Warszawa: gdzie kupić dobry chleb na zakwasie?

Muszę się wam do czegoś przyznać.

Kiedy nie mogę zasnąć, albo wybudzam się w nocy, a w obecnej sytuacji zdarza się to dość często, idę do kuchni i z zamkniętymi oczami kroję sobie kawałek chleba.

Taki kojąco pachnący mokry chleb z paroma wiórkami masła działa na mnie uspokajająco i usypiająco. Po zjedzeniu jednej kromki od razu idę w kimę.

Nie namawiam was oczywiście do równie patologicznych praktyk i wyzwań rzucanych biednym kiszkom, myślę raczej o terapeutycznej mocy chleba. Kiedy rząd ogłosił stan zagrożenia epidemicznego sporo Polaków zaczęło pytać Google o to „jak upiec chleb” – w każdym razie wskaźniki wyszukiwania tego hasła mocno poszły w górę, a piekarnie odnotowały wzrost zainteresowania swoją działalnością. Wszystko wskazuje na to, że chleb odzyskuje swoje symboliczne znaczenie, a jego walory przywołują dobre wspomnienia, których na gwałt dziś poszukujemy.

Pomyślałam zatem, że zrobię dla Was ściągę z małych piekarni wypiekających porządne i pyszne chleby na zakwasie, które mimo kwarantanny wciąż działają i karmią warszawiaków.

Na liście poniżej znalazły się także restauracje słynące ze świetnych wypieków – zaglądając do nich po bochenek chleba wesprzecie je przy okazji w tak trudnym dla gastronomii momencie.

Pamiętacie, że chleby się dobrze mrożą, możecie się zatem wybrać na zakupy raz na jakiś czas i zapas bochenków schować do zamrażarki. Potem wystarczy tylko skropić pieczywo odrobiną wody i odpiec w piekarniku. Będzie jak świeżo wypieczone!

 

Cała W Mące, zamówienia we wtorki i piątki, odbiór następnego dnia, przedpłaty
ul.
Krasińskiego 18 c (wejście od strony parku Żywiciela, czyli od ulicy Próchnika), Żoliborz

Monika Walecka ma już status glutenowej królowej, a jej piękne chleby na zakwasie wielbicieli w całym mieście. Działa obecnie w trybie kryzysowym co oznacza wypieki dwa razy w tygodniu. Zamówienia można składać we wtorki i piątki, poprzez mejla piekarnia@calawmace.pl. Monika w te dni publikuje na swoim Facebooku chlebowe menu do wyboru. Ostatnio można było się zapisać na paczki z zapasem pieczywa na cały tydzień. W torbie za 50 zł znalazł się chleb pszenno-żytni, chleb owsiankowy i wieniec chlebowy, a za 25 zł 5 sztuk bajgli. Do zgarnięcia były także pojedyncze wypieki: chleb żytni (20 zł), bagietki kłosy (2 szt. 16 zł) i babka z kandyzowanymi pomarańczami i gorzką czekoladą (25 zł). Odbiory zarezerwowanych paczek odbywają się o ustalonej wcześniej przez mejla godzinie, przez uchylone drzwi piekarni.

Być Może, piekarnia otwarta codziennie od 8 do 15, preferowana płatność kartą, bezpłatna dostawa na terenie Warszawy (minimalna wartość zamówienia 50 zł),
ul.
Bagatela 14, wejście od placu Unii Lubelskiej, Śródmieście

Popularne bistro, szczególnie lubiane za bogatą ofertę śniadaniową, to także prężnie działająca od samego początku istnienia piekarnia. Teraz, w czasie kwarantanny, można wpaść do niej codziennie po zapas świeżo wypieczonego pieczywa. Do wyboru są chleby na zakwasie: pszenno-razowy, żytni (6 zł, z ziarnami słonecznika lub dyni 8 zł) i czasami razowy oraz dwa drożdżowe chlebki pszenne: włoski z pieczoną papryką i oliwkami oraz z rodzynkami i orzechami włoskimi (oba po 8 zł). Do tego jeszcze bagietki pszenne i żytnie z francuskiej mąki (5 zł), oraz spory wybór słodkich wypieków, które bardzo lubię – pączki, chałki, rwańce, cynamonki i najlepsze drożdżówki w Warszawie. Na wynos, razem z pieczywem, można zgarnąć jeszcze świeżo zaparzoną kawę. Pieczywo, gotowe potrawy oraz produkty bio (m.in. kozie twarożki i masło klarowane) można zamawiać także w dostawie – minimalna wartość zamówienia to 50 zł. Dostawa jest bezpłatna na terenie całej Warszawy. Zamówienia można składać telefonicznie lub przez mejla: biuro@bycmoze.com.pl. Więcej szczegółów na IG.

Bread Morning!, piekarnia otwarta codziennie od 14 do 19, ale chleby można także dla pewności zamawiać i rezerwować wcześniej, płatności tylko kartą
al. KEN 11, lokal G, Ursynów

Piekarnia ostatnio zaangażowała się w pomoc służbie zdrowia w ramach akcji #kanapkidlamedyków, co wzrusza i roztapia moje serce z masła, ale niezmiennie dla wszystkich wciąż wypieka chleby na zakwasie: orkiszowe (14 zł), pszenno-żytnie (10 zł z dodatkami 15 zł), oraz żytnie z płaskurką na zakwasie (12 zł). W ofercie są także bułeczki po złotówkę, maślane bułeczki z kruszonką (3 zł), słodkie drożdżówki np. z musem z czarnego bzu i pudrem lawendowym, czy słodkim serkiem z kruszonką orzechową (6 zł), a ostatnio nawet chałki hojnie obsypane kruszonką.

Rano piekarnia, piekarnia otwarta od 8 do 13, płatność tylko kartą
ul.
Stalowa 47, Praga

Rzemieślnicza piekarnia otwarta jakiś czas temu na warszawskiej Pradze wciąż działa pełną parą – dosłownie i w przenośni, bo miejsce prowadzi para także w życiu prywatnym, Weronika i Mateusz. W ofercie chleby na zakwasie: pszenny zwykły i z owsianką (12 zł), żytni z siemieniem lnianym i słonecznikiem (14 zł), oraz słodkości takie jak bostocki czy brioszki. Pieczywo można wcześniej rezerwować przez Facebooka albo mejla: ranopiekarnia@gmail.com, a o 13. spróbować się załapać z ulicy na to nieodebrane z rezerwacji. Z chlebem na wynos można zgarnąć także kawę w papierowym kubeczku.

SAM, pieczywo do kupienia stacjonarnie od 9 przez cały dzień, ul. Lipowa 7a, Powiśle, ul. Rydygiera 9c, Żoliborz, ul. Twarda 4, Śródmieście, płatność kartą, możliwość zamówienia pieczywa w dowozie przez aplikację WOLT

W okrojonej kwarantanną formie ale wszystkie lokalizacje SAM-u działają dalej. Piekarnia codziennie wypieka pieczywo – chleb pszenny i chleb wiejski z mąki żytniej, pszennej i graham (w tej samej cenie 9 zł), oraz rzadko widywane w Warszawie bajgle. Wszystko można kupić na miejscu, pod każdym z trzech adresów dostępne są także przetwory i inne produkty sklepu, albo zamówić na wynos poprzez aplikację WOLT. Do wyboru są także śniadaniowe i obiadowe dania, z których SAM już zdążył zasłynąć: jaja po meksykańsku, czerwona owsianka czy tajskie curry z boczniakami.

Mąka i woda (niebawem pod szyldem Mąka i Woda Piekarnia i Młyn), zamówienia należy składać dzień wcześniej przez telefon (+48225059197) lub email (chleb@makaiwoda.pl), odbiór osobisty ul. Chmielna 13a, Śródmieście

W jednej z najbardziej lubianych restauracji z pizzą neapolitańską w Warszawie, prócz pizzy i dań z ręcznie robionego na miejscu makaronu, można zamówić także ekologiczne pieczywo. Piekarnia działa na tyłach Supperlardo, drugiego lokalu tych samych właścicieli, od prawie dwóch lat. Ma własny kamienny młyn, w którym mieli m.in. mąkę żytnią z ekologicznego ziarna z Kujaw. W jej bieżącej ofercie znajdziecie m.in. chleby pszenno-orkiszowe, pszenno-żytnie, pszenne z dodatkiem węgierskiej mielonej papryki, sera montasio i oliwy a także ciabatty (pieczywo w cenie od 12 do 15 zł). Wypieki, jak i mieloną na miejscu mąkę (żytnia bio 4 zł, orkiszowa bio 8 zł za kg), można zamówić przez telefon lub email, a następnego dnia odebrać na miejscu. W dowozie WOLT i Uber eats są natomiast kanapki na bazie tutejszych wypieków, m.in. ciabatta z porchettą, salsą verde, rukolą i parmezanem czy ziemniaczana brioszka z pastrami z boczku wieprzowego, pikantną musztardą, czerwoną kapustą piklowaną i ogórkiem.

Rozbrat 20, codziennie do kupienia na miejscu od 8 do 15 przy ul. Rozbrat 20, Powiśle, a także w Wine Corner, Biały Kamień 5, Mokotów i w restauracji Butchery And Wine, ul. Żurawia 22, Śródmieście

Jeszcze do niedawna można było tu spędzić wiele godzin przy wyśmienitym menu degustacyjnym Bartka Szymczaka. Dziś szef kuchni dzień zaczyna wcześniej, bo już o 4 rano, żeby zdążyć z wypiekiem chleba dla mieszkańców Powiśla. Pieczywo z Rozbratu trafia również w dwa kolejne miejsca – do sklepu z winami Wine Corner przy Białym Kamieniu oraz do restauracji Butchery and Wine przy Żurawiej. Do wyboru jest chleb na zakwasie, warianty zmieniają się codziennie, ostatnio był to: pszenny z suszonymi pomidorami, razowy, z cebulą i kminkiem, puree ziemniaczanym i czarnuszką lub kiszoną kapustą, są też słodkie drożdżówki z budyniem i owocami. Szef kręci także pasty do chleba: jajeczną z gorczycą, paprykarz czy pastę z troci z ricottą, przygotowuje również masło z marmite. Zamówienia można składać drogą mailową: biuro@rozbrat20.com.pl lub telefonicznie: (22) 416 62 66. Chleby kosztują 12 zł, pasty i masło również 12 zł, a drożdżówki 9 zł. Po odbiór można się stawić osobiście lub zamówić dostawę pod drzwi.

Piekarnia Piwoński, można zamawiać przez serwis Rano Zebrano albo kupić na miejscu w piekarniach: ul. Warszawska 88 i 95a, Łomianki, al. Jana Pawła II 38, Śródmieście, ul. Staffa 2, Bielany, ul. Słowackiego 45 (tuż obok wyjścia z Metra Marymont), Żoliborz, pieczywo z piekarni dostępne jest także w różnych sklepach, ich długa lista jest na stronie piekarni.

Rodzinna piekarnia z tradycją sięgającą 1955 roku. Piwońscy z dumą podkreślają swoją niechęć do nowoczesnych rozwiązań, trzymają się z daleka od polepszaczy, spulchniaczy i konserwantów. Stawiają na klasyczne wypieki na pięciofazowym zakwasie i tradycyjne receptury. Ich pieczywo można kupić w wielu lokalizacjach, a także zamówić poprzez serwis Rano Zebrano. Najlepiej smakują jeszcze gorące bochenki chleba i świeżutkie chałki z kruszonką. Wybór jest spory – s od chleba gryczanego na żytnim zakwasie zaczynając, przez chleb orkiszowy i razowy ze śliwką, na grahamie z kminkiem kończąc.

I jeszcze parę kolejnych adresów, gdzie kupicie chleb oraz słodkie wypieki:

  • Aromat, pieczywo z dostawą do domu w dzielnicach: Śródmieście, Mokotów, Ochota, Wola, Żoliborz oraz Saska Kępa
  • Montażownia, ul. Płatnicza 57, Stare Bielany
  • Pochlebnie, ul. Solec 81 b lok. A-20 (I piętro), Powiśle
  • Moxobakery, ul. Hlonda 10 lok U4, Miasteczko Wilanów
  • Chlebodawca, chleby żytnie tylko na dowóz.
  • W sieci Charlotte, również w dowozie przez aplikacje Wolt i Glovo
  • Mamma Marietta, ul. Górnośląska 24, Śródmieście
  • Pajda Manufaktura Chleba, ul. Montwiłłowska 1/U1, Targówek
  • Santa Teresa, Wał Miedzeszyński 648, budynek 2 (wejście od ul. Fieldorfa za kościołem św. Ojca Pio, obok Hangaru 646), Gocław

W słodkie wypieki i wyśmienite desery można się zaopatrzyć w cukierniach:

  • MOD donuts przy Oleandrów 8, również w dowozie WOLT i Uber eats
  • El Krepel przy Śniadeckich 12/16, również w dowozie
  • Kukułka przy Mokotowskiej 52, również w dowozie
  • Odette przy Twardej 4 lub przez sklep online z dowozem
  • w cukierniach Lukullusa przy Lisowskiej, Chmielnej, Francuskiej, Mokotowskiej i Rozbrat St.Tropez
  • Miss Mellow przy Wilczej 62
  • malutkiej Perełce przy Granicznej 4
  • Cukiernia Smaki Warszawy działa stacjonarnie i również w dowozie poprzez Room Service.
  • Lemotion, zamównienia mejlowo, dowóz

Niektóre z miejsc powyżej opisywałam jakiś czas temu we wpisie o moich ulubionych miejscach w Warszawie.

Znacie jakieś inne glutenowe adresy godne polecenia? Podzielcie się nimi tutaj. Zdrówka wszystkim!