Podcasty
Co nowego?
Co nowego?
Jestem na Patronite!
Co to znaczy?
To znaczy, że możesz stać się moim patronem i zadeklarować chęć cyklicznego wspierania mnie wybraną przez siebie kwotą.
Jestem na Patronite!
To znaczy, że możesz stać się moim patronem i zadeklarować chęć cyklicznego wspierania mnie wybraną przez siebie kwotą.
Życie jest za krótkie na złe jedzenie
Zazjatyzowany Kolesław (v)
Od swojej klasycznej wersji mój coleslaw różni się paroma szczegółami. Ten zazjatyzowany Kolesław jest z dwóch rodzajów kapusty: pekińskiej i czerwonej. Ale przede wszystkim ma fantastyczny i...
Surówka z marchewki jak z „Chińczyka” (v)
Kule w żelu a do nich surówka z marchewki i kapusty pekińskiej. Przeboje barów typu „Chińczyk” z kuchnią pol-vietu, które powstawały na początku lat 90. Kule w żelu czyli kurczaka w cieście...
Raviolo con uovo
Raviolo con ouvo. Rubaszny włoski pierożek nadęty od smakowitego farszu z ricotty. Widok, który ukazuje się po przekrojeniu raviolo na pół, zostaje w pamięci na dłużej. Z jego środka zmysłowo...
Wegańskie naleśniki z tofu i banana
Pyszne, elastyczne i całkowicie wegańskie naleśniki na bazie tofu i bananów. Możecie je zjadać z ulubionymi dodatkami lub przenieść się w wyższy egzotyczny wymiar i doprawić je... malezyjskim...
Co dobrego zjadłam? Czerwiec 2022
Jagodzianki. Słodka bułka nadziewana czarnymi jagodami. Symbol końca roku szkolnego i początku wakacji. Wielkie emocje jakie towarzyszą jej oczekiwaniu porównać można tylko z tymi przed Tłustym...
Złoty brokuł czyli Vifon salad (v)
Przedstawiam Państwu danie, które łączy w sobie sztukę wyższą z najniższą, fantazję i wyrafinowanie haute cuisine z najtańszym daniem instant w stylu retro. Jego historia sięga początków moich...
Co dobrego zjadłam? Maj 2022
Co to był za maj! Być może wygląda tak co roku, ale tym razem cieszył i rozkwitał jakoś wyjątkowo. Apetyty dopisywały, smakowite i ciekawe towarzystwo również, a na stole wciąż było kolorowo i...
Głową w tort, czyli felieton o warszawskich cukierniach
Nazywam się Basia Starecka i kocham desery.
Tak bardzo, że jakiś czas temu włożyłam głowę w tort. Najchętniej bym w nim została na dłużej, bo było to doświadczenie namacalnie transcendentne, ale cały urok takich perwersji tkwi jednak w ulotności chwili.
Zazjatyzowane awokado (v)
Zamarynowane na sposób koreański awokado możecie używać do wszystkiego. Jest pysznym, pełnym smaku kolorowym dodatkiem. I można je robić nawet z niedojrzałego awokado!