Smak tej zupy chodził za mną od momentu powrotu z Wietnamu. To właśnie tam, a dokładniej nad ujściem rzeki Mekong do Morza Południowochińskiego, przygotowuje się zupę canh chua.
To intensywna, słodko-kwaśna zupa, zaskakująca swoją treściwą i nietypową jak na nasze europejskie gusta zawartością. Jej słodki smak wynika nie tylko z użycia pomidorów i orzeźwiającego ananasa, lecz przede wszystkim jej bazą są ryby z delty Mekongu. I chociaż to zupa stricte rybna, z powodzeniem można ją weganizować, tak jak azjatyzować można naszą zupę pomidorową. Wychodzi z tego cudna, zaskakująca i pyszna zupa. Jeśli lubicie kuchnię Wietnamu i naszą swojską pomidorówkę – będziecie zachwyceni!
Sprawdź też inny przepis zainspirowany wietnamską kuchnią – na tofu w pomidorach.
Wietnamska zupa pomidorowa
- 3 pomidory
- pół dużej cebuli lub 1 mała
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju roślinnego do smażenia
- 6 łyżek sosu sojowego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 łodygi selera
- 1,5 litra wody
- pół świeżego ananasa
- 2 kostki tofu
- 3 łyżki cukru lub innego słodziku
- sok z całej cytryny