Bibimbap koreańskiej szefowej kuchni Woo Soon Deok

Bibimbap koreańskiej szefowej kuchni Woo Soon Deok

Jeden z symboli koreańskiej kuchni. Zbilansowane, zdrowe i smaczne danie, które zrobiło równie dużą karierę na świecie jak kimchi.   Pani Woo Soon Deok od 30 lat robi bibimbap. To danie tak złożone, że faktycznie nie może się znudzić. Składa się z wielu...
W niedzielę w Warszawie nie zjemy w dobrej restauracji

W niedzielę w Warszawie nie zjemy w dobrej restauracji

Otwarte są tylko te nastawione na weekendowego klienta: rodzinę z dziećmi.   Niedziela w Warszawie. Pracownicy gwiazdkowych restauracji Atelier Amaro i Senses odsypiają dyżury w laboratorium fine dining. Od pracy odpoczywają też Nolita, Dyletanci, Bez Gwiazdek,...
Krem z kalarepy Agaty Wojdy

Krem z kalarepy Agaty Wojdy

Bardzo prosty przepis na słodkawą i kojącą zupę z kalarepy i marchewki. Wstyd się przyznać, ale moja niechęć do kalarepy była podyktowana uprzedzeniem czysto klasowym. I to w zasadzie z winy Wojciecha Młynarskiego. To on, ustami zmysłowo mruczącej Hanny Banaszak,...
Rzuciłam etat i co dalej?

Rzuciłam etat i co dalej?

Podsumowanie czterech miesięcy na frilansie: napisałam ponad trzydzieści tekstów, odwiedziłam sześć krajów, wzięłam ślub, rozpoczęłam kurs retoryki w Instytucie Badań Literackich i dostałam się do Polskiej Szkoły Reportażu. Dużo się działo! Odkąd zamknęłam za sobą...
Foodsharing: oddawaj, nie wyrzucaj

Foodsharing: oddawaj, nie wyrzucaj

Niektórzy jesienią wietrzą szafy: wyjmują z nich nienoszone ubrania i oddają je znajomym czy potrzebującym. Warto wtedy otworzyć również lodówkę i podzielić się jedzeniem, które prędzej czy później trafiłoby do kosza. Dwa, trzy razy do roku robię porządki w szafie....
Książki na zdrowie: Bowllove i Superfood

Książki na zdrowie: Bowllove i Superfood

Jesienne nowości od Buchmanna nie tylko dla roślinożerców – także dla tych, którzy do tej pory traktowali warzywa jako dodatek do kotleta.   Jeszcze do niedawna sama należałam do tej drugiej grupy, moja piramida pokarmowa przecież stała na głowie. Potrafiłam zjeść...
Bar Pacyfik – street food z jajami

Bar Pacyfik – street food z jajami

Tu mógłby wpadać na drinka Don Johnson w czasach serialu „Policjanci z Miami”. Detektyw w swoich pastelowych koszulkach, jedwabnych bomberkach i białych espadrylach idealnie pasowałby do inspirowanych latami 80. wnętrz Baru Pacyfik. Równie dobrze w złotym, sączącym...
Wkrótce otwarcie Hali Gwardii

Wkrótce otwarcie Hali Gwardii

Będą ramen, pastrami i kartacze. Nowe targowisko ma być integralną częścią Hali Mirowskiej – i miejscem spotkań z repertuarem kulturalnym.   Do wybudowanej w 1901 roku i zapuszczanej przez lata Hali Gwardii wraca życie. Po działającym tu do niedawna niemrawo MarcPolu...
San-nakji: hit czy kit?

San-nakji: hit czy kit?

Uciekająca z talerza ośmiornica to jedna z najbardziej ryzykownych atrakcji kulinarnych Korei Południowej. Niektórzy próbę zjedzenia tego dania przypłacają życiem. Co to jest san-nakji? Koreańczycy kochają hoe – zjadane na surowo mięso ryb i owoców morza. Zabija się...
Euskadi – Kraj Basków w Krakowie

Euskadi – Kraj Basków w Krakowie

W kuchni baskijskiej nie da się chodzić na skróty – szynka szwarcwaldzka z supermarketu nie zastąpi najlepszej dojrzewającej szynki na świecie, czyli jamón ibérico de bellota, podobnie jak policzki polskiego wieprza, choćby bardzo się starały i nadymały, nie zamienią...
Bez Gwiazdek – surowa kuchnia doprawiona kokieterią

Bez Gwiazdek – surowa kuchnia doprawiona kokieterią

Po latach zmagania się z liczącymi food cost inwestorami Robert Trzópek, jeden z najzdolniejszych polskich szefów kuchni, dojrzał do otwarcia własnej restauracji. Bez inwestorów, białych obrusów, promocji, celebrytów i gwiazdek. Bez gwiazdek, choć z pewną dozą...
Juice Press People – zdrowe i kolorowe kalorie

Juice Press People – zdrowe i kolorowe kalorie

Juice Press People znalazło się w zestawieniu pięciu najbardziej instagramowych kawiarni w Warszawie według Harper’s Bazaar. Jednak to nie durny ranking jednego z najdłużej wydawanych i, wydawałoby się, mądrzejszych magazynów o modzie zainteresował mnie tym miejscem....
KoreaTown – z Koreanką w koreańskiej restauracji

KoreaTown – z Koreanką w koreańskiej restauracji

„U nas wszystko za 39 złotych” – tak mogłyby się reklamować koreańskie restauracje w Warszawie. Ani składniki w daniach nie są egzotyczne, ani ich jakość nie jest specjalnie wysoka, by food cost wymuszał właśnie takie kwoty w menu. A jednak w tym przypadku ceny...
Krem – nowe francuskie bistro Mônsieur Léona

Krem – nowe francuskie bistro Mônsieur Léona

Krem to nowy, elegancki dom schadzek, w którym zamiast morfiny serwuje się ser. Przy ulicy Śniadeckich działa nowe bistro znanego z kulinarnych dewiacji Francuza. Do tej pory deprawował dolny Mokotów, ukrywając się w malutkim Mônsieur Léon nieopodal Łazienek, dziś Luc...

Pin It on Pinterest