Bistro La Cocotte – kameralnie i domowo

Bistro La Cocotte – kameralnie i domowo

Marzenie o własnej restauracji to wirus, który namnaża się w naszym kraju. Według moich skromnych kalkulacji zarażone jest już około 90 procent populacji. Niemal każdy marzy o miejscu, w którym wreszcie zjadłby, jak lubi, biesiadował bez końca z przyjaciółmi i nowymi...
Cafe de la Poste – sery pod kościołem

Cafe de la Poste – sery pod kościołem

Na starych Bielanach, vis à vis kościoła św. Zygmunta, powstała mała, urocza kawiarenka Cafe de la Poste. O wolne miejsca przy stolikach spierają się rodziny, właściciel – Francuz – przejęty zainteresowaniem ledwo nadąża za swoim marzeniami. Aż strach pomyśleć, że...
Mozaika – na dancing i śledzia

Mozaika – na dancing i śledzia

Jest wiele możliwości, jak mawiał inżynier z filmu „Dziewczyny do wzięcia” Kondratiuka. Można do kawiarni pójść, zaprosić dziewczynę na wuzetkę. Można znajomych wyciągnąć na flaki. A ogrom tych możliwości można znaleźć w jednym miejscu. Wszsytkimi dysponuje Mozaika ...
Kanelbullar, drożdżowe bułeczki z kardamonem

Kanelbullar, drożdżowe bułeczki z kardamonem

Kanelbullar, cinnamon rolls czyli po prostu bułki z cynamonem. Prosty przepis na zmysłową przyjemność i piękny zapach w domu.  Wakacje na Warmii i Mazurach. Jedziemy przed siebie, Bartek podpowiada, by zajrzeć do Jezioran, a Arek podaje telefon do Oleny i Kamila....
Być może będzie nowy plac Hipstera?

Być może będzie nowy plac Hipstera?

Wetknięty pomiędzy historyczną zabudowę z grubsza ciosany fallus śp. Stefana Kuryłowicza początkowo nie wzbudzał mojego entuzjazmu. Dramatycznie złamał perspektywę ulic biegnących w kierunku placu Unii Lubelskiej, bez pardonu zajrzał w okna mieszkańcom, wreszcie...
Mandala – powrót aromatycznej kuchni

Mandala – powrót aromatycznej kuchni

Mandala wciąż z powodzeniem godzi funkcję bezpretensjonalnego, nonszalanckiego klubu, w którym każdy czuje się swobodnie, z restauracją.   Jakiś czas temu w „Gazecie Wyborczej” ukazał się artykuł o modzie na gotowanie. Jak wiele poprzednich, podobnych mu tekstów o...
Why Thai – randka w ciemno

Why Thai – randka w ciemno

Przedstawia się jako atrakcyjna i pociągająca. Why Thai obiecuje wiele, nie chce zdradzać szczegółów, wabi tajemnicą. Masz na nią coraz większy apetyt i nie możesz się doczekać, by ją poznać. Mówią o niej konfidencjonalnym szeptem znajomi. A. i C. już ją poznali. W...
Top Chef, kulisy programu

Top Chef, kulisy programu

– O telewizji mam jak najgorsze zdanie, bardzo dziękuję za zaproszenie, ale nie skorzystam – odpisałam w pierwszym odruchu producentom „Top Chef” na zaproszenie do udziału w programie. Wychowałam się bez telewizora, za to z uchem przy radiu. Kontestowałam świecące...
Koszmary warszawskiej gastronomii część 4.

Koszmary warszawskiej gastronomii część 4.

A obiecywałam sobie – już nikt mnie nie nabierze, koniec z koszmarami! Omijam przecież miejsca przewidywalne, gdzie frytki pakuje się do doniczki albo słoiczka, smażoną wątróbkę zestawia się z redukcją balsamiczną i truskawkami, odpieka chemiczne pieczywo, gdzie są...
Pook Pasta – makarony domowej roboty

Pook Pasta – makarony domowej roboty

Ursynów to małe miasto w mieście, ma wszystko – kino, kawiarnie, restauracje i duuużo kościołów. Jednym słowem, wcale nie trzeba wyprawiać się do centrum, by zaznać tu rozkoszy mieszkania w stolicy. Niedawno otwarty lokal – Pook Pasta – jest dodatkowym pretekstem, by...
Hoża by Mondovino – stek od Top Chefa

Hoża by Mondovino – stek od Top Chefa

Martin, ach, Martin. Ufne i szczere spojrzenie, opanowanie, uśmiech. Jeden z moich faworytów w programie „Top Chef”. No i jedyny argentyński szef kuchni gotujący w Polsce. Do niego chadza się na mięso. Martin prócz gwiazdorzenia w telewizji i ścigania się o sławę i...
Przetwory 2013

Przetwory 2013

Zrób jeden słoik, a będziesz chciał więcej. Tak było w moim przypadku. Miałam ochotę zawekować wszystkie skarby lata i jesieni, a potem zabrać je ze sobą w podróż przez złe i zimne miesiące reszty roku. Poniekąd się udało. Przepisy zawierają proporcje dla jednego...
TUK TUK – tajsko, modnie, choć zachowawczo

TUK TUK – tajsko, modnie, choć zachowawczo

Tajlandzka riksza z fasonem zaparkowała na najmodniejszym placu stolicy. Wcisnęła się pomiędzy kawiarnię Karma a chiński bar weselno-studencki Que Huong serwujący dania śnięte jak ryby pływające w ustawionych tam akwariach. W końcu pojazd na trzech kółkach wszędzie...
Superiore – śródziemnomorsko

Superiore – śródziemnomorsko

Zrobiłam już drugą pętlę rowerem po centrum i nic. „Polacy są tak agresywni, a to dlatego, że nie ma słońca (…) tylko zimno i pada, zimno i pada na to miejsce w środku Europy”, śpiewał Kazik w mojej głowie. Kontrola wszystkich miejsc zimnym nosem przyklejonym do...
L’olivo – po prostu po włosku

L’olivo – po prostu po włosku

– Gdzie chodzisz jeść? – pytam często kucharzy. Przeważnie odpowiadają wymijająco. Oczywiście, sprawdzają, co się dzieje w mieście, szczególnie jeśli pojawia się miejsce o podobnym profilu do ich restauracji. Najtrudniej wyciągnąć od nich ulubione adresy, które...
Secret Life Cafe – kawiarnia na własność

Secret Life Cafe – kawiarnia na własność

Gdy jako nastolatka przeżywałam fascynację francuską bohemą, marzyłam: jak dorosnę, będę mieć własną kawiarnię. Oczywiście nie na własność, nic z tych rzeczy. Chodziło o zaprzyjaźnione miejsce, które będzie po sąsiedzku na tyle, by zbiec do niego choćby w kapciach (w...
Der Elefant – restauracyjny gigant

Der Elefant – restauracyjny gigant

Ponowne otwarcie Der Elefant, kultowej restauracji z wieloletnią tradycją, okazało się sukcesem. Jest smacznie, choć menu wydaje się nieco szalone, i profesjonalnie – obsługę szkolą lojalni pracownicy Artura Jarczyńskiego, polskiego restauratora, właściciela m.in. U...
Bar Prasowy – nie gap się, tylko jedz!

Bar Prasowy – nie gap się, tylko jedz!

Na otwarcie tego baru mlecznego czekali wszyscy – społecznicy, którzy walczyli o zachowanie charakteru miejsca, emeryci dopingujący inicjatywę cienkim portfelem, a nawet bywalcy najmodniejszych restauracji. W końcu któż by nie chciał sobie przypomnieć, jak smakują...
Sokotra – blisko na wschód

Sokotra – blisko na wschód

Bliski Wschód w Warszawie sponsoruje literka „s”. Spójrzcie tylko. Mamy turecką Sofrę i syryjską Sirianę. Sokotra, o której dzisiaj będzie mowa, jest z Jemenu. Można się pogubić, albo przy okazji poćwiczyć geografię. Globus przyda się w samej Sokotrze....
Na Lato – pizza o północy

Na Lato – pizza o północy

Klub Na Lato otworzył kuchnię. Szefuje jej młody, zdolny kucharz z dużym doświadczeniem – Michał „Magiel” Myszkiewicz. Wpadnijcie spróbować jego pizzy, zalec na leżaku i posłuchać muzyki. Wpadajcie regularnie, bo Magiel dopiero się rozkręca! Magiel z...

Pin It on Pinterest