utworzone przez AKUadmin | paź 4, 2018 | Przewodniki, tajlandia
Na warsztatach u pani Tam przygotujecie najpopularniejsze dania kuchni tajskiej: sałatkę z papai i mango sticky rice. „Good morning, good morning!” – przeraźliwy dźwięk rozlega się za plecami. Tajki mają dość piskliwe głosy, ale ten jest wyjątkowo wrzaskliwy i chyba...
utworzone przez AKUadmin | paź 1, 2018 | Przewodniki, tajlandia
Dawna stolica Tajlandii, Ayutthaya, to nie tylko ruiny. Tu wciąż jada się słynne olbrzymie krewetki słodkowodne. Do dawnej stolicy Tajlandii jest jakieś kilkadziesiąt kilometrów drogi z Bangkoku. Ayutthaya powstała w 1351 roku i przez cztery wieki cieszyła się...
utworzone przez AKUadmin | wrz 30, 2018 | Recenzje
Tłumy rozchwytują chlebek puri, chaczapuri, chinkali i gruzińskie croissanty. Sporo się zmieniło w okolicach Hal Mirowskich. Tłum kupujących jakby ten sam, ale coś tam ukrywa pod nosem, w dłoniach miętosi zatłuszczone papierowe torebki, a wzrok ma rozgorączkowany. Im...
utworzone przez AKUadmin | sie 20, 2018 | Bułgaria, Przewodniki
Po bajkową ceramikę, zielone sery, śliwkową rakiję i pstrągi z patelni z widokiem na górskie szczyty Bułgarii. Z Sofii to zaledwie dwie godziny jazdy samochodem. Przy okazji zwiedzania stolicy kraju warto więc parę dni przeznaczyć na wypad w góry i poznanie ulubionej...
utworzone przez AKUadmin | sie 6, 2018 | Przepisy
Rolki ryżu z kimchi zawinięte w chrupiące wodorosty z dodatkiem wasabi. Koreańskie sushi czyli gimbap – idealne na piknik i na lunch do pracy. Jeden z najsłynniejszych bazarów w stolicy Korei Południowej: Gwangjang Market. Tu trzeba zamówić sporą porcję...
utworzone przez AKUadmin | sie 1, 2018 | POLSKA, Przewodniki
Piękne, zielone miasto, pełne modernistycznych i secesyjnych zabytków, najlepiej zwiedzać rowerem. Są parki, w których można odsapnąć, są też ciekawe kawiarnie i restauracje, gdzie można spróbować zarówno śląskich, jak i autorskich dań. Katowice, polska dolina...
utworzone przez AKUadmin | lip 24, 2018 | KOREA PŁD, Przewodniki
Placki z fasoli i owoców morza, kaszanka z makaronem sojowym i koreańskie kopytka. Zdradzam moich 12 ulubionych ulicznych przysmaków w Seulu. Każda podróż drenuje portfel, ale stolica Korei Południowej nie jest aż tak droga, jak mogłoby się wydawać. W najtańszej...
utworzone przez AKUadmin | cze 28, 2018 | Recenzje
W działającym za jej ścianą Supperlardo można zjeść i kupić na wynos robione na miejscu najwyższej jakości pieczywo i wędliny. Wino i woda, chleb i kawa, chleb i wino, woda i woda. Sporo było już tych duetów, ale nie wszystkie okazały się udane. Spośród nich Mąka i...
utworzone przez AKUadmin | cze 13, 2018 | Przewodniki, WŁOCHY
Neapol ma swoją pizzę, Florencja flaczki lampredotto, a Sycylia? Na jednej potrawie się nie skończy, bo to prawdziwa stolica ulicznego jedzenia. Włosi są w tej dziedzinie niezrównani. Nikt tak jak oni nie opanował sztuki jedzenia na ulicy. Uprawiają tę sztukę bez...
utworzone przez AKUadmin | maj 29, 2018 | Przewodniki, WŁOCHY
Praktyczny ranking miejsc, które trzeba zobaczyć, oraz tych, które śmiało można ominąć. Wyspa migdałów, ricotty, dzikiego kopru, pistacji, czerwonych pomarańczy i słodkich pomidorów pachino. Kuchnia Sycylii jest bardzo różnorodna i znacznie różni się od włoskiej...
utworzone przez AKUadmin | maj 16, 2018 | Przepisy
Pasta con gamberi e pesto di pistacchi – sycylijski klasyk kochany przez kobiety. Wszystkie, które odwiedziły kiedykolwiek Sycylię, przed wyjazdem na wyspę radziły mi w pierwszej kolejności spróbować właśnie tego dania. Na jednym talerzu spotykają się tu dary morza i...
utworzone przez AKUadmin | maj 10, 2018 | Przepisy
Bardzo dobrze pamiętam nasz pobyt w Palermo. Mieszkaliśmy w pięknej, starej kamienicy z zielonymi okiennicami, dużą kuchnią i przylegającym do niej patio. Targ Ballarò był na wyciągnięcie ręki, kupowaliśmy zatem często świeże ryby i owoce morza, kapary, z których...
utworzone przez AKUadmin | maj 3, 2018 | Przewodniki, WŁOCHY
Malutkie miasteczko, w którym żyje zaledwie 30 mieszkańców. Kameralne, turkusowe plaże i najlepsze słodycze na wyspie. W Scopello podobało mi się najbardziej. Poza sezonem w tej małej mieścinie mieszka zaledwie 30 osób – policzyć mieszkańców pomógł nam właściciel...
utworzone przez AKUadmin | maj 1, 2018 | KOREA PŁD, Przewodniki
Korea Południowa jest na mojej liście ulubionych destynacji. Można się zakochać zarówno w jej mieszkańcach, niezwykle serdecznych i entuzjastycznych, jak i obfitującej w ryby i owoce morza kuchni. Oto najciekawsze miejsca w Korei Płd pod względem krajobrazów, atrakcji...
utworzone przez AKUadmin | maj 1, 2018 | Blog
Przepis na podchmielonego kurczaka prosto z Food Blogger Fest. Za nami jedno z ważniejszych wydarzeń skierowanych do polskiej blogosfery kulinarnej – 21 kwietnia w Agorze odbyła się ósma edycja Food Blogger Fest. Konferencja co roku przyciąga paręset chcących...
utworzone przez AKUadmin | mar 26, 2018 | Przepisy
Słodkie, kwaśne, ostre i rozgrzewające jednocześnie. Bogate w smaku curry na bazie mleka kokosowego, pasty chili z dodatkiem krewetek i mango. Mango curry z krewetkami (na 3 osoby) 1 cebula 2 duże ząbki czosnku 4 liście limonki kaffir łyżka żółtej pasty curry łyżka...
utworzone przez AKUadmin | mar 24, 2018 | Przepisy
Przepis pochodzi z książki Food Pharmacy autorstwa Liny Nertby Aurell i Mii Clase . Ich „przeciwzapalny dip z kurkumy” jest pastą z samych poprawiających odporność bakteriobójczych składników. Efekt jest zaskakujący – to słodko-kwaśna pasta z...
utworzone przez AKUadmin | mar 20, 2018 | Przewodniki, SZWECJA
Słynne szwedzkie kiszone śledzie, czyli opowieść o tym, jak zdetonowałam wybuchową śmierdzącą konserwę w sztokholmskim parku. Poleciałam do Sztokholmu spróbować surströmming. Pretekstem do wycieczki był kolejny odcinek „Szkoły gotowania Stareckiej”, który...
utworzone przez AKUadmin | mar 11, 2018 | Przewodniki, SZWECJA
10 adresów, które musicie odwiedzić, jeśli chcecie smacznie zjeść i nie zbankrutować. Trafiłam do Sztokholmu w czasie potężnych opadów śniegu. Zatem w moich wspomnieniach to miasto jest jak z bajki – ciche, białe i nieco uśpione. Domyślam się, że w lecie może być...
utworzone przez AKUadmin | lut 24, 2018 | Alpy, Przewodniki, WŁOCHY
Zagniatanie ciasta z widokiem na panoramę Dolomitów. Tak można żyć. Christine Lageder jest zawsze uśmiechnięta, pachnie masłem i ma czym oddychać. Generalnie chce się ją zjeść. Bardziej apetycznej i motywującej do nauki nauczycielki mieć nie mogłam. A do tego jaka...
Strona 11 z 20<<<...101112...20...>>>