utworzone przez AKUadmin | gru 21, 2013 | Recenzje
Mandala wciąż z powodzeniem godzi funkcję bezpretensjonalnego, nonszalanckiego klubu, w którym każdy czuje się swobodnie, z restauracją. Jakiś czas temu w „Gazecie Wyborczej” ukazał się artykuł o modzie na gotowanie. Jak wiele poprzednich, podobnych mu tekstów o...
utworzone przez AKUadmin | lis 24, 2013 | Recenzje
Przedstawia się jako atrakcyjna i pociągająca. Why Thai obiecuje wiele, nie chce zdradzać szczegółów, wabi tajemnicą. Masz na nią coraz większy apetyt i nie możesz się doczekać, by ją poznać. Mówią o niej konfidencjonalnym szeptem znajomi. A. i C. już ją poznali. W...
utworzone przez AKUadmin | lis 13, 2013 | Blog
– O telewizji mam jak najgorsze zdanie, bardzo dziękuję za zaproszenie, ale nie skorzystam – odpisałam w pierwszym odruchu producentom „Top Chef” na zaproszenie do udziału w programie. Wychowałam się bez telewizora, za to z uchem przy radiu. Kontestowałam świecące...
utworzone przez AKUadmin | lis 10, 2013 | Recenzje
A obiecywałam sobie – już nikt mnie nie nabierze, koniec z koszmarami! Omijam przecież miejsca przewidywalne, gdzie frytki pakuje się do doniczki albo słoiczka, smażoną wątróbkę zestawia się z redukcją balsamiczną i truskawkami, odpieka chemiczne pieczywo, gdzie są...
utworzone przez AKUadmin | lis 4, 2013 | Recenzje
Ursynów to małe miasto w mieście, ma wszystko – kino, kawiarnie, restauracje i duuużo kościołów. Jednym słowem, wcale nie trzeba wyprawiać się do centrum, by zaznać tu rozkoszy mieszkania w stolicy. Niedawno otwarty lokal – Pook Pasta – jest dodatkowym pretekstem, by...
utworzone przez AKUadmin | paź 22, 2013 | Recenzje
Martin, ach, Martin. Ufne i szczere spojrzenie, opanowanie, uśmiech. Jeden z moich faworytów w programie „Top Chef”. No i jedyny argentyński szef kuchni gotujący w Polsce. Do niego chadza się na mięso. Martin prócz gwiazdorzenia w telewizji i ścigania się o sławę i...
utworzone przez AKUadmin | paź 2, 2013 | Przepisy
Zrób jeden słoik, a będziesz chciał więcej. Tak było w moim przypadku. Miałam ochotę zawekować wszystkie skarby lata i jesieni, a potem zabrać je ze sobą w podróż przez złe i zimne miesiące reszty roku. Poniekąd się udało. Przepisy zawierają proporcje dla jednego...
utworzone przez AKUadmin | wrz 25, 2013 | Recenzje
Tajlandzka riksza z fasonem zaparkowała na najmodniejszym placu stolicy. Wcisnęła się pomiędzy kawiarnię Karma a chiński bar weselno-studencki Que Huong serwujący dania śnięte jak ryby pływające w ustawionych tam akwariach. W końcu pojazd na trzech kółkach wszędzie...
utworzone przez AKUadmin | wrz 21, 2013 | Recenzje
Zrobiłam już drugą pętlę rowerem po centrum i nic. „Polacy są tak agresywni, a to dlatego, że nie ma słońca (…) tylko zimno i pada, zimno i pada na to miejsce w środku Europy”, śpiewał Kazik w mojej głowie. Kontrola wszystkich miejsc zimnym nosem przyklejonym do...
utworzone przez AKUadmin | wrz 2, 2013 | Recenzje
– Gdzie chodzisz jeść? – pytam często kucharzy. Przeważnie odpowiadają wymijająco. Oczywiście, sprawdzają, co się dzieje w mieście, szczególnie jeśli pojawia się miejsce o podobnym profilu do ich restauracji. Najtrudniej wyciągnąć od nich ulubione adresy, które...
utworzone przez AKUadmin | sie 19, 2013 | Recenzje
Gdy jako nastolatka przeżywałam fascynację francuską bohemą, marzyłam: jak dorosnę, będę mieć własną kawiarnię. Oczywiście nie na własność, nic z tych rzeczy. Chodziło o zaprzyjaźnione miejsce, które będzie po sąsiedzku na tyle, by zbiec do niego choćby w kapciach (w...
utworzone przez AKUadmin | sie 5, 2013 | Recenzje
Ponowne otwarcie Der Elefant, kultowej restauracji z wieloletnią tradycją, okazało się sukcesem. Jest smacznie, choć menu wydaje się nieco szalone, i profesjonalnie – obsługę szkolą lojalni pracownicy Artura Jarczyńskiego, polskiego restauratora, właściciela m.in. U...
utworzone przez AKUadmin | lip 17, 2013 | Recenzje
Na otwarcie tego baru mlecznego czekali wszyscy – społecznicy, którzy walczyli o zachowanie charakteru miejsca, emeryci dopingujący inicjatywę cienkim portfelem, a nawet bywalcy najmodniejszych restauracji. W końcu któż by nie chciał sobie przypomnieć, jak smakują...
utworzone przez AKUadmin | cze 14, 2013 | Recenzje
Bliski Wschód w Warszawie sponsoruje literka „s”. Spójrzcie tylko. Mamy turecką Sofrę i syryjską Sirianę. Sokotra, o której dzisiaj będzie mowa, jest z Jemenu. Można się pogubić, albo przy okazji poćwiczyć geografię. Globus przyda się w samej Sokotrze....
utworzone przez AKUadmin | cze 8, 2013 | Recenzje
Klub Na Lato otworzył kuchnię. Szefuje jej młody, zdolny kucharz z dużym doświadczeniem – Michał „Magiel” Myszkiewicz. Wpadnijcie spróbować jego pizzy, zalec na leżaku i posłuchać muzyki. Wpadajcie regularnie, bo Magiel dopiero się rozkręca! Magiel z...
utworzone przez AKUadmin | maj 31, 2013 | Recenzje
To miał być wpis o Masz Gulasz, który zyskał ostatnio dochodzącą kucharkę wraz z gruzińską wkładką w menu. Gościnne występy kuchni gruzińskiej na ulicy Pięknej miały być owocem przyjaźni rozkwitłej na planie „Kuchennych rewolucji” pomiędzy Magdą Gessler, a...
utworzone przez AKUadmin | maj 27, 2013 | Przepisy
Odtruwa wątrobę i skórę. Oczyszcza mięśnie narządów płciowych i układu moczowego, pobudza krążenie krwi, zwiększa ukrwienie skóry. Nasila doznania seksualne, popęd płciowy, przyśpiesza osiągnięcie orgazmu. Koktajl z pietruszki! (Więcej o niej tu). Nim opęta was...
utworzone przez AKUadmin | maj 26, 2013 | Przepisy
Najlepszy czas na pokrzywę to maj. Jest wtedy świeża, młodziutka i pełna dobroczynnych dla nas walorów. Pokrzywa wzmocni nam włosy, oczyści krew, podniesie odporność, zwiększy liczbę czerwonych krwinek. Jeść, nie bać się, Oto mój pomysł na ujarzmienie jej parzącej...
utworzone przez AKUadmin | maj 25, 2013 | Przewodniki, WŁOCHY
1. PECK. Miasto będące w wielkiej czwórce fashion weeków musi mieć luksusowe delikatesy. Do Pecku można wchodzić nawet z psem. Na widok najlepszych włoskich mięs i wędlin, podobnie jak czworonogom, pocieknie wam ślinka. Tym bardziej, że ceny są oporowe. 2....
utworzone przez AKUadmin | maj 12, 2013 | Przepisy
Składniki 6 ziemniaków 1 cebula 5 ząbków czosnku 2 łyżeczki nasion kuminu pół łyżeczki kminku garść młodych liści szpinaku 5 jajek oliwa pęczek kolendry sól morska, grubo mielony pieprz Akcja Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy drobno posiekaną cebulę i pokrojony...
Strona 18 z 20<<<...171819...>>>