surówka z marchewki jak z Chińczyka

Surówka z marchewki jak z „Chińczyka” (v)

Kule w żelu a do nich surówka z marchewki i kapusty pekińskiej. Przeboje barów typu „Chińczyk” z kuchnią pol-vietu, które powstawały na początku...
Czytaj dalej
Jumeok-bap

Jumeok-bap: koreańskie kulki z ryżu (v)

To świetny patent na resztki ugotowanego ryżu znalezione na dnie lodówki. Oczywiście ryż do tej przekąski możecie ugotować na potrzeby tego dania. Ja...
Czytaj dalej
soczyste wietnamskie tofu w pomidorach

Tofu NIE zmieniające życia ale czyniące je lepszym! (v)

To moje najmilsze kulinarne wspomnienie z Wietnamu. Szalenie soczyste tofu w słodkim sosie pomidorowym. Jadałam je na śniadanie w Hội An, Hồ Chí Minh,...
Czytaj dalej
Walentynki z pyszną kawusią

Łączy nas miłość do kawy, czyli jak zaczęłam pić dripa

Wszystko się zaczęło w ostatnie święta. W prezencie pod choinkę sprawiłam Kuchcikowi zestaw do dripa. Pojechałam do kawiarni CoffeeDesk, w której jest...
Czytaj dalej
koreańskie ziemniaki algamja-jorim

Koreańskie lizaki z ziemniaków (v)

Może się trochę rozpędziłam z tymi lizakami, bo w końcu koreańskie algamja-jorim się gryzie a nie liże. Niemniej karmelizowane w lepkim sosie na bazie...
Czytaj dalej
cukiernia muus tłusty czwartek

WARSZAWA: POLECAM PĄCZKI Z MOICH ULUBIONYCH CUKIERNI

Wybór najlepszego pączka stolicy co roku budzi wiele emocji. Nie będę zatem wyrokować, który z pączków zasługuje na miano najlepszego. Jest to rzecz...
Czytaj dalej

Pad thai: prosty przepis przywieziony z Bangkoku

Pad thai: najsłynniejsze tajskie danie i najczęściej zamawiany posiłek przez telefon na świecie. Często robiony na skróty. W najbardziej oszukanej...
Czytaj dalej
przepis na koreańskie pierogi z kimchi

KOREAŃSKIE PIEROŻKI Z KIMCHI (v)

Kto ma w lodówce kimchi, może ulepić pierogi! Koreańskie pierogi, czyli mandu. Opychałam się nimi na targu Gwangjang w Seulu, o czym możecie poczytać...
Czytaj dalej
cannabigold jogurt z miodem i cbd

LENIWE I KOJĄCE ŚNIADANIE Z CBD

Jogurt z miodem to słodki śniadaniowy klasyk rodem z Grecji. Ja dodaję do niego jeszcze oliwę i odrobinę soli. Połączenie tych składników sprawia, że...
Czytaj dalej