Podcasty
Co nowego?
Co nowego?
Jestem na Patronite!
Co to znaczy?
To znaczy, że możesz stać się moim patronem i zadeklarować chęć cyklicznego wspierania mnie wybraną przez siebie kwotą.
Jestem na Patronite!
To znaczy, że możesz stać się moim patronem i zadeklarować chęć cyklicznego wspierania mnie wybraną przez siebie kwotą.
Życie jest za krótkie na złe jedzenie
Pańska 85 – chińska restauracja z meduzami
Meduzę pierwszy raz jadłam w Berlinie. Nowoczesna chińska restauracja Yumcha Heroes w Mitte podawała ją w ciekawy sposób – w formie ceviche na liściu czerwonej kapusty. Więcej o kuchni azjatyckiej w...
Boker Tov – koszerne śniadanie
Co niedziela na tyłach ulicy Chmielnej odbywa się koszerne śniadanie przygotowane przez polskiego Ottolenghiego, który ma cztery nogi, z czego dwie ukryte są pod spódnicą. Na stole materializuje się powoli rumiane pieczywo obsypane czarnuszką i solą, pasta z buraków udekorowana kleksem labneh, humus przybrany ciecierzycą i pomidorami, pikantna sałatka marchewkowa z prażonymi krążkami cebuli.
Przewodnik po Wietnamie, cz. 2.: Hoi An, czyli wietnamska Wenecja
Najbardziej magiczne i tajemnicze miasto w Wietnamie. Stolica migoczących lampionów, 500 krawców i polskiej kiełbasy. Dawny port handlowy nad rzeką Thu Bon został założony pod koniec pierwszego...
Przewodnik po Wietnamie, cz. 1.: garść porad dla podróżujących
Socjalistyczną Republikę Wietnamu co roku odwiedza około 7 tysięcy Polaków. Na stałe w Wietnamie mieszka około 300 naszych rodaków. Nie będziecie pierwsi ani ostatni, którzy przeżyją tu najlepsze...
Bibimbap koreańskiej szefowej kuchni Woo Soon Deok
Jeden z symboli koreańskiej kuchni. Zbilansowane, zdrowe i smaczne danie, które zrobiło równie dużą karierę na świecie jak kimchi. Pani Woo Soon Deok od 30 lat robi bibimbap. To danie tak...
W niedzielę w Warszawie nie zjemy w dobrej restauracji
Otwarte są tylko te nastawione na weekendowego klienta: rodzinę z dziećmi. Niedziela w Warszawie. Pracownicy gwiazdkowych restauracji Atelier Amaro i Senses odsypiają dyżury w laboratorium...
Krem z kalarepy Agaty Wojdy
Bardzo prosty przepis na słodkawą i kojącą zupę z kalarepy i marchewki. Wstyd się przyznać, ale moja niechęć do kalarepy była podyktowana uprzedzeniem czysto klasowym. I to w zasadzie z winy...
Książka na przedłużenie wakacji: Moja grecka kuchnia. Przepisy z tawerny i kambuzy
Grecy, choć niewysocy i przy kości, żyją całkiem długo, warto więc przyjrzeć się ich diecie i ruszyć do sklepu po owoce, strączki, ryby, wino i anyżówkę. Ta ostatnia podkręci zarówno zabawę, jak i...
Rzuciłam etat i co dalej?
Podsumowanie czterech miesięcy na frilansie: napisałam ponad trzydzieści tekstów, odwiedziłam sześć krajów, wzięłam ślub, rozpoczęłam kurs retoryki w Instytucie Badań Literackich i dostałam się do...