Połączenie brzoskwiń z pomidorami to dla mnie kwintesencja wakacji. Dwa soczyste, pełne smaku i słodyczy owoce wspaniale się uzupełniają. Razem tworzą całkiem sycące i orzeźwiające połączenie, które cieszy zarówno podniebienie jak i oko.
Chiński akcent w sałatce
To co może dodatkowo podkręcić to towarzystwo to chińska przyprawa pięciu smaków. Jeśli jeszcze jej nie macie w swojej spiżarni – koniecznie uzupełnijcie jej brak. To jedna z popularniejszych mieszanek przypraw na świecie. Na unikalny smak tej mieszanki składają się przeważnie następujące przyprawy: goździki, anyż gwiaździsty, koper włoski, cynamon, kozieradka oraz pieprz syczuański. Przyprawy używa się głównie do dań mięsnych. Połączenie jej z sałatką z brzoskwiń i pomidorów to pomysł, który znalazłam w książce „Prosto” Ottolenghiego. Dodatek tej przyprawy sprawia, że sałatka nabiera wyjątkowego intrygującego smaku.
sprawdź mój inny sezonowy przepis na smak wakacji: prażony młody bób w skórce!
Sałatka z brzoskwiń i pomidorów w przyprawie 5 smaków
(od 2 do 4 porcji, w zależności od apetytu)
- półtorej łyżki octu
- 1 łyżeczka syropu klonowego, z agawy, lub miodu
- ćwierć łyżeczki przyprawy 5 smaków
- 1 łyżka oliwy
- 3 pomidory
- 3 brzoskwinie
- odrobina natki pietruszki dla koloru
Zaczynamy od przygotowania dressingu: mieszamy ze sobą energicznie ocet, syrop lub inny słodzik z przyprawą i oliwą. Następnie zalewamy nim umyte i pokrojone wcześniej brzoskwinie i pomidory, całość dekorujemy drobno posiekaną natką pietruszki. Zjadamy od razu, chociaż taka sałatka z poprzedniego dnia wyjęta z lodówki, gasi pragnienie i apetyt równie dobrze co świeżo przygotowana.