utworzone przez AKUadmin | kwi 22, 2025 | Przepisy
Kocham szparagi. Szczególnie zielone! Mogę je zjadać od razu na surowo, ale najbardziej lubię takie lekko obgotowane na parze. Poniżej znajdziecie fajny pomysł, jak dodać im azjatyckiego animuszu za pomocą japońskiej pasty miso....
utworzone przez AKUadmin | kwi 21, 2025 | Przepisy
Ekspresowe torciki z bakłażana – soczyste, pyszne i sycące. Mięsisty bakłażan lubi towarzystwo pomidorowego sosu i dodatek dwóch rodzajów sera, mozzarelli i parmezanu. To doskonały pomysł na bezmięsny obiad czy kolację,...
utworzone przez AKUadmin | kwi 16, 2025 | Przepisy
Pomysł zgapiony trochę z kuchni chińskiej a trochę z kuchni… Yotama Ottolenghiego. Nieco dziwaczny może wydawać się ten mariaż inspiracji, bo przecież izraelsko-brytyjski szef kuchni, autor wielu książek kucharskich i restaurator,...
utworzone przez basia | kwi 15, 2025 | Przepisy
Szkoda życia na wymęczone zbyt długo gotowane szparagi. Czy spotykacie je na swojej drodze? Można je poznać już z daleka – słaniają się na miękkich nogach i kolor mają daleki od pierwszej wiosennej rześkości. Zbyt długo gotowane szparagi tracą kolor, wigor i jędrność,...
utworzone przez basia | kwi 15, 2025 | Przepisy
Inflacja i inne okoliczności nie sprzyjają organizowaniu bankietów, niedzielnych obiadów i innych towarzyskich spędów. W cenie są zatem przepisy na dania efektowne i tanie. Taki jest mój dzisiejszy. Cena marchewek, jako jedna z niewielu, nie wznieca obecnie niepokoju....
utworzone przez AKUadmin | kwi 10, 2025 | Przepisy
Czy da się zazjatyzować sadzone jaja? A jak! Zaręczam, że taka wersja jaj wejdzie na stałe do Waszego śniadaniowego repertuaru! Chrupiące jaja po tajsku (2 porcje) 1 łyżka sosu rybnego 2 łyżki soku z limonki 1 łyżka ostrego sosu...
utworzone przez AKUadmin | kwi 7, 2025 | Przepisy
Uwielbiam cykorię, chociaż przyznam, że lata temu zaczęłam ją jadać z rozsądku. Jest bardzo zdrowa! Na początku czułam lekkie uszczypnięcie goryczy. Dzisiaj, po pierwszym kęsie, co jest dość zaskakujące, czuję głównie słodycz. Wychodzi na to zatem, że jedzenie tego...
utworzone przez basia | kwi 1, 2025 | Przepisy
Moje serce jest z ziemniaka, ciągnie mnie do najprostszych przepisów. Taki jest ten ziemniaczany krem, który wygląda i smakuje jednak jakby luksusowo. Doprawiam go pieczonym czosnkiem, polskim złotem pieczarkowym i odrobiną kremowego camemberta. Tylko tyle i aż tyle –...
utworzone przez AKUadmin | mar 28, 2025 | Przepisy
Klasyczny pad thai to najczęściej zamawiana potrawa z dostawą do domu… na całym świecie. Zaskoczyły mnie te statystyki, nie spodziewałam się, że zrobiła aż taką międzynarodową karierę! Da się ją oczywiście przygotować...
utworzone przez basia | mar 28, 2025 | Przepisy
Dorodna i jędrna fasola w pysznym, lśniącym i kremowym sosie. Lekko kwaskowym od pomidorów, słodkawym od cebuli i pełnym aromatów typowych dla indyjskiej mieszanki przypraw garam masala. To danie kompletne, pełne smaku i delikatnej elegancji. Przy „tikka masala” można...
utworzone przez AKUadmin | mar 21, 2025 | Przepisy
Kocham czerwoną kapustę i dodaję ją do wszystkiego. Niedawno publikowałam przepis na zazjatyzowanego kolesława. To fajny miks świeżości, chrupiących kawałków czerwonej kapusty, podlany pysznym sezamowym dressingiem. Czerwoną kapustę dodaję również do spring rollsów,...
utworzone przez basia | mar 21, 2025 | Przepisy
Lubię kolor w życiu i na talerzu. Szczególnie w taką plugawą pogodę jesienną jak teraz. Dlatego bardzo doceniam to co robi Joe Woodhouse, mąż Oli Hercules, znanej dobrze w Polsce autorki książek kucharskich. To także, jak jego małżonka, wytrawny kucharz, a w dodatku...
utworzone przez basia | mar 20, 2025 | Przepisy
Trochę włosko, trochę azjatycznie. Na jednej patelni mieszają się ze sobą dwie tradycje. Z pierwszej weźmiemy sobie jajka, parmezan i sam pomysł na zrobienie frittaty. To włoski jajeczny byt przypominający omlet. Jego nazwa pochodzi od słowa „smażony”....
utworzone przez AKUadmin | mar 17, 2025 | Przepisy
Papaya salad wersja bieda na miarę naszych możliwości. Papaja jak na razie w Polsce nie rośnie, a ta, którą czasami można dostać w naszych sklepach, smakuje raczej kartonem. O wiele więcej smaku ma za to nasza swojska kalarepa. I o dziwo papaję z egzotycznych krajów z...
utworzone przez AKUadmin | mar 17, 2025 | Przepisy
Czy można mieć wszystko? Deser tak obłoczny jak puch, lepki od cytrusów, pachnący migdałami, a w dodatku jeszcze bezglutenowy? To jedno z najłatwiejszych ciast jakie możesz sobie upiec. Przepis jest banalnie prosty: mieszasz...
utworzone przez basia | mar 12, 2025 | Blog, Przewodniki, Recenzje
Bakalarska to warszawski bazar niegdyś słynący z kwiatów ciętych. Dziś coraz częściej niż kolorowymi bukietami przyciąga aromatem pożywnego pho oraz obietnicą zrobienia azjatycznych zakupów spożywczych. Kuchnia wietnamska to nie tylko bardzo mięsne potrawy, to także...
utworzone przez AKUadmin | mar 10, 2025 | Przepisy
Roślinny, łatwy do zrobienia, najlepiej w towarzystwie, w grupie znajomych, z dzieciakami, zespołowo i z humorem. Inspiracja oczywista, to szwedzki klasyk smörgåstårta. Tam jednak tradycyjnie występują krewetki czy inne łososie. U mnie buraki, ziemniaki i awokado....
utworzone przez basia | mar 3, 2025 | Przepisy
Prosty i tani przepis – jak cebulowy deal – ale wbrew pozorom szalenie elegancki. Wystarczy upiec cebulę, a potem ją zmiksować. Surowa cebula dla niektórych jest zbyt intensywna, ale już ta pieczona traci na charakterze i przepełniona jest subtelną aromatyczną...
utworzone przez AKUadmin | mar 2, 2025 | POLSKA, Przewodniki, Recenzje
Najlepsze śniadania w Warszawie. Jeszcze dekadę temu ciężko było coś zjeść poza domem o świcie. Dziś lokali serwujących śniadania wciąż przybywa a na talerzach pojawiają się coraz to nowe wcielenia śniadaniowych klasyków. Lubicie ten wpis...
utworzone przez AKUadmin | mar 1, 2025 | POLSKA, Przewodniki, Recenzje
Znajomi i czytelnicy pytają: mam tylko dwa dni w Warszawie, gdzie zjeść? Dokąd poszłabyś na randkę z chłopakiem? A na plotki z koleżankami? Warszawa ma tyle ciekawych miejsc, które wybrać? Poniżej więc znajdziecie...
Strona 2 z 20<123...20...>>>