Think Love Juices na Saskiej Kępie, czyli co jedzą modelki

Think Love Juices na Saskiej Kępie, czyli co jedzą modelki

Woda, banan, a w nagrodę kostka czekolady przed pokazem? Nie, wcale nie jest tak źle. Modelki jedzą nawet brownie. Tyle że z batatów – wegańskie desery, bezglutenowe i zdrowe.   Moja mama była modelką w Modzie Polskiej. Nikt nie słyszał wtedy o diecie raw i paleo...
Kulinarny przewodnik po Berlinie (dużo adresów!)

Kulinarny przewodnik po Berlinie (dużo adresów!)

Kiedyś do Berlina jeździło się na tureckiego kebsa. Teraz jeździ się na kuchnię azjatycką, a szczególnie koreańską w nowoczesnym, hipsterskim wydaniu. Berlin nie pachnie już tytoniem z fajki wodnej, a kimchi. Koreański, ale też chiński, japoński i wietnamski street...
Pomysły na kulinarny weekend

Pomysły na kulinarny weekend

Wyjechać z miasta na łono przyrody, odpocząć i do tego smacznie zjeść… Oto sprawdzone kulinarne oazy – Osada w Pieninach, Koziarnia w Beskidzie, Fajne Miejsce, Orzechowe Wzgórze, Lawendowe Pole, Glendoria i Kwaśne Jabłko na Warmii oraz Potocki na Mazurach. Czekają na...
Gruzja: polski klub w Udabnie, niedaleko Tbilisi

Gruzja: polski klub w Udabnie, niedaleko Tbilisi

Męża masz? – to pierwsze pytanie do turystki odwiedzającej Oasis Club we wsi przy granicy z Azerbejdżanem. Podoba ci się u nas? – kolejne. Tak, na pustyni i w górach, tam gdzie nie ma Gruzinów, najbardziej!   Gruziński, wypalony słońcem Wielki Kanion dzieli od...
Jak smakuje rumuńska kuchnia?

Jak smakuje rumuńska kuchnia?

Kasza kukurydziana, czyli mamałyga, okraszona tłustą śmietaną i ostrą w smaku świeżą bryndzą. Słoneczny talerz polenty towarzyszy Rumunom od śniadania po kolację, częściej od chleba. Rumunia je prosto, kalorycznie, ale bardzo smacznie. W kraju w większości zajętym...
Dlaczego warto jechać do Bukaresztu?

Dlaczego warto jechać do Bukaresztu?

Wbrew obiegowym opiniom Bukareszt jest bezpieczny a także w nieoczywisty sposób piękny. Do Bukaresztu trafiłam już po paru wycieczkach do Rumunii. W trakcie wakacji wolałam zawsze pojechać na rumuńską prowincję, Bukareszt bowiem zdawał mi się być niewartym wycieczki i...
Butchery and Wine nie tylko na steki

Butchery and Wine nie tylko na steki

Od otwarcia minęło dobrych parę lat, ale wciąż na myśl o tym miejscu z trzewi rasowych mięsożerców wydobywa się melancholijny skowyt. Restauracja należąca do Daniela Pawełka, właściciela również Kieliszków na Próżnej, Brasserie Warszawskiej i Rozbrat 20, zdobyła w tym...
Mozaika – humus z morskimi szparagami

Mozaika – humus z morskimi szparagami

Tu kiedyś, w latach 50., bawiła się prehipsteria. W oparach papierosowego dymu fruwały marynarki, na podłogowy salceson lała się wódka, a filmowcy taksowali spódniczki mini zza grubych szkieł okularów. Podobnie jak Lotos, tak i Mozaika wydawała się nie do ruszenia,...
Dyletanci – z piwnicy do bistro

Dyletanci – z piwnicy do bistro

W gastronomii, jak w kinematografii, ostatnio ciągle ktoś usiłuje wyrwać się z piwnicy. Kucharzom zdarza się odbijać od ściany do ściany z różnych powodów, choć z reguły są one ambicjonalne. Marzą o większej wolności, menu z trocią zamiast łososia, śnią o rozumnych...
Dom Wódki – kuchnia dla bezzębnych

Dom Wódki – kuchnia dla bezzębnych

Co to były za emocje! Premiera tegorocznej edycji przewodnika Michelin, najważniejszej publikacji gastronomicznej na świecie, wstrzymała słońce i poruszyła polską ziemię. Co prawda nasze dwie jasno świecące gwiazdki nie układają się jeszcze w żadną imponującą...
Kieliszki na Próżnej – nowoczesna kuchnia polska

Kieliszki na Próżnej – nowoczesna kuchnia polska

Niedawno zostałam sportowcem, więc alkoholowi mówię chwilowo stanowcze „nie”, przynajmniej do świąt, bo jak popuszczę pasa do mazurka, to kto wie, gdzie mnie fantazja poniesie. Na razie jednak jestem ćwiczącą dziennikarką kulinarną, która zmaga się z trudnym,...
Mała Polana Smaków – kuchnia polska w subtelnym wydaniu

Mała Polana Smaków – kuchnia polska w subtelnym wydaniu

Restauracja mieści się przy parku Morskie Oko, w jego dolnej części, przy ulicy Belwederskiej. W lecie właściciele lokalu wykorzystują jego położenie, sadzając gości w wypielęgnowanym, urokliwym ogródku. Zimą zaś można się delektować ciepłem przytulnego, kameralnego...
Poznań: Modra kuchnia – obłoczne pyzy z kaczką

Poznań: Modra kuchnia – obłoczne pyzy z kaczką

To musi być bardzo nieprzyzwoite miejsce, myślałam, mijając Modrą Kuchnię podczas dotychczasowych, szybkich przelotów przez Poznań. Ta lokalizacja w suterenie i zawsze zaparowane okna. Cóż tam się musi w środku dziać, że po szybie strumieniami leje się woda? Plotka...
Chmielarnia – autentyczna kuchnia nepalska do popicia piwem

Chmielarnia – autentyczna kuchnia nepalska do popicia piwem

Pierwszy cynk dostałam z podziemia. Pewien znajomy szef kuchni zdradził mi adres kulinarnego domu schadzek, w którym grzeszył po dwakroć – zapijał się tam niewyobrażalnym wyborem piw rzemieślniczych, a kiedy chmiel podrażnił jego żołądek, opychał się specjałami...
Francuskie Alpy: Val Cenis. Na narty i ser

Francuskie Alpy: Val Cenis. Na narty i ser

W Alpach Sabaudzkich, czyli południowo-wschodniej części Alp Francuskich, położonych przy granicy ze Szwajcarią i z Włochami, można się żywić wyłącznie serem. Kraina, nad którą góruje masyw Mont Blanc i gdzie leżą popularne ośrodki narciarskie z nadętym Chamonix na...
Shipudei Berek – dużo, tanio, Jarczyński

Shipudei Berek – dużo, tanio, Jarczyński

Parzyście ponumerowana strona ulicy Jasnej wypełnia się smakami z różnych zakątków świata. Pod numerem 26 australijska Kalaya serwuje kangury, pod numerem 24 Duża Micha podaje wietnamską zupę pho, a pod numerem 22 Dos Tacos rozpala przełyki meksykańskimi pozole, tacos...

Pin It on Pinterest