utworzone przez basia | mar 11, 2024 | Przepisy
Pierwszy ramen w Tokio można było zjeść już ponad sto lat temu. Z początku ramen nazywany był chińskimi kluskami (shina noodles). Jego dzisiejsza nazwa „ramen” dalej odnosi się do samego makaronu a nie całego dania. Japończycy wcześniej jadali głównie...
utworzone przez basia | lut 28, 2024 | Przepisy
Trochę włosko, trochę azjatycznie. Na jednej patelni mieszają się ze sobą dwie tradycje. Z pierwszej weźmiemy sobie jajka, parmezan i sam pomysł na zrobienie frittaty. To włoski jajeczny byt przypominający omlet. Jego nazwa pochodzi od słowa „smażony”....
utworzone przez AKUadmin | lut 25, 2024 | Przewodniki
Zapraszam na kulinarną wycieczkę trasą moich ulubionych miejsc. To głównie bary, w których jadają stare dziady. Takie mam już zboczenie, że lubię miejsca, w których stołuje się lokalna starszyzna. Dlaczego? Bo tam jedzenie zawsze jest proste, prawdziwe i powtarzalne,...
utworzone przez basia | lut 1, 2024 | Przepisy
Dorodna i jędrna fasola w pysznym, lśniącym i kremowym sosie. Lekko kwaskowym od pomidorów, słodkawym od cebuli i pełnym aromatów typowych dla indyjskiej mieszanki przypraw garam masala. To danie kompletne, pełne smaku i delikatnej elegancji. Przy „tikka masala” można...
utworzone przez basia | sty 23, 2024 | Przepisy
Obłoczne, puszyste, ukryte pod chrupiącą warstewką skarmelizowanych bananów. Wykorzystajcie te co zalegają, są już dojrzałe i nie wiadomo co z nimi zrobić – podsmażcie je tylko na masełku. Niech w tym czasie rośnie sobie ciasto, to najprostsze, na drożdżach....
utworzone przez basia | sty 16, 2024 | Przepisy
Zima nie sprzyja zajadaniu się surową zieleninką. Chce się jeść potrawy ciepłe, miłe i kojące. Szukając kompromisu, by jednak nie pozbawić się sałaty w codziennym odżywianiu, przypomniałam sobie o jej cudownej odmianie. Sałata rzymska! Ta mięsista, jędrna, gruboskórna...
utworzone przez AKUadmin | sty 8, 2024 | Przepisy
Kocham kimchi. Wyciągam je ze słoika i zjadam w przeróżnych konfiguracjach. Jest świetne jako dodatek do ryżu, komosy czy kaszy jaglanej. Nic więcej nie trzeba, całość jest wystarczająco pyszna i satysfakcjonująca. Lubię jeść kimchi z jajecznicą, tofucznicą, omletem,...
utworzone przez AKUadmin | sty 7, 2024 | Przepisy
To nie są ryżowe kleiki, które pamiętacie z dzieciństwa. „Congee” i „juk” to dania dla dorosłych. Prosto z egzotycznej Azji, a dokładniej z Chin i Korei. Odkryłam je, kiedy zaczęły się moje kłopoty z żołądkiem. Był tak przemęczony, że zupełnie zwariował. Lekarze...
utworzone przez basia | gru 29, 2023 | Przepisy
Bohaterem tego przepisu jest ser Gorgonzola. Jeden z najbardziej charakterystycznych i jeden z najstarszych serów na świecie. Pierwsze wzmianki o nim sięgają 879 roku n.e. Jego nazwa w połączeniu z miejscem produkcji chroniona jest znakiem DOP (Denominazione di...
utworzone przez basia | gru 25, 2023 | Przepisy
Gorąca lawa lepkiego sosu toffee, a pod nią równie lepki, wilgotny i sprężysty sticky toffee pudding, którego bazą są daktyle. Dużo daktyli. Przepis jest brytyjski ale wykonanie polskie, bo zaskakująco pysznie się tu odnajduje Inka – podkręca głęboki smak i...
utworzone przez basia | gru 22, 2023 | Przepisy
Na pierwszy rzut oka – bardzo klasyczne. Farsz na pierogi smakuje najlepszymi wspomnieniami polskich zapiekanek. Słodki jest od karmelizowanej cebulki i pieczarek. Całość nadzienia dopełnia tofu i odrobina sosu sojowego, sprawiając, że danie jest sycące i przy...
utworzone przez AKUadmin | gru 15, 2023 | portugalia, Przewodniki
Lubicie kogel-mogel? Alentejo to królestwo jajecznych deserów! Alentejo nie jest pierwszym, najbardziej oczywistym kierunkiem wakacyjnych wycieczek do Portugalii. Długo było najmniej rozwiniętą i najbiedniejszą prowincją kraju. Dziś wciąż panuje tu dość nieśpieszna...
utworzone przez basia | gru 7, 2023 | Przepisy
Moje serce jest z ziemniaka, ciągnie mnie do najprostszych przepisów. Taki jest ten ziemniaczany krem, który wygląda i smakuje jednak jakby luksusowo. Doprawiam go pieczonym czosnkiem, polskim złotem pieczarkowym i odrobiną kremowego camemberta. Tylko tyle i aż tyle –...
utworzone przez AKUadmin | gru 5, 2023 | Przepisy
Congee, czyli kleik ryżowy prosto z Chin. Jeśli jeszcze nie znacie jego muślinowej struktury i niezwykle kojących kiszki właściwości, skorzystajcie z tego przepisu. Ja jem congee od lat, bo z racji intensywnie kiedyś uprawianego zawodu dziennikarki kulinarnej, co rusz...
utworzone przez AKUadmin | gru 2, 2023 | POLSKA, Przewodniki, Recenzje
Śledź – kiedyś symbol postu, dziś bohater przedświątecznej tradycji. Gdzie w grudniu w Warszawie zjeść najlepszego śledzia? Oto kilka sprawdzonych adresów. Ze wszystkich słodyczy najbardziej kocham śledzie. Trzymam się tej miłości od lat, dlatego w grudniu z...
utworzone przez AKUadmin | lis 30, 2023 | Przepisy
Tteokbokki to danie na bazie koreańskich kopytek. Tyle że w porównaniu do naszych ziemniaczanych, te koreańskie zrobione są ze skrobi ryżowej. Można je kupić gotowe w sklepach z azjatycką żywnością, np. tutaj. Przeważnie na opakowaniu mają napis po angielsku „rice...
utworzone przez basia | lis 27, 2023 | Przepisy
Lubię kolor w życiu i na talerzu. Szczególnie w taką plugawą pogodę jesienną jak teraz. Dlatego bardzo doceniam to co robi Joe Woodhouse, mąż Oli Hercules, znanej dobrze w Polsce autorki książek kucharskich. To także, jak jego małżonka, wytrawny kucharz, a w dodatku...
utworzone przez basia | lis 7, 2023 | Blog
W życiu kieruję się jedną zasadą. Brzmi ona „more is more”. Kiedy więc Hotel Bristol zaprosił mnie do stworzenia autorskiego deseru postanowiłam maksymalnie wykorzystać niezwykłą okazję i zaszaleć. Teraz albo nigdy – przecież mogę wymyślić deser totalny, który...
utworzone przez AKUadmin | lis 3, 2023 | Przepisy
Kto ma w lodówce kimchi, może ulepić pierogi! Koreańskie pierogi, czyli mandu. Opychałam się nimi na targu Gwangjang w Seulu, o czym możecie poczytać tutaj. W oryginalnym przepisie mandu robi się z mięsem wieprzowym i tofu. Poniżej znajdziecie jednak całkowicie...
utworzone przez basia | paź 20, 2023 | Blog, Przewodniki, Recenzje
Bakalarska to warszawski bazar niegdyś słynący z kwiatów ciętych. Dziś coraz częściej niż kolorowymi bukietami przyciąga aromatem pożywnego pho oraz obietnicą zrobienia azjatycznych zakupów spożywczych. Kuchnia wietnamska to nie tylko bardzo mięsne potrawy, to także...