MANGO STICKY RICE
- 150 g suchego krótkiego ryżu
- szklanka mleczka kokosowego
- łyżka cukru
- 1 mango
- garść sezamu
Ryż płuczemy trzykrotnie, myjemy go w zimnej wodzie. Następnie namaczamy go przynajmniej na kwadrans (można go nawet wstawić na noc do lodówki, będzie idealny na śniadanko).
Gotujemy ryż pod przykrywką. Najlepiej w garnku z grubym dnem – nie będzie ryzyka, że się przypali. Kiedy zacznie się gotować, zmniejszamy ogień na najmniejszy i czekamy ok 6 minut nie ruszając pokrywki.
Po tym czasie dyskretnie i szybko pod nią zaglądamy. Jeśli na powierzchni ryżu zrobiły się dziurki, a cała woda już wyparowała, gasimy ogień i zostawiamy ryż pod przykryciem na kolejnych parę minut.
Kiedy będzie już gotowy, sięgamy po łyżkę albo drewnianą szpatułkę i delikatnie zeskrobujemy go warstwa po warstwie. To zapewni mu strukturę jak na zdjęciu.
Mleczko kokosowe zagotowujemy w rondelku, słodzimy, mieszamy, aż cukier się rozpuści. Redukujemy przez 2-3 minuty na małym ogniu, aż nieco zgęstnieje.
Mango obieramy i kroimy wzdłuż na cienkie plastry. Sezam prażymy na suchej patelni. Krótko! Bo szybko się pali. Ryż nakładamy do miseczek, dekorujemy mango i oblewamy zredukowanym mleczkiem kokosowym. Oprószamy prażonym sezamem i podajemy.
Zjadamy na ciepło lub zimno, ja wolę na ciepło!
Dajcie znać, czy tym prostym sposobem udało się zaprosić nieco słońca do kuchni?