utworzone przez AKUadmin | lis 20, 2017 | Przewodniki, WIETNAM
Socjalistyczną Republikę Wietnamu co roku odwiedza około 7 tysięcy Polaków. Na stałe w Wietnamie mieszka około 300 naszych rodaków. Nie będziecie pierwsi ani ostatni, którzy przeżyją tu najlepsze lub najgorsze wakacje życia. Jeśli jednak chcecie mieć dobre...
utworzone przez AKUadmin | lis 16, 2017 | Przepisy
Jeden z symboli koreańskiej kuchni. Zbilansowane, zdrowe i smaczne danie, które zrobiło równie dużą karierę na świecie jak kimchi. Pani Woo Soon Deok od 30 lat robi bibimbap. To danie tak złożone, że faktycznie nie może się znudzić. Składa się z wielu...
utworzone przez AKUadmin | lis 12, 2017 | Blog
Otwarte są tylko te nastawione na weekendowego klienta: rodzinę z dziećmi. Niedziela w Warszawie. Pracownicy gwiazdkowych restauracji Atelier Amaro i Senses odsypiają dyżury w laboratorium fine dining. Od pracy odpoczywają też Nolita, Dyletanci, Bez Gwiazdek,...
utworzone przez AKUadmin | lis 2, 2017 | Przepisy
Bardzo prosty przepis na słodkawą i kojącą zupę z kalarepy i marchewki. Wstyd się przyznać, ale moja niechęć do kalarepy była podyktowana uprzedzeniem czysto klasowym. I to w zasadzie z winy Wojciecha Młynarskiego. To on, ustami zmysłowo mruczącej Hanny Banaszak,...
utworzone przez AKUadmin | paź 24, 2017 | Blog
Grecy, choć niewysocy i przy kości, żyją całkiem długo, warto więc przyjrzeć się ich diecie i ruszyć do sklepu po owoce, strączki, ryby, wino i anyżówkę. Ta ostatnia podkręci zarówno zabawę, jak i trawienie. Wielki urok greckiej kuchni polega na spontaniczności, luzie...
utworzone przez AKUadmin | paź 23, 2017 | Blog
Podsumowanie czterech miesięcy na frilansie: napisałam ponad trzydzieści tekstów, odwiedziłam sześć krajów, wzięłam ślub, rozpoczęłam kurs retoryki w Instytucie Badań Literackich i dostałam się do Polskiej Szkoły Reportażu. Dużo się działo! Odkąd zamknęłam za sobą...
utworzone przez AKUadmin | paź 19, 2017 | Grecja, Przewodniki
Lot do stolicy Grecji trwa trzy i pół godziny, potem wystarczy tylko pół godziny, by dotrzeć do portu. A stamtąd można ruszyć w rejs po greckich wyspach: Eginie, Hydrze i Poros. Blisko do stolicy, a jednak leniwie. W greckich portach czas płynie w rytmie GMT, czyli...
utworzone przez AKUadmin | paź 15, 2017 | Blog
Niektórzy jesienią wietrzą szafy: wyjmują z nich nienoszone ubrania i oddają je znajomym czy potrzebującym. Warto wtedy otworzyć również lodówkę i podzielić się jedzeniem, które prędzej czy później trafiłoby do kosza. Dwa, trzy razy do roku robię porządki w szafie....
utworzone przez AKUadmin | paź 13, 2017 | Przewodniki, RUMUNIA
W Bukareszcie króluje tradycyjne rumuńskie jedzenie. Rumuni lubią swoją mamałygę, flaki na maśle i mleku oraz wieprzowe kiełbaski. W stolicy jednak przybywa nowych, modnych miejsc dla młodych ludzi. Można wylegiwać się w hamaku w ogrodach ukrytych za zabytkowym...
utworzone przez AKUadmin | paź 6, 2017 | Blog
Jesienne nowości od Buchmanna nie tylko dla roślinożerców – także dla tych, którzy do tej pory traktowali warzywa jako dodatek do kotleta. Jeszcze do niedawna sama należałam do tej drugiej grupy, moja piramida pokarmowa przecież stała na głowie. Potrafiłam zjeść...
utworzone przez AKUadmin | wrz 23, 2017 | Recenzje
Tu mógłby wpadać na drinka Don Johnson w czasach serialu „Policjanci z Miami”. Detektyw w swoich pastelowych koszulkach, jedwabnych bomberkach i białych espadrylach idealnie pasowałby do inspirowanych latami 80. wnętrz Baru Pacyfik. Równie dobrze w złotym, sączącym...
utworzone przez AKUadmin | wrz 21, 2017 | Blog
Będą ramen, pastrami i kartacze. Nowe targowisko ma być integralną częścią Hali Mirowskiej – i miejscem spotkań z repertuarem kulturalnym. Do wybudowanej w 1901 roku i zapuszczanej przez lata Hali Gwardii wraca życie. Po działającym tu do niedawna niemrawo MarcPolu...
utworzone przez AKUadmin | sie 4, 2017 | HISZPANIA, Przewodniki
Kraj Basków, wspólnota autonomiczna na północy Hiszpanii, to od paru lat popularny cel wakacyjnych i weekendowych wycieczek. Do San Sebastián ściągają nie tylko zainteresowani tutejszą gastronomią szefowie kuchni, lecz także wielbiciele widoków i plażowania. Co...
utworzone przez AKUadmin | lip 19, 2017 | KOREA PŁD, Przewodniki
Uciekająca z talerza ośmiornica to jedna z najbardziej ryzykownych atrakcji kulinarnych Korei Południowej. Niektórzy próbę zjedzenia tego dania przypłacają życiem. Co to jest san-nakji? Koreańczycy kochają hoe – zjadane na surowo mięso ryb i owoców morza. Zabija się...
utworzone przez AKUadmin | lip 12, 2017 | Recenzje
Mokotowska przyzwyczaiła nas do pewnego rodzaju splendoru. To tu modni, dobrze zapowiadający się polscy projektanci przed pięćdziesiątką mają swoje butiki i tu walczy ostatnio o przetrwanie Przegryź, kultowa restauracja, w której przy barszczu spotykają się studenci i...
utworzone przez AKUadmin | lip 4, 2017 | Recenzje
W kuchni baskijskiej nie da się chodzić na skróty – szynka szwarcwaldzka z supermarketu nie zastąpi najlepszej dojrzewającej szynki na świecie, czyli jamón ibérico de bellota, podobnie jak policzki polskiego wieprza, choćby bardzo się starały i nadymały, nie zamienią...
utworzone przez AKUadmin | maj 26, 2017 | Recenzje
Po latach zmagania się z liczącymi food cost inwestorami Robert Trzópek, jeden z najzdolniejszych polskich szefów kuchni, dojrzał do otwarcia własnej restauracji. Bez inwestorów, białych obrusów, promocji, celebrytów i gwiazdek. Bez gwiazdek, choć z pewną dozą...
utworzone przez AKUadmin | kwi 7, 2017 | Recenzje
Juice Press People znalazło się w zestawieniu pięciu najbardziej instagramowych kawiarni w Warszawie według Harper’s Bazaar. Jednak to nie durny ranking jednego z najdłużej wydawanych i, wydawałoby się, mądrzejszych magazynów o modzie zainteresował mnie tym miejscem....
utworzone przez AKUadmin | mar 23, 2017 | Recenzje
„U nas wszystko za 39 złotych” – tak mogłyby się reklamować koreańskie restauracje w Warszawie. Ani składniki w daniach nie są egzotyczne, ani ich jakość nie jest specjalnie wysoka, by food cost wymuszał właśnie takie kwoty w menu. A jednak w tym przypadku ceny...
utworzone przez AKUadmin | mar 6, 2017 | Recenzje
Krem to nowy, elegancki dom schadzek, w którym zamiast morfiny serwuje się ser. Przy ulicy Śniadeckich działa nowe bistro znanego z kulinarnych dewiacji Francuza. Do tej pory deprawował dolny Mokotów, ukrywając się w malutkim Mônsieur Léon nieopodal Łazienek, dziś Luc...
Strona 12 z 19<<<...111213...>>>