utworzone przez AKUadmin | kwi 27, 2025 | Przepisy
Uwielbiam cykorię, chociaż przyznam, że lata temu zaczęłam ją jadać z rozsądku. Jest bardzo zdrowa! Na początku czułam lekkie uszczypnięcie goryczy. Dzisiaj, po pierwszym kęsie, co jest dość zaskakujące, czuję głównie słodycz. Wychodzi na to zatem, że jedzenie tego...
utworzone przez basia | kwi 25, 2025 | Przepisy
Wiosenne i orzeźwiające danie – dodatek kefiru, koperku i rzodkiewek sprawia, że szparagi smakują jak pierwszy posiłek na świeżym powietrzu w sezonie. Młode, zieloniutkie i jędrne szparagi nie potrzebują garnków, by je przygotować. Można je przecież zjadać nawet na...
utworzone przez basia | kwi 24, 2025 | Przepisy
Zdrowsza i lżejsza wersja sajgonek – bez smażenia i gotowania. Wystarczy zawinąć ulubione składniki w namoczony wcześniej w wodzie papier ryżowy. To bardzo proste! Spring rollsy można zjadać jako przekąskę albo pełnoprawne danie. To także super posiłek do zabrania ze...
utworzone przez basia | kwi 23, 2025 | Przepisy
Szparagi z jajkiem to klasyczne i bardzo dobre połączenie. Ten duet kocha się w sobie na zabój bez względu na stan skupienia jajka. Może być w koszulce, może być sadzone, może być na twardo. Szparagi docenią każdą formę jajecznego towarzystwa. Niemniej wydanie tego...
utworzone przez AKUadmin | kwi 22, 2025 | Przepisy
To mój sprawdzony przepis na „jajeczko”. Nie wyobrażam sobie już żadnego wiosennego spotkania przy stole bez tego półmiska. Możecie go podać jako przystawkę, jedno z wielu świątecznych czy bankietowych dań, albo jako smarowidło do pieczywa, którym łatwo się jest...
utworzone przez AKUadmin | kwi 22, 2025 | Przepisy
Kocham szparagi. Szczególnie zielone! Mogę je zjadać od razu na surowo, ale najbardziej lubię takie lekko obgotowane na parze. Poniżej znajdziecie fajny pomysł, jak dodać im azjatyckiego animuszu za pomocą japońskiej pasty miso....
utworzone przez AKUadmin | kwi 17, 2025 | Przepisy
Czy można mieć wszystko? Deser tak obłoczny jak puch, lepki od cytrusów, pachnący migdałami, a w dodatku jeszcze bezglutenowy? To jedno z najłatwiejszych ciast jakie możesz sobie upiec. Przepis jest banalnie prosty: mieszasz...
utworzone przez AKUadmin | kwi 16, 2025 | Przepisy
Pomysł zgapiony trochę z kuchni chińskiej a trochę z kuchni… Yotama Ottolenghiego. Nieco dziwaczny może wydawać się ten mariaż inspiracji, bo przecież izraelsko-brytyjski szef kuchni, autor wielu książek kucharskich i restaurator,...
utworzone przez basia | kwi 15, 2025 | Przepisy
Szkoda życia na wymęczone zbyt długo gotowane szparagi. Czy spotykacie je na swojej drodze? Można je poznać już z daleka – słaniają się na miękkich nogach i kolor mają daleki od pierwszej wiosennej rześkości. Zbyt długo gotowane szparagi tracą kolor, wigor i jędrność,...
utworzone przez basia | kwi 15, 2025 | Przepisy
Inflacja i inne okoliczności nie sprzyjają organizowaniu bankietów, niedzielnych obiadów i innych towarzyskich spędów. W cenie są zatem przepisy na dania efektowne i tanie. Taki jest mój dzisiejszy. Cena marchewek, jako jedna z niewielu, nie wznieca obecnie niepokoju....
utworzone przez AKUadmin | kwi 10, 2025 | Przepisy
Czy da się zazjatyzować sadzone jaja? A jak! Zaręczam, że taka wersja jaj wejdzie na stałe do Waszego śniadaniowego repertuaru! Chrupiące jaja po tajsku (2 porcje) 1 łyżka sosu rybnego 2 łyżki soku z limonki 1 łyżka ostrego sosu...
utworzone przez AKUadmin | kwi 10, 2025 | Przepisy
Roślinny, łatwy do zrobienia, najlepiej w towarzystwie, w grupie znajomych, z dzieciakami, zespołowo i z humorem. Inspiracja oczywista, to szwedzki klasyk smörgåstårta. Tam jednak tradycyjnie występują krewetki czy inne łososie. U mnie buraki, ziemniaki i awokado....
utworzone przez basia | kwi 1, 2025 | Przepisy
Moje serce jest z ziemniaka, ciągnie mnie do najprostszych przepisów. Taki jest ten ziemniaczany krem, który wygląda i smakuje jednak jakby luksusowo. Doprawiam go pieczonym czosnkiem, polskim złotem pieczarkowym i odrobiną kremowego camemberta. Tylko tyle i aż tyle –...
utworzone przez AKUadmin | kwi 1, 2025 | Przepisy
Czy widzicie to wyrafinowanie i romantyzm? To propozycja dla osób o ziemniaczanych sercach, które od święta pragną jednak odrobiny elegancji. Moje wielkanocne tapas w składzie zupełnie jednak takie nie jest, bo bazuje na iście plebejskich gotowanych ziemniakach i...
utworzone przez AKUadmin | mar 28, 2025 | Przepisy
Klasyczny pad thai to najczęściej zamawiana potrawa z dostawą do domu… na całym świecie. Zaskoczyły mnie te statystyki, nie spodziewałam się, że zrobiła aż taką międzynarodową karierę! Da się ją oczywiście przygotować...
utworzone przez basia | mar 27, 2025 | Przepisy
Lubię kolor w życiu i na talerzu. Szczególnie w taką plugawą pogodę jesienną jak teraz. Dlatego bardzo doceniam to co robi Joe Woodhouse, mąż Oli Hercules, znanej dobrze w Polsce autorki książek kucharskich. To także, jak jego małżonka, wytrawny kucharz, a w dodatku...
utworzone przez AKUadmin | mar 25, 2025 | Przepisy
My mamy nasze ziemniaki w mundurkach, a Brytyjczycy swoje „jacket potatoes”. Mam z nimi bardzo gorące wspomnienie sprzed wielu lat. Jeszcze sprzed matury. Spędzam właśnie wakacje w Londynie, pracując dorywczo w typowym tradycyjnym angielskim pubie. Jest nieopodal...
utworzone przez AKUadmin | mar 22, 2025 | Przepisy
Ogórek w kuchni azjatyckiej to istna sensacja. Pojawia się bowiem jako ważny składnik głównych dań. Zupełnie inaczej niż w naszej kuchni, gdzie jest sezonowym dodatkiem w formie sałatki czy przekąski. W Chinach przed pokrojeniem ogórki się „rozbija” płaską...
utworzone przez AKUadmin | mar 21, 2025 | Przepisy
Kocham czerwoną kapustę i dodaję ją do wszystkiego. Niedawno publikowałam przepis na zazjatyzowanego kolesława. To fajny miks świeżości, chrupiących kawałków czerwonej kapusty, podlany pysznym sezamowym dressingiem. Czerwoną kapustę dodaję również do spring rollsów,...
utworzone przez basia | mar 20, 2025 | Przepisy
Trochę włosko, trochę azjatycznie. Na jednej patelni mieszają się ze sobą dwie tradycje. Z pierwszej weźmiemy sobie jajka, parmezan i sam pomysł na zrobienie frittaty. To włoski jajeczny byt przypominający omlet. Jego nazwa pochodzi od słowa „smażony”....
Strona 1 z 20123...20...>>>