Vapiano – agent Bourne w sieciowym fast foodzie

Vapiano – agent Bourne w sieciowym fast foodzie

Kiedy pierwszy raz w życiu przekraczam próg Vapiano przy Emilii Plater w Warszawie jeszcze nie wiem, że to międzynarodowy, świetnie funkcjonujący moloch, mający filie nieomal w każdym kraju tego i tamtego świata. Nie wiem też, że druga warszawska siedziba Vapiano,...
Koszmary warszawskiej gastronomii część 3.

Koszmary warszawskiej gastronomii część 3.

Koszmar najgorszego jedzenia KOSHER FALAFEL (ul. Twarda 6) Namiocik Abrahama, jak mówi się o tym miejscu, położony jest w sąsiedztwie Synagogi Nożyków. Wygląda dość abstrakcyjnie na tle pnących się wokół nowoczesnych inwestycji. Rozsiadam się wygodnie na plastikowym...
Skamiejka – pielmieni od pani Tamary

Skamiejka – pielmieni od pani Tamary

Skamiejka, czyli  po rosyjsku ławeczka. Mała, ale pomieści wszystkich chcących pośpiewać rosyjskie romanse, pośmiać się, a najważniejsze – podjeść. Zresztą, kto by tam siedział, kiedy Pani Tamara nastawia gramofon i nogi same ruszają do tańca! – Jeść!!!...
Concept 13, lancz: 50 zł

Concept 13, lancz: 50 zł

Concept 13 to restauracja znajdująca się na ostatnim piętrze domu handlowego rodziny Likusów. VITKAC przyciąga uwagę z zewnątrz już samą swą bryłą przez złośliwców nazywaną „sarkofagiem”. Co by jednak o niej nie mówić, prócz chłodu wprowadza ona na ulicę...
GIENO MIENTKIEWICZ

GIENO MIENTKIEWICZ

Apetyt rośnie w miarę jedzenia (Twoje ulubione restauracje i kawiarnie, do których zawsze wracasz)  Jest takie miejsce na końcu świata, a dokładnie w Narolu. Szefuje i gotuje tam Jurek Rubin. Mały bar, lokal powiedziałbym nawet siódmej kategorii, ale jakie tam jest...
Praga – prawie jak z Kundery

Praga – prawie jak z Kundery

– Jedziemy do Moniki czy do Pragi? – zastanawialiśmy się z Kuchcikiem przed wyjazdem. Obie propozycje były kuszące – miasto, którego jeszcze nie widziałam i dziewczyna, którą poznałam niedawno, choć nasza podobna lekkość bytu wydawała mi się znajoma...
Czeska ruletka – metanol czy etanol?

Czeska ruletka – metanol czy etanol?

Praga. Miniony piątek. Za chwile ogłoszą prohibicje, ale póki co spacerujemy wolni i nieświadomi. Mój kuzyn (na emigracji już 15 lat) prowadzi nas tu: Spędza tu każdy piątek wraz ze swoimi kumplami: Skotim, Herzą młodszym i Jardą. Podsumowują tydzień i rozpoczynają...
Koszmary warszawskiej gastronomii część 2.

Koszmary warszawskiej gastronomii część 2.

Bachory wracają do szkół, dorośli do knajp. Nie ma bowiem nic lepszego na jesienny splin niż garść kalorii popitych winem. Uzbierałam dla was nieco anty adresów, byście przypadkiem zamiast euforycznego stanu nie sięgnęli kulinarnej depresji. Koszmary warszawskiej...
Okrasa, nie z Karola, ale z gęsi

Okrasa, nie z Karola, ale z gęsi

Okrasa to zapomniany smakołyk z gęsiny, szczególnie popularny na Kaszubach. Bardzo aromatyczna mięsna pasta przypomina nieco tatar. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wpisało ją na listę produktów tradycyjnych. Można kupić gotową, ale wtedy należy szczególnie...
KOKTAJL Z NATKI PIETRUSZKI

KOKTAJL Z NATKI PIETRUSZKI

Odtruwa wątrobę i skórę. Oczyszcza mięśnie narządów płciowych i układu moczowego, pobudza krążenie krwi, zwiększa ukrwienie skóry. Nasila doznania seksualne, popęd płciowy, przyśpiesza osiągnięcie orgazmu. Koktajl z pietruszki! Pietruszka+banan+kiwi+imbir czyli...
Koszmary warszawskiej gastronomii część 1.

Koszmary warszawskiej gastronomii część 1.

Życie redaktorki szukającej przygód kulinarnych nie wije się delikatną wstążką domowego makaronu. To często ciężki kawałek czerstwego chleba, wyłamujący zęby i osiadający na żołądku. Chcąc oszczędzić męczarni moim czytelnikom, postanowiłam urealnić dręczące mnie od...

Pin It on Pinterest