Aromatyczne, efektowne i sycące danie. Sprawdzi się zarówno w świątecznym menu jak i na co dzień. Urozmaici dietę w zimniejsze dni.
Pęczak z karmelizowaną brukselką, grzybami i parmezanem
(4 porcje)
- 100 g suszonych grzybów
- 2 łyżki miodu
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżka białego octu winnego
- 400 g ugotowanej brukselki
- 1 ząbek czosnku
- 2 cebule
- 200 g ugotowanego pęczaku
- 500 g boczniaków
- 100 g pieczarek
- kilka gałązek świeżego tymianku
- sól
- pieprz
- pół natki pietruszki
- 30 g parmezanu
Suszone grzyby namaczamy we wrzątku, zostawiamy na pół godziny i odsączamy.
Miód łączymy z oliwą i octem, mieszamy dokładnie, a następnie dodajemy do marynaty ugotowaną brukselkę. Powinna się nią dokładnie pokryć. Tak zabejcowaną brukselkę wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy około kwadransa, aż lekko zbrązowieje.
Czosnek siekamy, a cebulę kroimy w drobną kostkę – wszystko wrzucamy na patelnie i smażymy, aż się zeszkli. Grzyby odsączamy z nadmiaru wody i razem z boczniakami oraz pieczarkami kroimy w plastry. Dorzucamy je na patelnie i smażymy, aż się przyrumienią. Dodajemy listki świeżego tymianku, mieszamy, dorzucamy ugotowany pęczak i upieczoną brukselkę. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z natką pietruszki i płatkami parmezanu.
Przepis ukazał się na łamach Wysokich Obcasów, zdjęcia: Monika Walecka