W życiu kieruję się jedną zasadą. Brzmi ona „more is more”. Kiedy więc Hotel Bristol zaprosił mnie do stworzenia autorskiego deseru postanowiłam maksymalnie wykorzystać niezwykłą okazję i zaszaleć. Teraz albo nigdy – przecież mogę wymyślić deser totalny, który pomieści w sobie wszystkie moje najskrytsze pragnienia o niekończącej się przyjemności!
Chciałam, żeby połączył w sobie bajkową fantazję i ponadczasowy retro szyk. Zarówno cukierniczego rzemiosła, jak i samego Hotelu Bristol. Wygląd deserowego cacuszka nawiązuje więc do secesyjnej architektury budynku oraz okresu, w którym powstała ta perła secesji. Otwarcie hotelu na początku XX wieku zbiegło się w czasie z modą na niezwykle efektowny styl dekorowania wypieków. Stąd wyjątkowe zdobienia mojego torciku kremem z kroplą likieru Cointreau na pięknie mieniącej się lustrzanej polewie przykrywającej całość. Wszystko w wielu odcieniach niewinnego różu skrywającego prawdziwy bankiet i rozpustę.
![Café Bristol Torcik Nakarmionej Stareckiej Café Bristol Torcik Nakarmionej Stareckiej](https://nakarmionastarecka.pl/new/wp-content/uploads/2023/11/Café-Bristol-720x1080.jpg)
![Café Bristol_Torcik Basi Stareckiej Café Bristol Torcik Nakarmionej Stareckiej](https://nakarmionastarecka.pl/new/wp-content/uploads/2023/11/Café-Bristol_Torcik-Basi-Stareckiej-720x1080.jpg)
![Rozkoszny_Café Bristol Café Bristol Torcik Nakarmionej Stareckiej](https://nakarmionastarecka.pl/new/wp-content/uploads/2023/11/Rozkoszny_Café-Bristol-720x1080.jpg)
![Torcik nakarmionej Stareckiej Café Bristol Torcik Nakarmionej Stareckiej](https://nakarmionastarecka.pl/new/wp-content/uploads/2023/11/Torcik-nakarmionej-Stareckiej-720x1080.jpg)
W środku znajdziecie bowiem słodką emanację najbardziej dekadenckich momentów w dziejach hotelu Bristol. Kawiarnia przez dekady była miejscem spotkań artystycznej bohemy, scenerią życia towarzyskiego i uczuciowego, o którym z takim biglem pisał Marek Hłasko, Leopold Tyrmand czy Janusz Głowacki. Zależało mi, by nawiązać do tamtych czasów beztroskiego rozmachu i niczym niepowstrzymywanej zabawy. Udało się to dzięki współpracy z szefem cukierni Café Bristol, panem Grzegorzem Walickim, związanym z hotelem od ponad trzydziestu lat.
![Café Bristol Starecka Torcik Nakarmionej Stareckiej](https://nakarmionastarecka.pl/new/wp-content/uploads/2023/11/Café-Bristol-Starecka.jpg)
![Café Bristol_Nakarmiona Starecka Torcik Nakarmionej Stareckiej](https://nakarmionastarecka.pl/new/wp-content/uploads/2023/11/Café-Bristol_Nakarmiona-Starecka.jpg)
![Café Bristol_torcik Torcik Nakarmionej Stareckiej](https://nakarmionastarecka.pl/new/wp-content/uploads/2023/11/Café-Bristol_torcik.jpg)
![Café Bristol_Harel_Rozkoszny Café Bristol_Harel_Rozkoszny](https://nakarmionastarecka.pl/new/wp-content/uploads/2023/11/Café-Bristol_Harel_Rozkoszny.jpg)
Prace nad torcikiem trwały od maja. Mieliśmy po drodze wiele spotkań i degustacji, a wszystkie moje twórcze poszukiwania szef skwapliwie notował i przekuwał w kolejne propozycje. W końcu udało nam się zamknąć wszystkie moje fantazje w jednym torciku. Policzyliśmy, że składa się on obecnie z siedmiu deserów przy których musi pracować cała zmiana nieprzerwanie osiem godzin. Jest to zatem nie tylko pyszny i efektowny deser, lecz także niezwykle pracochłonny i wymagający wielkiej znajomości cukierniczego rzemiosła.
![Basia Starecka i Katarzyna Dąbrowska_ Glamour Basia Starecka i Katarzyna Dąbrowska_ Glamour](https://nakarmionastarecka.pl/new/wp-content/uploads/2023/11/Basia-Starecka-i-Katarzyna-Dąbrowska_-Glamour-720x1080.jpg)
![Grzegorz Walicki Torcik Nakarmionej Stareckiej Grzegorz Walicki Torcik Nakarmionej Stareckiej](https://nakarmionastarecka.pl/new/wp-content/uploads/2023/11/Grzegorz-Walicki-720x1080.jpg)
![Grzegorz Piątek_Oliwia Bosomtwe_Ola Lubańska_Café Bristol Grzegorz Piątek_Oliwia Bosomtwe_Ola Lubańska_Café Bristol](https://nakarmionastarecka.pl/new/wp-content/uploads/2023/11/Grzegorz-Piątek_Oliwia-Bosomtwe_Ola-Lubańska_Café-Bristol-720x1080.jpg)
![Café Bristol_Starecka_torcik_Rozkoszny Café Bristol_Starecka_torcik_Rozkoszny](https://nakarmionastarecka.pl/new/wp-content/uploads/2023/11/Café-Bristol_Starecka_torcik_Rozkoszny-720x1080.jpg)
W trakcie jedzenia każdy kolejny kęs ujawnia kolejne warstwy przyjemności. Pod lustrzaną taflą znajduje się delikatny mus szampański na bazie białej czekolady, głębiej – gorzka czekolada przełamana brandy i domową konfiturą z malin. W samym środku zaś czeka niespodzianka, chrupiąca prażynka! Mam nadzieję, że torcik okaże się skrywać także i Wasz ulubiony deser. Zapraszam serdecznie.
Torcik dostępny jest co tydzień, od wtorku do czwartku, w Café Bristol
przy ul. Krakowskie Przedmieście 42/44
![Basia Starecka_Café Bristol Basia Starecka_Café Bristol](https://nakarmionastarecka.pl/new/wp-content/uploads/2023/11/Basia-Starecka_Café-Bristol-720x1080.jpg)
![Natalia Kusiak_Basia Starecka Natalia Kusiak_Basia Starecka](https://nakarmionastarecka.pl/new/wp-content/uploads/2023/11/Natalia-Kusiak_Basia-Starecka-1-720x1080.jpg)
![Torcik Basi Stareckiej_Areta Szpura Torcik Basi Stareckiej_Areta Szpura](https://nakarmionastarecka.pl/new/wp-content/uploads/2023/11/Torcik-Basi-Stareckiej_Areta-Szpura-720x1080.jpg)
![Piotr Bruś Klepacki_Café Bristol Piotr Bruś Klepacki_Café Bristol](https://nakarmionastarecka.pl/new/wp-content/uploads/2023/11/Piotr-Bruś-Klepacki_Café-Bristol-720x1080.jpg)
PRASA O TORCIKU NAKARMIONEJ STARECKIEJ:
Wysokie Obcasy: Basia Starecka, nasza wieloletnia autorka, ma swoje autorskie ciastko w Cafe Bristol. Jest rozpustne.
Magazyn Label: Basia Starecka i Café Bristol prezentują Torcik Nakarmionej Stareckiej.
Food Service: Basia Starecka i Café Bristol prezentują Torcik Nakarmionej Stareckiej.
Zdjęcia: Andrzej Cieplik