Co nowego?
Co nowego?
Życie jest za krótkie na złe jedzenie
Prażony młody bób: lepszy od popcornu (v)
Młody bób skórkę ma miękką i niewinną. Nie bójcie się jej! Młody bób można zjadać w całości, szczególnie jeśli go wcześniej uprażycie. Od lat jadam go w ten sposób i szczerze mówiąc, nic mnie...
Pikantny chłodnik pomidorowy (v)
Słodki, orzeźwiający chłodnik doprawiony odrobiną chili. Kiedy robi się gorąco nie ma lepszego obiadu. Szczególnie, kiedy na bazarkach są już pełne smaku, bo dojrzałe w słońcu pomidory. Pomidory...
Papaya salad wersja bieda, czyli z kalarepy
Papaya salad wersja bieda na miarę naszych możliwości. Papaja jak na razie w Polsce nie rośnie, a ta, którą czasami można dostać w naszych sklepach, smakuje raczej kartonem. O wiele więcej smaku ma...
Piklowana kapusta z curry a la Ottolenghi
Kolejne szybkie i kolorowe pikle do zrobienia z zamkniętymi oczami. Tym razem w roli głównej nasza swojska kapusta. I przepis na marynatę zgapiony z książki Ottolenghiego (z ostatniej strony jego...
Szparagi z chili i smażoną cytryną (v)
Pomysł zgapiony trochę z kuchni chińskiej a trochę z kuchni... Yotama Ottolenghiego. Nieco dziwaczny może wydawać się ten mariaż inspiracji, bo przecież izraelsko-brytyjski szef kuchni, autor wielu...
Zazjatyzowane szparagi w paście miso z miętą i imbirem (v)
Kocham szparagi. Szczególnie zielone! Mogę je zjadać od razu na surowo, ale najbardziej lubię takie lekko obgotowane na parze. Poniżej znajdziecie fajny pomysł, jak dodać im azjatyckiego animuszu za...
Szybkie koreańskie pikle z rzodkiewek
Ten przepis to świetny pomysł na lekko zwiędnięte warzywa, które zostały gdzieś na dnie lodówki i marnieją w oczach. Zamiast czekać aż dokonają żywota, zróbcie szybko marynatę, wrzućcie do słoika...
Pomysł na niebanalne śniadanie: japońskie jajka na parze (chawanmushi)
Kolejny przepis na zazjatyzowane jaja i pomysł na nieco azjatyczne śniadanie. Były już jajka sadzone prosto z Tajlandii, czas więc udać się do Japonii po zgoła inne doświadczenia kulinarne. Tu...
Surówka z czerwonej kapusty (v)
Kocham czerwoną kapustę i dodaję ją do wszystkiego. Niedawno publikowałam przepis na zazjatyzowanego kolesława. To fajny miks świeżości, chrupiących kawałków czerwonej kapusty, podlany pysznym...