Serowe gwiazdki

Serowe gwiazdki

Serowe gwiazdki – świąteczna przekąska dla tych, którzy od słodyczy wolą ser na deser. Przepis ma jedynie 4 ingredienty: mąkę, masło, wędzoną paprykę i ser cheddar. Trzeba je tylko zagnieść na ciasto, rozwałkować i upiec. Czy może być krótsza droga do gwiazd? Przed...
Shortbread: kruche, maślane szkockie ciasteczka

Shortbread: kruche, maślane szkockie ciasteczka

To jest przepis dla osób o maślanych sercach! Zresztą każdy, kto spróbuje tych ciasteczek, rozpłynie się z błogości. Są bardzo maślane, bardzo chrupiące, bardzo wciągające – chociaż dość niepozorny wygląd nie zdradza ich pełnego potencjału przyjemności. Przepis...
Mince pies – brytyjskie świąteczne babeczki

Mince pies – brytyjskie świąteczne babeczki

Mince pies – brytyjskie babeczki na kruchym spodzie wypełnione długo duszonymi suszonymi owocami w rumie. Świąteczny deser prosto z Wielkiej Brytanii. Mince pies smakują moimi świętami w Londynie. Ilekroć spędzałam gwiazdkę w domu ojca, moja macocha zabierała...
Sticky Toffee Pudding

Sticky Toffee Pudding

Gorąca lawa lepkiego sosu toffee, a pod nią równie lepki, wilgotny i sprężysty sticky toffee pudding, którego bazą są daktyle. Dużo daktyli. Przepis jest brytyjski ale wykonanie polskie, bo zaskakująco pysznie się tu odnajduje Inka – podkręca głęboki smak i...
Śledzik w Warszawie: moje ulubione adresy

Śledzik w Warszawie: moje ulubione adresy

Śledź – kiedyś symbol postu, dziś bohater przedświątecznej tradycji. Gdzie w grudniu w Warszawie zjeść najlepszego śledzia? Oto kilka sprawdzonych adresów.   Ze wszystkich słodyczy najbardziej kocham śledzie. Trzymam się tej miłości od lat, dlatego w grudniu z...
Wegańskie pierogi azjatyczne z tofu i pieczarkami (v)

Wegańskie pierogi azjatyczne z tofu i pieczarkami (v)

Na pierwszy rzut oka – bardzo klasyczne. Farsz na pierogi smakuje najlepszymi wspomnieniami polskich zapiekanek. Słodki jest od karmelizowanej cebulki i pieczarek. Całość nadzienia dopełnia tofu i odrobina sosu sojowego, sprawiając, że danie jest sycące i przy...
Świąteczne cynamonki z makiem

Świąteczne cynamonki z makiem

Obłoczne cynamonki – w środku lepkie od maku, a z wierzchu puszyste od lekkiego kremu z wanilią. Mój prawdziwy dom gotowy na magię. Chciałam, żeby wypełniły go aromaty świąt, a te pachną dla mnie cynamonem. Przepis na cynamonki zaś wiele wybacza. Nie muszą być...
Bananowe ciasto z patelni

Bananowe ciasto z patelni

Obłoczne, puszyste, ukryte pod chrupiącą warstewką skarmelizowanych bananów. Wykorzystajcie te co zalegają, są już dojrzałe i nie wiadomo co z nimi zrobić – podsmażcie je tylko na masełku. Niech w tym czasie rośnie sobie ciasto, to najprostsze, na drożdżach....
Pain perdu – pieczywo w wersji „po świętach”

Pain perdu – pieczywo w wersji „po świętach”

1 brioszka lub chałka 5 jajek „zerówek” ¾ szklanki mleka ¼ szklanki brandy 2 łyżeczki brązowego cukru szczypta przyprawy piernikowej ¼ kostki masła opakowanie białego, kremowego serka maliny w syropie lub inne domowe słodkie przetwory Kroimy brioszkę w kromki. Do...
Piernik do picia

Piernik do picia

4 żółtka z jajek „zerówek” 60 g cukru 1 płaska łyżeczka przyprawy piernikowej (najlepiej własnego wyrobu) 200 ml brandy 500 ml gorącego mleka szczypta gałki do posypania napoju Żółtka mieszamy z cukrem i przyprawami. Wlewamy brandy i znów dokładnie...
Świąteczny pęczak z brukselką i grzybami

Świąteczny pęczak z brukselką i grzybami

Aromatyczne, efektowne i sycące danie. Sprawdzi się zarówno w świątecznym menu jak i na co dzień. Urozmaici dietę w zimniejsze dni. Pęczak z karmelizowaną brukselką, grzybami i parmezanem (4 porcje) 100 g suszonych grzybów 2 łyżki miodu  4 łyżki oliwy 1 łyżka białego...
Kapusta postna na święta (v)

Kapusta postna na święta (v)

W naszej słowiańskiej predylekcji do kapusty musi być jakiś atawizm. Kuchcik co roku robi tyle bigosu, że trzeba go potem mrozić. W rezultacie jemy postną kapustę przez cały rok, okadzając klatkę schodową, a tym samym sąsiadów, zapachem wigilii na pół roku przed...
Mrowisko – wyjątkowy deser z Podlasia

Mrowisko – wyjątkowy deser z Podlasia

Mrowisko! Czy znacie ten słodki, efektowny i kruchy specjał z moich podlaskich okolic? Odkąd zamieszkałam w drewnianej chatce na skraju lasu, gości na stole regularnie i zachwyca mnie nieustająco. Na moich gościach robi zawsze piorunujące wrażenie. Mrowiska nie da się...
Barcelona: moje ulubione bary, kawiarnie i cukiernie

Barcelona: moje ulubione bary, kawiarnie i cukiernie

Zapraszam na kulinarną wycieczkę trasą moich ulubionych miejsc. To głównie bary, w których jadają stare dziady. Takie mam już zboczenie, że lubię miejsca, w których stołuje się lokalna starszyzna. Dlaczego? Bo tam jedzenie zawsze jest proste, prawdziwe i powtarzalne,...
Japchae – koreański makaron z batatów (v)

Japchae – koreański makaron z batatów (v)

Japchae to zlepek dwóch słów: „jap” czyli „zmieszaj” i „chae” – warzywa”. Mieszaj warzywa! Danie, które znamy dzisiaj z koreańskich biesiad, kiedyś rzeczywiście polegało na odpowiednim zmieszaniu warzyw. Początkowo w japchae nie było bowiem ani mięsa, ani makaronu,...
Tteokbokki: koreańskie kopytka w ostrym sosie (v)

Tteokbokki: koreańskie kopytka w ostrym sosie (v)

Tteokbokki to danie na bazie koreańskich kopytek. Tyle że w porównaniu do naszych ziemniaczanych, te koreańskie zrobione są ze skrobi ryżowej. Można je kupić gotowe w sklepach z azjatycką żywnością, np. tutaj. Przeważnie na opakowaniu mają napis po angielsku „rice...
Gdzie na śniadanie w Warszawie?

Gdzie na śniadanie w Warszawie?

Najlepsze śniadania w Warszawie. Jeszcze dekadę temu ciężko było coś zjeść poza domem o świcie. Dziś lokali serwujących śniadania wciąż przybywa a na talerzach pojawiają się coraz to nowe wcielenia śniadaniowych klasyków. Lubicie ten wpis i często do niego wracacie,...
Klasyczne kimchi prosto z Korei

Klasyczne kimchi prosto z Korei

Kocham kimchi. Wyciągam je ze słoika i zjadam w przeróżnych konfiguracjach. Jest świetne jako dodatek do ryżu, komosy czy kaszy jaglanej. Nic więcej nie trzeba, całość jest wystarczająco pyszna i satysfakcjonująca. Lubię jeść kimchi z jajecznicą, tofucznicą,  omletem,...

Pin It on Pinterest