt na wysokości 2275 metrów, 116 kilometrów najdłuższych i najbardziej stromych we Włoszech tras i 31 wyciągów. Narciarski raj! Kronplatz: jeden z najnowocześniejszych i najbardziej znanych ośrodków narciarskich na świecie....
utworzone przez AKUadmin | gru 15, 2018 | Recenzje
Człowiek albo małpa, a może coś pomiędzy. Nie wiadomo. Yeti wciąż jest obiektem intensywnych badań kryptozoologii, pseudonauki analizującej mity i legendy dotyczące kryptozwierząt. Jak twierdzą niektórzy, człowiek śniegu pojawia się i znika...
utworzone przez AKUadmin | gru 10, 2018 | Blog
Najlepsze kawy i herbaty oraz multum akcesoriów do ich parzenia. Wpadajcie do CoffeeDesk na ciacho i przedświąteczne zakupy. Muminki czekają. Skręca mi brzuch na myśl, że piłam kiedyś kawę rozpuszczalską. Zalewałam...
utworzone przez AKUadmin | lis 5, 2018 | Blog
W stołecznych sklepach można już dostać koreańskie kopytka, suszony makaron z batatów czy wiele rodzajów suszonych wodorostów. Dla każdego wielbiciela kultury koreańskiej takie wydarzenia jak Korean Film Festival to nie lada gradka. Właśnie zakończyła się czwarta...
utworzone przez AKUadmin | paź 30, 2018 | Przewodniki, Serbia
Jak pachnie stolica Serbii? Grillowanym mięsem i testosteronem z siłowni. Wsiąkłam w Belgrad jak wcześniej w Bukareszt. Ślubu co prawda z tym miastem nie wezmę, bo musiałabym się wcześniej rozwieść...
utworzone przez AKUadmin | paź 21, 2018 | Recenzje
California maki, futomaki oraz nigiri tylko z roślin. Takiej cukinii w tempurze zawiniętej w kosmicznie zdrowy ryż jeszcze nie jadłam. To było trzy lata temu, kiedy Szczęśliwa Krowa uznała wegańskie sushi podawane w Edamame...
utworzone przez AKUadmin | paź 4, 2018 | Przewodniki, tajlandia
Na warsztatach u pani Tam przygotujecie najpopularniejsze dania kuchni tajskiej: sałatkę z papai i mango sticky rice. „Good morning, good morning!” – przeraźliwy dźwięk rozlega się za plecami. Tajki mają dość piskliwe głosy, ale ten jest...
utworzone przez AKUadmin | paź 1, 2018 | Przewodniki, tajlandia
Dawna stolica Tajlandii, Ayutthaya, to nie tylko ruiny. Tu wciąż jada się słynne olbrzymie krewetki słodkowodne. Do dawnej stolicy Tajlandii jest jakieś kilkadziesiąt kilometrów drogi z Bangkoku. Ayutthaya powstała w 1351 roku...
utworzone przez AKUadmin | wrz 30, 2018 | Recenzje
Tłumy rozchwytują chlebek puri, chaczapuri, chinkali i gruzińskie croissanty. Sporo się zmieniło w okolicach Hal Mirowskich. Tłum kupujących jakby ten sam, ale coś tam ukrywa pod nosem, w dłoniach miętosi zatłuszczone papierowe torebki,...
utworzone przez AKUadmin | sie 20, 2018 | Bułgaria, Przewodniki
Po bajkową ceramikę, zielone sery, śliwkową rakiję i pstrągi z patelni z widokiem na górskie szczyty Bułgarii. Z Sofii to zaledwie dwie godziny jazdy samochodem. Przy okazji zwiedzania stolicy kraju warto więc parę dni...
utworzone przez AKUadmin | sie 6, 2018 | Przepisy
Rolki ryżu z kimchi zawinięte w chrupiące wodorosty z dodatkiem wasabi. Koreańskie sushi czyli gimbap – idealne na piknik i na lunch do pracy. Jeden z najsłynniejszych bazarów w stolicy Korei Południowej: Gwangjang...
utworzone przez AKUadmin | sie 1, 2018 | POLSKA, Przewodniki
Piękne, zielone miasto, pełne modernistycznych i secesyjnych zabytków, najlepiej zwiedzać rowerem. Są parki, w których można odsapnąć, są też ciekawe kawiarnie i restauracje, gdzie można spróbować zarówno śląskich, jak i autorskich...
utworzone przez AKUadmin | lip 24, 2018 | KOREA PŁD, Przewodniki
Placki z fasoli i owoców morza, kaszanka z makaronem sojowym i koreańskie kopytka. Zdradzam moich 12 ulubionych ulicznych przysmaków w Seulu. Każda podróż drenuje portfel, ale stolica Korei Południowej nie jest...
utworzone przez AKUadmin | cze 28, 2018 | Recenzje
W działającym za jej ścianą Supperlardo można zjeść i kupić na wynos robione na miejscu najwyższej jakości pieczywo i wędliny. Wino i woda, chleb i kawa, chleb i wino, woda i woda. Sporo było już tych duetów,...
utworzone przez AKUadmin | cze 13, 2018 | Przewodniki, WŁOCHY
Neapol ma swoją pizzę, Florencja flaczki lampredotto, a Sycylia? Na jednej potrawie się nie skończy, bo to prawdziwa stolica ulicznego jedzenia. Włosi są w tej dziedzinie niezrównani. Nikt tak jak oni nie opanował...
utworzone przez AKUadmin | maj 29, 2018 | Przewodniki, WŁOCHY
Praktyczny ranking miejsc, które trzeba zobaczyć, oraz tych, które śmiało można ominąć. Wyspa migdałów, ricotty, dzikiego kopru, pistacji, czerwonych pomarańczy i słodkich pomidorów pachino. Kuchnia Sycylii jest bardzo różnorodna i znacznie różni się...
utworzone przez AKUadmin | maj 16, 2018 | Przepisy
Pasta con gamberi e pesto di pistacchi – sycylijski klasyk kochany przez kobiety. Wszystkie, które odwiedziły kiedykolwiek Sycylię, przed wyjazdem na wyspę radziły mi w pierwszej kolejności spróbować właśnie tego dania. Na jednym...
utworzone przez AKUadmin | maj 10, 2018 | Przepisy
Bardzo dobrze pamiętam nasz pobyt w Palermo. Mieszkaliśmy w pięknej, starej kamienicy z zielonymi okiennicami, dużą kuchnią i przylegającym do niej patio. Targ Ballarò był na wyciągnięcie ręki, kupowaliśmy zatem często świeże ryby i owoce...
utworzone przez AKUadmin | maj 3, 2018 | Przewodniki, WŁOCHY
Malutkie miasteczko, w którym żyje zaledwie 30 mieszkańców. Kameralne, turkusowe plaże i najlepsze słodycze na wyspie. W Scopello podobało mi się najbardziej. Poza sezonem w tej małej mieścinie mieszka zaledwie 30 osób –...
Strona 11 z 20<<<...101112...20...>>>